Πέμπτη 14 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΡΟΥΣΙ
Καλύπτει κοινωνικές υπηρεσίες με φθηνούς «συνεταιρισμένους»

Την πολιτική που ιδιωτικοποιεί κοινωνικές υπηρεσίες, συρρικνώνει τη μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας και την αντικαθιστά με ελαστικές και προσωρινές μορφές εργασίας, όχημα των οποίων είναι και οι λεγόμενες Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ), καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η παράταξη ΔΑΣ (συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ) στο Σωματείο Εργαζομένων στο Δήμο Αμαρουσίου.

Αφορμή στάθηκε η τρίτη κατά σειρά δημιουργία ΚΟΙΝΣΕΠ στο Μαρούσι που έρχεται να καλύψει κενά που δημιουργούνται στο δήμο από τη μείωση του προσωπικού μέσω της διαθεσιμότητας. Ετσι, προχτές δημιουργήθηκε μία ΚΟΙΝΣΕΠ για τη φύλαξη των δημόσιων κτιρίων και των σχολείων, για να καλύψει δηλαδή το κενό που άφησε πίσω της η διαθεσιμότητα των σχολικών φυλάκων και των εργαζομένων στη δημοτική αστυνομία. Προηγουμένως είχαν φτιαχθεί δύο ακόμα ΚΟΙΝΣΕΠ, μία για τον οδοκαθαρισμό και μία για τους παιδικούς σταθμούς.

Η ΔΑΣ σημειώνει ότι αυτού του είδους οι επιχειρήσεις «αποτελούν την απαρχή της ιδιωτικοποίησης. Ο στόχος της Διοίκησης είναι διπλός. Από τη μία, η δημιουργία ενός απέραντου επιχειρηματικού ομίλου, δηλαδή η παραπέρα αφαίμαξη της λαϊκής οικογένειας αφού στο μέλλον θα καλεστεί να βάλει ακόμα πιο βαθιά το χέρι στη τσέπη για υπηρεσίες που θα έπρεπε να παρέχονται δωρεάν. Από την άλλη, η υφαρπαγή της ψήφου των άνεργων εργαζόμενων όπου σήμερα φαίνονται ως εθελοντές και αύριο θα προσληφθούν στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις όπου θα δουλεύουν με μισθούς των 490 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση».

Καταλήγοντας καλεί «όλους τους εργαζόμενους, όλους τους κατοίκους της περιοχής, όλους τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων να βγάλουν συμπεράσματα από τις αποφάσεις της δημοτικής αρχής. Να βγούνε μπροστά οργανωμένα απαιτώντας δωρεάν υπηρεσίες. Καλούμε τους εργαζόμενους να μην αποδεχτούν άλλη μια ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών».

Μετατρέπουν την ανάγκη σε εργολαβία

Οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ) εμφανίζονται να δημιουργούνται εθελοντικά από ανθρώπους που έχουν χάσει τη δουλειά τους, στην πραγματικότητα αυτό που τους σπρώχνει σε αυτή τη διαδικασία είναι η ανάγκη για μεροκάματο. Οι ΚΟΙΝΣΕΠ είναι ένα μέσο, μεταξύ άλλων, για το σμπαράλιασμα των μισθολογικών και εργασιακών δικαιωμάτων. Χαρακτηριστικές είναι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί τον τελευταίο καιρό, όπως αυτή στο Δήμο Περιστερίου, όπου η αμοιβή του γυμναστή και του ναυαγοσώστη στο κολυμβητήριο είναι 6,52 ευρώ/ώρα μεικτά.

Αλλωστε, έχει αρχίσει να φαίνεται καθαρά ότι υπάρχουν ΚΟΙΝΣΕΠ που δε λειτουργούν ούτε καν ως μια ομάδα εργαζομένων που συνεταιρίζεται για να πάρει μια δουλειά, αλλά ως μια επιχείρηση που προσφέρει φθηνό εργατικό προσωπικό στους δήμους σε πρώτη φάση. Χαρακτηριστική είναι η «Πρόταση Συνεργασίας» που απευθύνει η «Συνεργατική ΚΟΙΝΣΕΠ» στο Δήμο Χαλανδρίου. Συγκεκριμένα, ενημερώνει τη δημοτική αρχή στο Χαλάνδρι ότι «μπορείτε να μας υποδείξετε σε ποιους εργαζόμενους να απευθυνθούμε για την Κοιν.Σ.Επ.».

Η ίδια ΚΟΙΝΣΕΠ κάνει καθαρό τον εργολαβικό της ρόλο αναφέροντας: «Η Κοιν.Σ.Επ. διαθέτει στο Δήμο απλώς το προσωπικό (...) που οι ΟΤΑ σήμερα στερούνται λόγω νομοθετικών περιορισμών στις προσλήψεις, συμβάσεις κλπ.» και πιο κάτω κάνει καθαρό: «Με την Κοιν.Σ.Επ. είναι σαν να προσλαμβάνει ο Δήμος εργαζόμενους με σύμβαση ορισμένου χρόνου». Δηλαδή, συνολικά οι ΚΟΙΝΣΕΠ έρχονται να αντικαταστήσουν το μόνιμο προσωπικό που θα έπρεπε να υπάρχει στους δήμους με φθηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό. Υπενθυμίζεται ότι οι ΚΟΙΝΣΕΠ μπορούν να προσφέρουν τα πάντα: Προσωπικό για παιδικούς σταθμούς, ΚΔΑΠ, αποκομιδή, διδασκαλία σε διάφορες ομάδες πληθυσμού, υλοποίηση εκπαιδευτικών και αθλητικών προγραμμάτων κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ