Πέμπτη 24 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Πολύμορφη αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ

Από την πρόσφατη συνάντηση των ΥΠΕΞ Γαλλίας και ΗΠΑ στο Παρίσι
Από την πρόσφατη συνάντηση των ΥΠΕΞ Γαλλίας και ΗΠΑ στο Παρίσι
ΠΑΡΙΣΙ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΡΩΜΗ.--

«Ανακριβείς και παραπλανητικές» χαρακτήρισε τις πληροφορίες που δημοσίευσε η γαλλική εφημερίδα «Λε Μοντ» σχετικά με τις παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων Γάλλων πολιτών αλλά και διπλωματών στις ΗΠΑ από τις Αμερικανικές Υπηρεσίες Πληροφοριών (NSA) ο διευθυντής επικεφαλής τους. Ο Τζέιμς Κλάπερ υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ συλλέγουν πληροφορίες «για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους και για να προστατεύσουν τους συμμάχους τους από τρομοκρατικές απειλές και τη διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής», συμπληρώνοντας ότι έχει επανειλημμένως διευκρινιστεί πως δεν γίνεται τίποτε διαφορετικό όσον αφορά στη Γαλλία από ό,τι η NSA πράττει σε όλες τις χώρες. Κατέληξε δε ότι οι ΗΠΑ αποδίδουν σημασία στη σχέση τους με τη Γαλλία και συνεχίζουν τη συνεργασία τους στους τομείς της ασφάλειας και των πληροφοριών.

Αμεση και έντονη ήταν η αντίδραση της εφημερίδας «Λε Μοντ» στις δηλώσεις του επικεφαλής της NSA. Δημοσίευσε στην ηλεκτρονική της ιστοσελίδα γράφημα της υπηρεσίας που αποτυπώνει τις παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων στη Γαλλία. Υπενθυμίζεται ότι τα στοιχεία που δημοσίευσε η «Λε Μοντ» προέρχονται από τις πληροφορίες του πρώην πράκτορα της CIA Εντουαρντ Σνόουντεν, που με τη σειρά του παρέδωσε μεγάλο μέρος των στοιχείων που είχε στον Βρετανό δημοσιογράφο Γκλεν Γκρίνγκουολντ.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, από την πλευρά του, κατά τις επίσημες ανακοινώσεις που έγιναν μετά το υπουργικό συμβούλιο, ζήτησε από την αμερικανική ηγεσία να προωθήσει άμεσα όλες τις πληροφορίες που έχουν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, κάτι με το οποίο φέρεται να συμφώνησε ο Ομπάμα. Το θέμα των παρακολουθήσεων τηλεφωνικών και ηλεκτρονικών συνδιαλέξεων έθεσε στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζ. Κέρι, που βρέθηκε χτες στη Ρώμη, και η ιταλική κυβέρνηση που ζήτησε να πληροφορηθεί αν έχουν υπάρξει ανάλογες παρακολουθήσεις και στην Ιταλία. Η ιταλική αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων είχε ζητήσει γραπτώς από τον πρωθυπουργό, Ε. Λέτα, να θέσει επιτακτικά το ζήτημα στον Κέρι και να απαιτήσει απαντήσεις. Ο Κέρι, που δέχτηκε καταιγισμό σχετικών ερωτήσεων στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα ερευνήσει το κατά πόσο έχουν γίνει παρακολουθήσεις και στην Ιταλία.

Σκληρή ρητορική για ευρώ - Γερμανία

Με μια «λίγο πιο επιθετική» ρητορική απέναντι στην ΕΕ αλλά και στη γερμανική πολιτική σε αυτήν εμφανίζεται, τις τελευταίες μέρες, η γαλλική κυβέρνηση, με τον υπουργό Βιομηχανικής Ανασυγκρότησης, Αρνό Μοντενμπούργκ, να είναι αυτός που, κατά τα γαλλικά ΜΜΕ, έχει αναλάβει να «καλύψει», σε πρώτη φάση, ένα χώρο λαϊκής δυσφορίας που φαίνεται ότι αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην προπαγάνδα του το ακροδεξιό «Εθνικό Μέτωπο». Ο Μοντενμπούργκ, σε συνέντευξή του που φιλοξενείται στη γαλλική εφημερίδα «Λε Παριζιέν», κατηγορεί, καταρχήν, τη Γερμανία ότι προωθεί την απαράδεκτη πρακτική του «ντάμπινγκ μισθών» και συμβάλλει έτσι στην κρίση στον τομέα του κρέατος.

Η μία μετά την άλλη οι μεγάλες εταιρείες παραγωγής κρέατος στη Γαλλία ανακοινώνουν απολύσεις ή πτωχεύσεις καθώς και μείωση παραγωγής, μην μπορώντας, όπως τόνισε ο Γάλλος υπουργός, να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό με τις γερμανικές αντίστοιχες εταιρείες που προσλαμβάνουν εργαζόμενους με 400 ευρώ το μήνα. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις με αφορμή κριτική που έχει ασκήσει στις γαλλικές πολιτικές περί «προστατευτισμού» η Ενωση Γερμανικών Επιχειρήσεων στον Τομέα του Κρέατος, ο Μοντενμπούργκ υποστήριξε ότι ο ίδιος τάσσεται υπέρ του προστατευτισμού για να επιβιώσουν οι γαλλικές επιχειρήσεις, κάτι που, όπως είπε, πράττουν άλλες κυβερνήσεις, όπως οι γερμανικές.

Κατά την ίδια συνέντευξη, ο Γάλλος υπουργός, απαντώντας σε ερωτήσεις για την άνοδο του «Εθνικού Μετώπου» ως αντίδραση στην κυβερνητική πολιτική, υποστήριξε ότι στην επιχειρηματολογία του «Μετώπου» η γαλλική κυβέρνηση θ' απαντήσει «με πράξεις, όχι με λόγια». Και διευκρινίζει πως αυτό «προϋποθέτει ότι και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας θα καταλάβουν ότι οι επιλογές ύφεσης δεν μπορούν να διαρκέσουν. Η Ευρώπη είναι η μοναδική περιοχή στον κόσμο που, πέντε χρόνια μετά την οικονομική κρίση, δεν έχει επανέλθει στην ανάπτυξη. Το ευρώ είναι πολύ ακριβό. Και αν υπήρχε μια πτώση της τάξης του 10% στις συναλλαγές απέναντι στο δολάριο, θα αυξανόταν ο εθνικός πλούτος π.χ. της Γαλλίας κατά 1,2%, θα δημιουργούνταν 150.000 θέσεις εργασίας και θα μειωνόταν το έλλειμμα κατά 12 δισεκατομμύρια. Αν έπεφτε κατά 20% το ευρώ, θα ισοσκελίζαμε το εξωτερικό έλλειμμα, θα δημιουργούσαμε 300.000 θέσεις εργασίας και θα μειωνόταν το έλλειμμα κατά το 1/3». Συνεχίζοντας ο Μοντενμπούργκ διευκρινίζει ότι η γαλλική κυβέρνηση δεν στρέφεται κατά του ευρώ αλλά ζητά, και πλέον το ζητά πιεστικά, από την Κεντρική Τράπεζα ν' αντιμετωπίσει το γεγονός ότι το ευρώ είναι πολύ ακριβό, πολύ ισχυρό, κάπως «πολύ γερμανικό και θα πρέπει να γίνει λίγο περισσότερο ιταλικό, γαλλικό, ευρωπαϊκό για όλους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ