Τετάρτη 13 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Μέτρα ενίσχυσης των καπιταλιστικών σχέσεων

ΠΕΚΙΝΟ.--

Την πρόθεσή της να συνεχίσει την αποφασιστική προώθηση των μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής όσο και αν εμφανίζεται ως «σοσιαλισμός με κινεζικά χαρακτηριστικά», αποφάσισε η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚ Κίνας, η οποία ολοκλήρωσε τις εργασίες της χτες. Η ολοκλήρωση του σχεδίου συνδέεται με τον εκσυγχρονισμό της χώρας, με την κατάλληλη, όπως λέγεται «σχέση μεταξύ κυβέρνησης και αγοράς». Σε αυτήν προσδιορίζεται ότι «δίνεται στην αγορά η δυνατότητα να παίξει αποφασιστικό ρόλο στην κατανομή των πόρων και στην κυβέρνηση να βελτιώσει το δικό της». Η Κίνα όπως υποστηρίζεται θα συνεχίσει «να επιμένει στον κυρίαρχο ρόλο της κρατικής ιδιοκτησίας, που θα διαδραματίζει τον κυρίαρχο ρόλο στην κρατική οικονομία, ενθαρρύνοντας, υποστηρίζοντας και καθοδηγώντας, παράλληλα τον ιδιωτικό τομέα, ενισχύοντας τη ζωτικότητα και τη δημιουργικότητά του. Ενα σύστημα ενοποιημένης και ανοιχτής αγοράς, με εύρυθμο ανταγωνισμό θα οικοδομηθεί, ώστε να διαδραματίσει ένα αποφασιστικό ρόλο στην κατανομή των πόρων».

Μεταρρυθμίσεις προβλέπονται και στον τρόπο της κυβερνητικής λειτουργίας, προκειμένου να θεμελιώσει ένα σύστημα που θα προσανατολίζεται με βάση τους νόμους και την παροχή υπηρεσιών. Στο ίδιο πλαίσιο προβλέπεται και ένα μοντέρνο φορολογικό σύστημα που θα υποστηρίζει τις πρωτοβουλίες της κεντρικής και των τοπικών διοικήσεων.

Η Κίνα πρέπει, επίσης, σύμφωνα με τις αποφάσεις να βελτιώσει ένα νέο τύπο σχέσεων μεταξύ της βιομηχανίας και της γεωργίας και των αστικών και αγροτικών περιοχών. Ακόμα προβλέπεται επιτάχυνση της ανάπτυξης των ελευθέρων ζωνών εμπορίου, με άνοιγμα αυτών τόσο στην ενδοχώρα όσο και μείωση του ορίου των επενδύσεων και στα σύνορα (πρόκειται για ζώνες όπου αναπτύσσουν δράση μεγάλα ντόπια και πολυεθνικά μονοπώλια).

Επίσης, γίνεται αναφορά για «μεγαλύτερη σημασία στην τελειοποίηση ενός δημοκρατικού συστήματος και τον εμπλουτισμό των δημοκρατικών δομών, ώστε να φανούν τα πλεονεκτήματα του σοσιαλιστικού πολιτικού συστήματος της Κίνας», ενώ προστίθεται η ανάγκη της διαφάνειας, και η ανάγκη μεταρρυθμίσεων στον κοινωνικό τομέα, μεταξύ των οποίων της εκπαίδευσης, της εργασίας, της κατανομής εισοδήματος, της κοινωνικής ασφάλισης και της δημόσιας υγείας, ωστόσο η τάση που διαμορφώνεται τα τελευταία χρόνια είναι να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Οσον αφορά το στρατό τίθεται ως στόχος ο εκσυγχρονισμός του για την άμυνα της χώρας. Με το έργο της προώθησης των μεταρρυθμίσεων, ανακοινώνεται στην απόφαση της Ολομέλειας, θα επιφορτιστεί ομάδα στελεχών, η οποία θα κληθεί να σχεδιάσει τις αλλαγές για όλη τη βάση και να συντονίσει την επιβολή τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ