Παρασκευή 25 Οχτώβρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Δυσφορία για πιθανή στρατιωτική συμφωνία Τουρκίας - Κίνας

ΑΓΚΥΡΑ.--

Εντονες «ανησυχίες» εκφράζουν εκ νέου οι ΗΠΑ για τη συμφωνία στην οποία φαίνεται να προχωρά η Τουρκία με την Κίνα και αφορά στη συμπαραγωγή ενός μεγάλου βεληνεκούς συστήματος αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας με την κινεζική εταιρεία «China Precision Machinery Import and Export Corp» (CPMIEC). Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις στη συγκεκριμένη εταιρεία, η οποία έχει δώσει τη συμφερότερη προσφορά στην Αγκυρα, όπως είπε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας. Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρεσβευτή, Φράνσις Ριτσαρντόνε, η Ουάσιγκτον ανησυχεί πολύ «για την πιθανολογούμενη συμφωνία με την κινεζική εταιρεία». Οι ΗΠΑ επικαλούνται τις «επιπτώσεις» που θα έχει η εν λόγω συμφωνία στη ΝΑΤΟική αεράμυνα, λόγω «ασυμβατότητας».

Οι πιέσεις, τόσο εκ μέρους των ΗΠΑ όσο και του ΝΑΤΟ, προς την Τουρκία να αναθεωρήσει την επιλογή της όσον αφορά το αμυντικό σύστημα FD-2000 της CPMIEC έναντι ανταγωνιστικών συστημάτων, ρωσικών, αμερικανικών και ευρωπαϊκών εταιρειών, αφορούν ένα συμβόλαιο 3,4 δισ. δολαρίων το οποίο αναμενόταν να κερδίσει η αμερικανική εταιρεία «Raytheon Co» ή η γαλλο-ιταλική «Eurosam SAMP/T».

Η Αγκυρα από την πλευρά της δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της καθώς το υπουργείο Αμυνας μιλά για οριστική απόφαση, ενώ ο Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ δηλώνει ότι η Τουρκία πρώτα είναι χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ