Παρασκευή 8 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ
Οχημα για περικοπές οι «φόροι υπέρ τρίτων»

Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει την καταγραφή και την κατάργηση των «μη ανταποδοτικών»

Με υπουργική απόφαση το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στη συγκρότηση ειδικής ομάδας εργασίας, η οποία μέχρι το τέλος του 2013 θα έχει εντοπίσει τους λεγόμενους «φόρους υπέρ τρίτων», οι οποίοι αποτελούν πηγή εσόδων για ασφαλιστικά ταμεία και άλλους φορείς. Για τη συνέχεια, σχεδιάζουν την κατάργηση των «μη ανταποδοτικών» από αυτούς και την ενσωμάτωση άλλων στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού, επιφέροντας νέα πλήγματα στους σημερινούς δικαιούχους, κυρίως σε βάρος επικουρικών ασφαλιστικών ταμείων.

Περικοπές εσόδων δρομολογούνται και για τους ΟΤΑ, οι οποίοι στο πλαίσιο της εφαρμοζόμενης πολιτικής και με δεδομένη τη διάλυση των κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό, οδηγούνται στην αύξηση των «ανταποδοτικών φόρων» με τους οποίους χαρατσώνουν τους δημότες τους.

Η κατάργηση και απαλλοτρίωση των «φόρων υπέρ τρίτων» δεν έχει να κάνει με ελαφρύνσεις σε κατηγορίες φορολογουμένων. Αντίθετα, έρχεται να κλιμακώσει τη «φορομπηξία» από άλλες πηγές απέναντι στα λαϊκά στρώματα, να διαμορφώσει συνθήκες για νέα μείωση των συντάξεων και των παροχών Πρόνοιας από ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία, πρόσφατα λεηλάτησαν και με το «κούρεμα» των αποθεματικών τους.

Τα εν λόγω ποσά, σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες, έφταναν στα 3 δισ. ευρώ το χρόνο. Από αυτά, 2 δισ. αφορούν σε έσοδα ασφαλιστικών ταμείων και 1 δισ. στους ΟΤΑ. Μεγάλες απώλειες εσόδων προδιαγράφονται για ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, τα Μετοχικά Ταμεία Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας, τα Ταμεία των δικηγόρων, των λιμενικών κ.ά. Στο στόχαστρο μπαίνει και το «αγγελιόσημο», που επιβάλλεται στις διαφημίσεις, σε έντυπα και ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ.

Στην απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Χ. Σταϊκούρα, επισημαίνεται ότι η ομάδα εργασίας θα πρέπει να εισηγηθεί στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών «τον βαθμιαίο εξορθολογισμό με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο», δηλαδή με περικοπές από τα ασφαλιστικά ταμεία ή με διόγκωση των χαρατσιών που επιβάλλονται από τους ΟΤΑ για υπηρεσίες που ήδη έχουν χρυσοπληρώσει τα λαϊκά στρώματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ