Τρίτη 12 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
«Ασάφειες» στο χρονοδιάγραμμα, δεδομένα τα μέτρα

Με τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με τους εκπροσώπους των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών (ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) συνεχίζονται, σήμερα Τρίτη, τα παζάρια γύρω από τη διαμόρφωση και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των επόμενων αντιλαϊκών μέτρων, ενώ μεθαύριο Πέμπτη συνεδριάζει το Γιούρογκρουπ.

«Ημασταν καθ' όλα έτοιμοι, ενώ τα δημοσιονομικά μεγέθη είναι καλύτερα από κάθε άλλη φορά», είναι το μήνυμα που αποστέλλει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, αποδίδοντας τις «καθυστερήσεις» στην πλευρά της τρόικας. Παρά τις «ασάφειες» ως προς το χρονικό ορίζοντα για την κατάληξη των διαβουλεύσεων, η συγκυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα, με βάση τον αρχικό σχεδιασμό, στην κατάθεση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2014, του «ενιαίου φόρου ακινήτων», στα σχέδια για τις αναδιαρθρώσεις και τις απολύσεις στις αμυντικές βιομηχανίες, ζητήματα που συγκαταλέγονται στις άμεσες προαπαιτούμενες δράσεις.

Η αντιλαϊκή ατζέντα ξετυλίχτηκε και στην προχτεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τα κλιμάκια της τρόικας. Η συζήτηση, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, επικεντρώθηκε στα παρακάτω σημεία:

-- Να συμφωνηθεί το βασικό σενάριο για τον προϋπολογισμό του 2014 μαζί με τα μέτρα που θα επιβληθούν, προκειμένου στη συνέχεια να καταρτιστεί το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2014 - 2017.

-- Να εξεταστεί το κατά πόσο οι «παρεμβάσεις από το υπουργείο Εργασίας» υπερκαλύπτουν το «δημοσιονομικό κενό» του 2014. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο αντιλαϊκό τραπέζι μπαίνουν πρόσθετα μέτρα, πέρα από τα ήδη συμφωνηθέντα, που αφορούν στη διαμόρφωση καθεστώτος ενοικιαζόμενων εργαζομένων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΟΤΑ κ.ά.), εργοδότης των οποίων θα είναι ιδιωτικές εταιρείες ενοικίασης εργαζομένων. Επιβεβαιώνεται ότι οι μαζικές απολύσεις και τα προγράμματα διαθεσιμότητας είναι μέτρα που εντάσσονται στις ευρύτερες συντελούμενες «αναδιαρθρώσεις» της Δημόσιας Διοίκησης.

-- Σε συνδυασμό με τη διαμόρφωση και κάλυψη του «δημοσιονομικού κενού» εξετάστηκαν τα αποτελέσματα και τα μέτρα για τη «φορολογική συμμόρφωση». Σε αυτό το πλαίσιο, υπάγονται οι φοροθηλιές που στήνουν στο λαϊκό εισόδημα μέσα από το υπό διαμόρφωση «ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο» και οι κατασχέσεις μισθών, συντάξεων και τυχόν άλλων εισοδημάτων για τις «ληξιπρόθεσμες οφειλές» στην Εφορία.

Απόλυτα δεδομένο είναι το μέτρο για τη σταδιακή άρση - «απελευθέρωση» των πλειστηριασμών για τα «κόκκινα δάνεια» στις τράπεζες. Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία με την τρόικα για τον προσδιορισμό του ελάχιστου «ορίου διαβίωσης», για το οποίο θα προβλέπεται «προστασία», ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι θα οριστεί σε «ένα επίπεδο πάνω από το όριο της φτώχειας». Για την παρεχόμενη προστασία θα προβλέπεται, βέβαια, σωρευτικά, η ύπαρξη και άλλων «κριτηρίων», όπως η αντικειμενική αξία και η «συνεργασία» του δανειολήπτη με τις τράπεζες.

Αναβλήθηκε το ραντεβού Μητσοτάκη - τρόικας

Αναβλήθηκε το προγραμματισμένο ραντεβού που είχαν χτες οι εκπρόσωποι της τρόικας με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, για την αναβολή δεν ευθύνεται η ελληνική πλευρά, ενώ ενδέχεται να υπάρξει νέο ραντεβού σήμερα. Ο υπουργός φέρεται να περιμένει τις απαντήσεις της τρόικας σχετικά με τη δίμηνη παράταση της προθεσμίας για τους άλλους 12.500 υπαλλήλους που θα έμπαιναν σε καθεστώς διαθεσιμότητας ως το τέλος του χρόνου. Επίσης, είχε ζητήσει να προσμετρηθούν στο όριο των 4.000 απολύσεων ως το τέλος του 2013 οι 2.600 υπάλληλοι της ΕΡΤ, όσοι απομακρυνθούν από τα ΕΑΣ και την ΕΛΒΟ, αλλά και όσοι συμβασιούχοι χάσουν τις δικαστικές τους διαμάχες με το Δημόσιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ