Τετάρτη 13 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Η Ασία στο επίκεντρο της αγοράς Ενέργειας τα επόμενα χρόνια

ΠΑΡΙΣΙ.--

Στην Ασία θα μεταφερθεί το κέντρο του παγκόσμιου εμπορίου Ενέργειας μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια, με την Κίνα να παίρνει σε λίγο τα «σκήπτρα» του μεγαλύτερου εισαγωγέα πετρελαίου, την Ινδία να γίνεται ο μεγαλύτερος εισαγωγέας άνθρακα μέσα στην επόμενη δεκαετία παγκοσμίως και τις ΗΠΑ να γίνονται η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα του κόσμου ως το 2016, οπότε αναμένεται να ξεπεράσει σε παραγωγή «μαύρου χρυσού» τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία.

Αυτά μεταξύ άλλων περιγράφονται στην ετήσια έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), την οποία παρουσίασε στο Παρίσι ο επικεφαλής οικονομολόγος του οργανισμού Φατίχ Μπιρόλ.

Ο ίδιος σημείωσε ότι ως το 2020 προβλέπεται να αυξηθεί το ελαφρύ σχιστολιθικό πετρέλαιο και ότι εξαιτίας της πετρελαϊκής αύξησης από τη Βραζιλία, θα μειωθεί αισθητά η διεθνής ανάγκη για προμήθεια πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή. Ομως, μετά το 2020 προδιαγράφεται και πάλι ως έντονη η κυριαρχία του πετρελαίου της Μέσης Ανατολής.

Στην έκθεση του IEA σημειώνεται ότι οι τιμές του πετρελαίου θα συνεχίσουν να αυξάνονται και να οδηγούν στην ανάπτυξη μη συμβατικών κοιτασμάτων, όπως του σχιστολιθικού πετρελαίου που προκάλεσε αύξηση της παραγωγής πετρελαίου σε ΗΠΑ, Καναδά, Βραζιλία, καθώς και του υγροποιημένου φυσικού αερίου. Οι τιμές του πετρελαίου προβλέπεται ότι θα αυξάνονται σταθερά για να φθάσουν το 2035 στα 128 δολάρια το βαρέλι σε αξίες του 2012.

Αν και η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου αναμένεται να εκτοξευθεί στα επόμενα χρόνια, ο IEA αναφέρει ότι ο κόσμος δε βρίσκεται «μπροστά σε μία νέα εποχή αφθονίας του πετρελαίου» και ότι είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι επενδύσεις στα άφθονα και χαμηλού κόστους κοιτάσματα της Μέσης Ανατολής για να καλυφθεί η αυξανόμενη ζήτηση από την Ασία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ