Πέμπτη 7 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑ
Εστρωσε το έδαφος για νέα μέτρα

Το έδαφος για την υποταγή των λαϊκών στρωμάτων στα βάρβαρα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση και τα νέα αντιλαϊκά πακέτα που βρίσκονται προ των πυλών, επιδίωξε να στρώσει ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε τη Δευτέρα στον τηλεοπτικό σταθμό «ΜEGA».

Ουσιαστικά προανήγγειλε τη λήψη νέων επώδυνων μέτρων προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό για το 2014. «Εάν χρειαστεί να γίνει κάτι άλλο, μπορούμε πάντοτε να κοιτάξουμε μέσα από διαρθρωτικά μέτρα, τα οποία δεν ακουμπάνε αμέσως τις συντάξεις και το εισόδημα», σημείωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, σε μια προσπάθεια να μετριάσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια, επανέλαβε τις έωλες υποσχέσεις ότι «δεν θα ληφθούν νέα οριζόντια μέτρα».

Ο Αντ. Σαμαράς εκτίμησε ότι θα επιτευχθεί συμφωνία στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και υποστήριξε ότι «δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο». Την ίδια στιγμή βέβαια ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι, είτε με μνημόνιο είτε χωρίς, θα κλιμακωθεί η επέλαση σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, σημειώνοντας: «Τα καινούρια δημοσιονομικά μέτρα που πήρε η Ευρώπη για όλη την Ευρωζώνη προβλέπουν ότι όλες οι χώρες θα είναι σε επιτήρηση, με την έννοια ότι θα πρέπει να έχουν κάτω από 3% έλλειμμα και με την έννοια ότι όλων ο προϋπολογισμός θα πρέπει να εγκρίνεται από το Γιούρογκρουπ».

Σε μια προσπάθεια να καλλιεργήσει κάλπικες προσδοκίες στα πλέον εξαθλιωμένα τμήματα των λαϊκών στρωμάτων, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος» θα δώσει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση για «διόρθωση αδικιών». Ωστόσο, η μόνη σαφής δέσμευση που ανέλαβε αφορούσε στο κεφάλαιο και ήταν ότι θα προχωρήσει στην άμεση παραπέρα «μείωση της φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων» με τη θέσπιση φόρου ύψους 15%, με το γνωστό επιχείρημα των μονοπωλίων ότι δεν μπορεί χώρες όπως η Τουρκία ή η Βουλγαρία να έχουν χαμηλότερο συντελεστή φορολόγησης του κεφαλαίου από την Ελλάδα.

Επίσης, ο Αντ. Σαμαράς έσπευσε να αξιοποιήσει τη δολοφονική επίθεση στο Νέο Ηράκλειο, για να ενισχύσει το αστικό ιδεολόγημα της «εθνικής ενότητας» με στόχο τη διασφάλιση του συστήματος και των συμφερόντων της πλουτοκρατίας. Παράλληλα, επανέφερε ουσιαστικά - έστω και με πιο «προσεγμένες» διατυπώσεις - την αντιδραστική θεωρία των «δύο άκρων», κάνοντας λόγο για «ακραίες συμπεριφορές» που μπορούν να οδηγήσουν στη βία και αναφέροντας ως παράδειγμα την περίπτωση καλέσματος σε λαϊκές κινητοποιήσεις με σκοπό την ανατροπή της κυβέρνησης.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να διαψεύσει ότι στο παρελθόν δέχθηκε εισηγήσεις από συνεργάτες του για συνεργασία με τη Χρυσή Αυγή. Επιδιώκοντας να συγκαλύψει ότι το ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής είναι γέννημα - θρέμμα του καπιταλιστικού συστήματος, υποστήριξε ότι είναι «προσωρινή» η «άνοδός» της, ότι «δεν έχει ρίζες» και ισχυρίστηκε: «Εγώ μεγάλωσα και δεν γνώρισα ποτέ μου ένα φασίστα».

Ο πρωθυπουργός, επίσης, ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία. Απέκλεισε κοινή κάθοδο με το ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές εκλογές και προανήγγειλε αλλαγή του εκλογικού νόμου για τις εκλογές στην Τοπική Διοίκηση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεν αποκλείει κι άλλα ...«διορθωτικά μέτρα» (2014-12-03 00:00:00.0)
Διαβεβαιώσεις στο κεφάλαιο ότι μπορεί να το υπηρετήσει καλύτερα (2014-09-16 00:00:00.0)
Αποπροσανατολιστικό διάγγελμα Σαμαρά (2013-07-18 00:00:00.0)
Κοινός τόπος η ανάπτυξη για τα μονοπώλια (2013-05-24 00:00:00.0)
Κλιμακώνει την επέλαση από τις αρχές του 2013 (2012-12-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ