Τετάρτη 30 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Διπλωματικά παζάρια σε εξέλιξη

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΧΑΓΗ - ΓΕΝΕΥΗ.--

Συνεχίζουν την αποστολή τους οι επιθεωρητές του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής της την 1η Νοέμβρη, ανακοίνωσε χτες ο ΓΓ του ΟΗΕ. Ο Μπαν Γκι μουν επιβεβαίωσε ότι οι επιθεωρήσεις ολοκληρώθηκαν όπως είχε συμφωνηθεί σε 21 από τις 23 εγκαταστάσεις που είχαν εξαρχής δηλωθεί και αυτό «κατέστη εφικτό λόγω της σταθερής και εποικοδομητικής συνεργασίας της συριακής ηγεσίας». Τόσο ο Μπαν όσο και ο Οργανισμός υποστήριξαν ότι γίνονται προσπάθειες να ελεγχθούν και οι εναπομείνασες δύο εγκαταστάσεις αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει μέχρι στιγμής γίνει εφικτό λόγω των μαχών.

Παράλληλα, συνεχίζεται και ο διπλωματικός μαραθώνιος για τη διοργάνωση της διεθνούς συνόδου «Γενεύη ΙΙ», με τον Λακχντάρ Μπραχίμι να φθάνει στη Δαμασκό. Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου συναντήθηκε, ήδη, με τον Σύρο υπουργό Εξωτερικών και πιθανώς να συναντηθεί σήμερα με τον Σύρο Πρόεδρο, ενώ είχε ξεχωριστή συνάντηση και με την αντιπολιτευτική «Εθνική Επιτροπή Συντονισμού για τις Δυνάμεις της Δημοκρατικής Αλλαγής», που έχει διαφωνήσει με την ένοπλη δράση άλλων αντικαθεστωτικών οργανώσεων.

Ο Μπραχίμι, σύμφωνα με το Συριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, εξέφρασε ανησυχία για το ενδεχόμενο «μετατροπής της Συρίας σε Σομαλία».

Παρ' όλα αυτά, παραμένει αβέβαιη η πραγματοποίηση της συνόδου. Η «Εθνική Συριακή Συμμαχία», που έθεσε τον όρο της απομάκρυνσης του Ασαντ από την εξουσία, έχει ανακοινώσει ότι θα λάβει τελικές αποφάσεις στις 9 Νοέμβρη, ενώ την Κυριακή, 19 αντικαθεστωτικές, κυρίως ισλαμιστικές, οργανώσεις εξέδωσαν ανακοίνωση όπου απειλούν ότι θα «είναι προδότης και θα τύχει ανάλογης συμπεριφοράς» όποιος συμμετάσχει στη σύνοδο, κάτι που η Μόσχα χαρακτήρισε «αδιανόητη απειλή».

Χτες, επίσης, ανακοινώθηκε η απομάκρυνση του αναπληρωτή πρωθυπουργού, Κάντρι Τζαμίλ, που προέρχεται από «την πατριωτική αντιπολίτευση», όπως έλεγε ο Ασαντ, επειδή «εγκατέλειψε τα καθήκοντά του και ενήργησε χωρίς συντονισμό με την κυβέρνηση», κατά το πρακτορείο «ΣΑΝΑ». Διπλωματικές διαρροές από τον ΟΗΕ και άλλες αραβικές χώρες υποστήριζαν ότι ο Τζαμίλ απομακρύνθηκε επειδή μετέβη το Σαββατοκύριακο στη Γενεύη όπου συνάντησε τον πρώην Αμερικανό πρέσβη Ρόμπερτ Φορντ και πριν είχε μεταβεί στη Μόσχα, για συνομιλίες σχετικά με τη «Γενεύη ΙΙ».

Πάντως, σε αντίθεση με τη διπλωματία, χτες, συριακός στρατός και αντικαθεστωτικοί ένοπλοι κατάφεραν να συμφωνήσουν και να εξέλθουν περισσότεροι από 1.800 άμαχοι από το πολιορκούμενο, επί μήνες, προάστιο της Μουανταμίγια, στη Δαμασκό, όπου δεν υπήρχαν τρόφιμα, νερό και φάρμακα εδώ και βδομάδες. Την έξοδό τους συντόνισε ο Ερυθρός Σταυρός που, μαζί με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, επιβεβαίωσε ότι υπάρχει επιδημία πολιομυελίτιδας στη Συρία εξαιτίας του μη εμβολιασμού των παιδιών λόγω συγκρούσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ