Τρίτη 12 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΟΥΛΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Ο ΣΥΡΙΖΑ
Οι τοποθετήσεις των άλλων κομμάτων

Το απόγευμα και το βράδυ της Κυριακής, με τις ομιλίες των αρχηγών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και της ΔΗΜΑΡ, κορυφώθηκε στη Βουλή η αντιπαράθεση των κομμάτων της αστικής διαχείρισης και του ευρωμονόδρομου, η οποία κινήθηκε στο πλαίσιο του αποπροσανατολισμού των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, αλλά και των διεργασιών και των αντιθέσεων που εκδηλώνονται στην πορεία αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού.

ΝΔ: Ενταση αντιλαϊκής πολιτικής και κάλπικες προσδοκίες

Από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς προανήγγειλε την ένταση της βάρβαρης επίθεσης σε βάρος του λαού, για τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας των μονοπωλίων. Στη βάση αυτή ανέφερε ότι έχουν ήδη γίνει «τα πρώτα αποφασιστικά βήματα εξόδου από την κρίση, από την ασφυξία του Μνημονίου: Πρωτογενή πλεονάσματα, ανάκαμψη, εμπορικό πλεόνασμα, έξοδος στις αγορές, αντιμετώπιση υπερφορολόγησης, γραφειοκρατίας, φοροδιαφυγής, με ταυτόχρονη αποκατάσταση των αδικιών» και συνέχισε: «Ετσι βγαίνουν οι χώρες από τη μεγάλη κρίση, διορθώνοντας τα προβλήματά τους, με θυσίες ασφαλώς, αλλά αποκαθιστώντας αδικίες και ανακτώντας τον έλεγχο σταδιακά, βήμα-βήμα». Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο της εμπέδωσης του δόγματος «νόμος και τάξη» χαρακτήρισε «κοινωνική γάγγραινα» τις καταλήψεις δημόσιων κτιρίων, εκφράζοντας στην πραγματικότητα το μένος του απέναντι στις εργατικές - λαϊκές κινητοποιήσεις.

Για να γίνει πιο ξεκάθαρο ότι η αντιλαϊκή πολιτική θα ενταθεί, υπογράμμισε ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τεθούν σε κίνδυνο τα «πρωτογενή πλεονάσματα», ενώ έθεσε και τον επόμενο «εθνικό στόχο» που είναι η επίτευξη «κανονικού πλεονάσματος» μέχρι το 2016, για να χρηματοδοτούνται οι τόκοι και τα χρεολύσια. Παραδέχτηκε, επίσης, ότι με βάση τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες που ισχύουν στην Ευρωζώνη θα επιτηρούνται όλα τα κράτη - μέλη.

Επιτιθέμενος στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας «στην πιο κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα», στην πραγματικότητα επιχείρησε να εκβιάσει το λαό, να επιβάλει το σκυμμένο κεφάλι στην αντιλαϊκή πολιτική, στο όνομα της «κρίσιμης διαπραγμάτευσης».

Επανέλαβε, τέλος, ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2016 και προσπάθησε, για άλλη μια φορά, να καλλιεργήσει κάλπικες προσδοκίες στο λαό ότι θα ωφεληθεί από την όποια καπιταλιστική ανάπτυξη, σημειώνοντας: «Σε λίγα χρόνια θα έχουμε πια επίπεδο ΑΕΠ, ευημερίας δηλαδή, ίδιο με εκείνο που είχαμε πριν την κρίση -αλλά σε πολύ πιο υγιή βάση, λέω εγώ- χωρίς σπατάλες, χωρίς πάρτι, χωρίς ελλείμματα, χωρίς υπερδανεισμό. (...) Το δύσκολο κομμάτι το περάσαμε, τα μεγάλα βήματα τα κάναμε, οι θυσίες του λαού πιάνουν τόπο. Δεν θα υπάρξουν άλλα οριζόντια μέτρα λιτότητας, δεν θα βυθίσουμε την οικονομία σε νέο κύκλο ύφεσης».

ΣΥΡΙΖΑ: Λανσαρίστηκε ως καλύτερος διαχειριστής

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, αυτοπαρουσιάστηκε ως καλύτερος διαχειριστής του συστήματος και αποτελεσματικότερος διαπραγματευτής με την τρόικα. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οταν πριν από δεκαπέντε μήνες παίρνατε εντολή επαναδιαπραγμάτευσης, τότε σας είπαμε "αξιοποιήστε το εκλογικό αποτέλεσμα, αξιοποιήστε ακόμα και τη δύναμη που έδωσε ο ελληνικός λαός στο ΣΥΡΙΖΑ!". Οχι μόνο δεν διαπραγματευτήκατε, όχι μόνο δεν διεκδικήσατε μία καλύτερη έκβαση για τη δανειακή σύμβαση, τη συνθήκη, το μνημόνιο, αλλά διαρκώς με υποτακτική συμπεριφορά παίρνετε αποφάσεις για ολοένα σκληρότερα μέτρα. Αποτύχατε να συγκρατήσετε την οικονομική κατάρρευση. Αποτύχατε να αρθρώσετε ένα συγκεκριμένο εναλλακτικό του μνημονίου σχέδιο προς τους εταίρους και τους δανειστές. Αποτύχατε να αντιμετωπίσετε έστω και στοιχειωδώς την ανθρωπιστική κρίση που χτυπά την πόρτα εκατομμυρίων συμπολιτών μας». Με άλλα λόγια «έβγαλε λάδι» το καπιταλιστικό σύστημα, την κρίση του και την ΕΕ κι όλα τα έριξε στην ανικανότητα της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί και στην ...υποτακτικότητά της.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έφερε πολλές μεγάλες επενδύσεις, ότι εξαιτίας της έφυγαν μεγάλα καπιταλιστικά μονοπώλια από την Ελλάδα, ενώ πρόσθεσε με νόημα ότι «ο μεσαίος χώρος σάς έχει γυρίσει την πλάτη». Κλείνοντας το μάτι στην αστική τάξη, ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε πολλές φορές ότι η σημερινή κυβέρνηση «δεν μπορεί» πλέον, προβάλλοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο «ικανός» να αναλάβει το τιμόνι της αστικής διακυβέρνησης. Ταυτόχρονα, υποστήριξε ότι την επίλυση των προβλημάτων των εργαζομένων, θα έρθει με την κυβέρνηση της «αριστεράς», λέγοντας μάλιστα «μόνο ο κυρίαρχος λαός μας με την ψήφο του μπορεί να ακυρώσει το μνημόνιο». Ο ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπαράθεση με το ΠΑΣΟΚ άνοιξε ένα νέο κύκλο αποπροσανατολιστικής σκανδαλολογίας που στην πραγματικότητα συσκοτίζει το υπ' αριθμόν 1 σκάνδαλο την καπιταλιστική εκμετάλλευση κ.λπ.

Υπενθυμίζεται ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Δραγασάκης ανοίγοντας τη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας, ο οποίος είχε μιλήσει για «ιστορική μετάβαση» στην πολιτική και δείχνοντας τι ακριβώς εννοεί χαρακτήρισε ως «αλλαγή πολιτικής» στις ΗΠΑ αυτή που εφαρμόζει ο Ομπάμα σε σχέση με την πολιτική του Μπους!

ΠΑΣΟΚ: Υπεράσπιση της βάρβαρης κυβερνητικής πολιτικής

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, υπερασπίστηκε την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική και εμφανίστηκε ως ο κύριος εκφραστής της σοσιαλδημοκρατίας, επισημαίνοντας ότι το κόμμα του έχει διαφορές με τη ΝΔ, όμως στηρίζει την κυβέρνηση στο όνομα του «εθνικού στόχου» και της σωτηρίας της χώρας». Απευθυνόμενος στον Αλ. Τσίπρα σε σχέση με την υπόθεση των υποβρυχίων επισήμανε ότι «είναι πάρα πολύ άτιμη πράξη η συκοφαντία» και ότι είναι έτοιμος «για μια μονομαχία» στη Βουλή, δηλαδή στην εξεταστική, με τον Αλ. Τσίπρα, για να μετατραπεί από εκεί και πέρα η συζήτηση σε παρωδία.

ΑΝΕΛ: Σκανδαλολογία και λαϊκισμός

Οι εθνικιστικές κορόνες, ο λαϊκισμός και η στήριξη του αστικού συστήματος ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της ομιλίας του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Π. Καμμένου, μαζί με μπόλικη σκανδαλολογία. Ενώ η ΝΔ έχει προχωρήσει με αποφασιστικότητα την αντιλαϊκή πολιτική υπέρ των μονοπωλίων, ο Π. Καμμένος την κατηγόρησε για «λάθος πολιτική» και για «αθέτηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων», ενώ ανέφερε ότι «έχει τελειώσει το λάδι αυτής της κυβέρνησης» και ότι με την ψηφοφορία της πρότασης δυσπιστίας κρινόταν «αν θα προχωρήσουμε ώστε να εφαρμοστεί το συνταγματικό δικαίωμα του Ελληνα πολίτη να επιλέξει μία νέα κυβέρνηση, μία κυβέρνηση η οποία θα αρνηθεί να εκτελεί εντολές της τρόικας, θα επαναφέρει την εθνική κυριαρχία της χώρας, θα διαγράψει το απεχθές και το επονείδιστο χρέος, μία κυβέρνηση η οποία θα καταγγείλει τα αντισυνταγματικά, άκυρα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις».

ΔΗΜΑΡ: Πρόθυμος «σταθεροποιητής» του αστικού συστήματος

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, εμφάνισε το κόμμα του ως εγγυητή της σταθερότητας του αστικού πολιτικού συστήματος, ενώ αναμάσησε την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης ότι η πρόταση της δυσπιστίας δυσκολεύει τη διαπραγματευτική ικανότητα της χώρας σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή. Για να γίνει ακόμα πιο σαφής έκανε λόγο για «δεξιά και αριστερή ανωριμότητα», κατηγορώντας μάλιστα τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι καλλιεργούν τεχνητές πολώσεις, για να κρύψουν τα αδιέξοδα των πολιτικών τους και δήλωσε ότι «είναι μέρος ενός πολύμορφου αγώνα, για να μην παρθούν νέα μέτρα και να αλλάξει η πολιτική».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ