Κυριακή 10 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ - ΟΟΣΑ
Αρνητικές προβλέψεις και έντονες ανησυχίες

Οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Επιτροπής και η έκθεση του ΟΟΣΑ για τα επίπεδα διαβίωσης στις χώρες - μέλη του δεν αφήνουν περιθώρια για πανηγυρισμούς στα αστικά επιτελεία

Τα υψηλά επίπεδα ανεργίας σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση και στην Ευρωζώνη θα συνεχιστούν και την επόμενη διετία, παράλληλα με τα προγράμματα λιτότητας, ενώ η όποια ανάκαμψη - αν προκύψει - θα είναι «συγκρατημένη» και μόνο σταδιακά θα οδηγήσει σε δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν τη βδομάδα που πέρασε, προμηνύοντας κι άλλα δύσκολα χρόνια για τους λαούς της Ευρώπης, ιδιαίτερα εκείνους που έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της καπιταλιστικής κρίσης των τελευταίων ετών, όπως ο ελληνικός.

Για φέτος το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα παραμείνει στάσιμο στην ΕΕ και μειωμένο κατά 0,4% στην Ευρωζώνη, το 2014 προβλέπεται να φθάσει το 1,4% στην ΕΕ και 1,1% στην Ευρωζώνη και το 2015 στο 1,9% και 1,7% αντιστοίχως. Μικρές μειώσεις αναμένονται στα ποσοστά ανεργίας, αλλά με μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των κρατών - μελών. Παρά τις εκτιμήσεις περί «ανάκαμψης» η Επιτροπή αναφέρεται στους κινδύνους που παραμένουν από μια σειρά «εξωτερικούς παράγοντες», επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι οι απειλές κατά της «ακεραιότητας του ευρώ» μπορεί να έχουν εξαλειφθεί λόγω της εφαρμοζόμενης «αποφασιστικής πολιτικής» (σ.σ. για την οποία πληρώνουν βαρύ τίμημα οι λαοί), ωστόσο προειδοποιεί ότι τυχόν «διολίσθηση» (σ.σ. από την εφαρμοζόμενη αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική) εύκολα θα μπορούσε να «αναζωπυρώσει τις οικονομικές πιέσεις».

Από τα στοιχεία της Επιτροπής φαίνεται ξεκάθαρα ότι η καπιταλιστική οικονομική κρίση συνεχίζεται στην Ευρωζώνη και το 2013, αφού προβλέπεται μείωση του ΑΕΠ. Αλλά και η πρόβλεψη για το 2014 φανερώνει αναιμική ανάκαμψη σε όλη την Ευρωζώνη, με αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,1%, όπως και οι προβλέψεις για το 2015. Ταυτόχρονα, η ανεργία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί. Η εκτίμηση της Επιτροπής για τους κινδύνους από τυχόν διολίσθηση από την εφαρμοζόμενη πολιτική, σημαίνει ότι τα αντεργατικά, αντιλαϊκά μέτρα θα συνεχίζουν χωρίς σταματημό.

Η εργατική τάξη, ο λαός μας να συνειδητοποιήσουν ότι τα μέτρα που πάρθηκαν για τη διαχείριση της κρίσης είναι μόνιμα. Είτε με κρίση είτε με ανάκαμψη η ζωή του λαού δεν αλλάζει. Γι' αυτό με την πάλη του πρέπει να στοχεύει στην ανατροπή των αστών από την εξουσία και στην αποδέσμευση από την ΕΕ, στη μονομερή διαγραφή του χρέους με εργατική - λαϊκή εξουσία.

Η έλλειψη εμπιστοσύνης στις κυβερνήσεις ανησυχεί τον ΟΟΣΑ

Σοβαρές επιπτώσεις στην ευημερία των πολιτών εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης απεικονίζονται από την απώλεια θέσεων εργασίας και τη μείωση των εισοδημάτων, αναφέρει έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Σημειώνει επίσης το σοβαρό πλήγμα που έχει δεχθεί ο βαθμός εμπιστοσύνης των λαών προς τις κυβερνήσεις. Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ καταγράφουν σοβαρή επιδείνωση των δεικτών ευημερίας, σε παγκόσμιο επίπεδο, μεταξύ των ετών 2007 και 2012. Οριακή άνοδο καταγράφουν οι ίδιοι δείκτες μόνο στη Γερμανία, στη Ρωσία, στο Ισραήλ, στη Σουηδία και το Μεξικό.

Το συγκεκριμένο διάστημα το ποσοστό αυτό μειώθηκε στην Ελλάδα κατά 20%, στην Ισπανία 12% και στην Ιταλία 10% και στις ίδιες χώρες ο δείκτης εμπιστοσύνης προς τις κυβερνήσεις σημείωσε πτώση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες το ίδιο διάστημα. Στις χώρες του ΟΟΣΑ, ως σύνολο, λιγότεροι από τους μισούς των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι έχουν εμπιστοσύνη στις κυβερνήσεις τους - το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από το 2006.

Ειδικά για την Ελλάδα, η έκθεση του ΟΟΣΑ καταγράφει μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος για την περίοδο 2007-2011 κατά 23%, ραγδαία επιδείνωση στις συνθήκες που επικρατούν στην «αγορά εργασίας», όπου το ποσοστό της απασχόλησης (2007 - 2012) μειώθηκε 10% και η μακροχρόνια ανεργία διογκώθηκε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Τα στοιχεία που καταγράφονται στην έκθεση πρέπει να μας αφυπνίσουν όλους, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, A. Gurria, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι τα διεθνή αστικά επιτελεία γνωρίζουν τους οιονεί κινδύνους που αντιμετωπίζουν από τη μετατροπή της δυσαρέσκειας σε συνειδητή μαζική λαϊκή πάλη κόντρα στο σύστημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ