Πέμπτη 7 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τζίφος η ακρόαση της τρόικας

Την αντιλαϊκή πολιτική των κατευθύνσεων της τρόικας που εφαρμόζουν μέσω των μνημονίων οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της Ευρωζώνης υπεραμύνθηκαν οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Σερβάς Ντερούζ, και της ΕΚΤ, Κλάους Μαζούχ, κατά τη διάρκεια δημόσιας ακρόασής τους την Τρίτη στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου. Στη διαδικασία της «δημόσιας ακρόασης» δεν δέχτηκε να συμμετάσχει το ΔΝΤ.

Η συγκεκριμένη διαδικασία και οι τοποθετήσεις των στελεχών της ΕΕ και της ΕΚΤ, οι οποίοι όχι μόνο τάχτηκαν υπέρ του προγράμματος αλλά προανήγγειλαν και την επιβολή νέων βάρβαρων πολιτικών, γκρεμίζει και την αποπροσανατολιστική προπαγάνδα που επιχείρησαν να στήσουν η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και άλλα κόμματα της αστικής διαχείρισης, ότι δήθεν μέσω της διαδικασίας «λογοδοσίας» της τρόικας στο Ευρωκοινοβούλιο, θα μετριαστούν και θα εκλείψουν τα αντιλαϊκά μέτρα. Επιχείρησαν ουσιαστικά να κρύψουν ότι η πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου μαζί με τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ έχει προαποφασίσει, ψηφίσει και προωθήσει πλήθος αντεργατικών - φιλομονοπωλιακών πολιτικών, προκειμένου να διασφαλίσουν τα συμφέροντα του ευρωπαϊκού κεφαλαίου.

Ο επικεφαλής της Οικονομικής Διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Σ. Ντερούζ τόνισε ότι «το μοντέλο της τρόικας έχει αποδειχθεί χρήσιμο και ότι η επιτυχία των προγραμμάτων προσαρμογής είναι αισθητή». Ειδικότερα για την Ελλάδα, απαντώντας σε ερώτηση για τη λήψη πρόσθετων μέτρων απάντησε ότι «είναι αναγκαία προκειμένου να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ υποστήριξε ότι οι «αποκλίσεις στις προβλέψεις της τρόικας, οφείλονται σε μεγάλο βαθμό, στις σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων».

Να θυμίσουμε εδώ ότι η τρόικα μαζί με τις κυβερνήσεις, από το 2010, προωθούν τα μέτρα των μνημονίων, που είναι μοχλοί επιβολής των αντεργατικών αναδιαρθρώσεων για το χτύπημα της τιμής της εργατικής δύναμης ως μέσο αύξησης της κερδοφορίας του κεφαλαίου, ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, αναδιαρθρώσεις προαποφασισμένες, που εφαρμόζονται σε όλα τα κράτη της ΕΕ, με ή χωρίς μνημόνια, άρα και ως μέσο εξόδου από την κρίση σε όφελός του.

Να νομιμοποιήσει την αποπροσανατολιστική διαδικασία «ακρόασης» της τρόικας από το Ευρωκοινοβούλιο, έσπευσε πρώτος και καλύτερος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας. Δήλωσε συμφωνία με τη συγκεκριμένη διαδικασία και προθυμία «να συμβάλουμε προς αυτήν την κατεύθυνση», προκειμένου, όπως είπε, να «διερευνηθούν οι ενέργειες της τρόικας στις χώρες της κρίσης».

Νερό στο μύλο της εξαπάτησης του λαού έριξε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νότης Μαριάς, ο οποίος ζήτησε να «τεθεί η δράση της τρόικας υπό την επιτήρηση και τον έλεγχο των θεσμών του Συμβουλίου της Ευρώπης για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες του μνημονίου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ