Τετάρτη 13 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
KINA - ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αγροτική συμφωνία μαμούθ

ΠΕΚΙΝΟ.--

Συμφωνία με την Ουκρανία για την ενοικίαση σημαντικού ποσοστού καλλιεργήσιμης γης της χώρας, έκλεισε η Κίνα, με στόχο να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες του συνεχώς αυξανόμενου πληθυσμού της. Η δημοσιοποίηση της συμφωνίας προκαλεί αντιδράσεις με αιχμή το ενδεχόμενο να καταλήξουν στην Κίνα τρόφιμα που χαρακτηρίζονται απαραίτητα για τα τεράστια ποσοστά των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, που έχουν ανάγκη, στην Ουκρανία, κάτι που ωστόσο δε γινόταν μέχρι σήμερα.

Η τεράστια καλλιεργήσιμη ουκρανική γη, χαρακτηρίζεται ως ο σιτοβολώνας της Ευρώπης. Η ουκρανική «KSG Argo», συμφώνησε με τη «Xinjiang Production», αυτή να αναλάβει την «ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των καλλιεργειών» αρχικά σε έκταση 30.000 στρεμμάτων καθώς και την κατασκευή μεγάλων έργων υποδομής στην περιοχή. Η επένδυση προβλέπει τη συνολική εκμετάλλευση 30 εκατομμυρίων στρεμμάτων.

Με βάση τη συμφωνία, η Κίνα θα μπορεί να ελέγχει μια έκταση ίση με το Βέλγιο που αντιστοιχεί στο 9% της αρόσιμης γης της Ουκρανίας και χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη συμφωνία, από τα διεθνή ΜΜΕ. Ο πρόεδρος της ουκρανικής εταιρείας που έκλεισε τη συμφωνία, Σεργκέι Κσιάνοφ, επιχείρησε να «χρυσώσει το χάπι», λέγοντας ότι μόνο «Ουκρανοί θα εργάζονται στα χωράφια της χώρας μας, η Κίνα θα μας δώσει την τεχνογνωσία, την τεχνολογία και τα μέσα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ