Παρασκευή 1 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ολοκληρώθηκαν οι επιθεωρήσεις

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΧΑΓΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιθεώρησης και αχρήστευσης των εγκαταστάσεων παραγωγής χημικών όπλων της Συρίας ανακοίνωσε, χτες, ο Οργανισμός Απαγόρευσης Χημικών Οπλων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι επιθεωρητές του Οργανισμού έλεγξαν εξονυχιστικά 21 από τις 23 εγκαταστάσεις με συριακό χημικό εξοπλισμό και κατέστρεψαν κάθε μέσο παραγωγής, ενώ έχουν ασφαλίσει με τρόπο που δεν μπορεί να παραβιαστεί 1.000 τόνους χημικών παραγόντων και τουλάχιστον 290 τόνους χημικών όπλων. Σημειώνουν ότι οι δύο εγκαταστάσεις που δεν ελέγχθηκαν λόγω των συνεχόμενων συγκρούσεων στην περίμετρό τους έχουν εκκενωθεί από κάθε ίχνος χημικού όπλου, όπως έχει διαβεβαιώσει η συριακή πλευρά λόγω και της επικινδυνότητας της κατάστασης.

Ο Οργανισμός γνωστοποίησε ότι τηρήθηκε πλήρως το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί και ότι στις 5 Νοέμβρη θα συνεδριάσει το συμβούλιό του για να εκπονήσει πρόγραμμα και ενδιάμεσα χρονοδιαγράμματα για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, το οποίο θα ανακοινωθεί μέχρι τις 15 Νοέμβρη. Προς το παρόν, ο Οργανισμός υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς των συριακών χημικών όπλων εκτός του συριακού εδάφους και ότι το ζήτημα θα εξεταστεί επίσης εντός των επόμενων ημερών. Την ίδια στιγμή, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τόμας Κάντριμαν, δήλωνε ότι «οι ΗΠΑ εκτιμούν ως ρεαλιστικό το χρονοδιάγραμμα καταστροφής των συριακών χημικών όπλων μέχρι τον Ιούνιο του 2014», δηλώνοντας την ικανοποίησή τους για την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης φάσης.

Παράλληλα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ γνωστοποίησε ότι την Κυριακή ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, αρχίζει 9ήμερη περιοδεία σε μια σειρά από χώρες. Πρώτος σταθμός του θα είναι η Σ. Αραβία, όπου θα συναντήσει και τον βασιλιά Αμπντουλάχ. Κύριο θέμα θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η ένταση που έχει επικρατήσει, τελευταία, στις αμερικανο-σαουδαραβικές σχέσεις με επίκεντρο τη Συρία, καθώς το Ριάντ έχει δυσαρεστηθεί έντονα τόσο από τη μη εξαπόλυση στρατιωτικής επίθεσης κατά της Συρίας (με δεδομένη τη σταθερή υποστήριξή του προς τους αντικαθεστωτικούς) όσο και από την τακτική «προσέγγισης» που φαίνεται ότι επικρατεί στις σχέσεις του Ιράν με τη Δύση και ιδιαίτερα τις ΗΠΑ, εξέλιξη που αν καταλήξει επιτυχώς υποσκάπτει το ρόλο του βασιλείου στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Μετά τη Σ. Αραβία, ο Κέρι θα μεταβεί σε Ιορδανία, Παλαιστινιακά Εδάφη, Ισραήλ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αλγερία, Μαρόκο και Πολωνία.

Εντός Συρίας, ο κυβερνητικός στρατός φέρεται να προελαύνει προς την περιοχή Σφέιρα, κοντά στο Χαλέπι, που έχει στρατηγική σημασία και φιλοξενεί στρατιωτικές βιομηχανίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ