Σάββατο 9 Νοέμβρη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Αντιδράσεις για την ανάληψη καταστροφής συριακών χημικών όπλων

TIΡΑΝΑ.--

Αντιδράσεις προκαλεί στην Αλβανία η πρόταση των ΗΠΑ να πραγματοποιηθεί σε αλβανικό έδαφος η καταστροφή των συριακών χημικών όπλων, καθώς κόμματα της αντιπολίτευσης και περιβαλλοντικές οργανώσεις θεωρούν πως η χώρα δεν έχει τις κατάλληλες υποδομές και εγκαταστάσεις για τη διεκπεραίωση μίας τέτοιας υπόθεσης, παρά την πρότερη εμπειρία που είχε η Αλβανία με την προ δεκαετιών καταστροφή αλβανικών χημικών όπλων.

Μάλιστα, αξιωματούχος της κυβέρνησης του «Σοσιαλιστή» πρωθυπουργού, Εντι Ράμα, αλλά και ο ίδιος ο πρόεδρος της αλβανικής Βουλής, Ιλίρ Μέτα, επιβεβαίωσαν το σχετικό αμερικανικό αίτημα, ενώ αρκετές ώρες πριν (βράδυ Πέμπτης) είχε πραγματοποιηθεί έξω από την αλβανική Βουλή συγκέντρωση διαμαρτυρίας μερικών χιλιάδων Αλβανών, που αντιδρούν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Πολλοί από τους διαδηλωτές κρατούσαν στα χέρια πανό με κεντρικό σύνθημα «Οχι στα χημικά όπλα», ενώ άλλοι φώναζαν να μη γίνει η Αλβανία «σκουπιδοτενεκές» της Ευρώπης.

Προς το παρόν η κυβέρνηση επιμένει πως «εξετάζει» το αίτημα και πως θα αποφασίσει επί του συγκεκριμένου «με διαφάνεια και βάσει των συμφερόντων της Αλβανίας». Οι ΗΠΑ φέρεται πως έχουν διατυπώσει παρόμοιο αίτημα σε Γαλλία, Βέλγιο και Νορβηγία, εκ των οποίων η τελευταία το έχει απορρίψει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ