Πέμπτη 14 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΤΕπ
Οι τομείς ενδιαφέροντος των μονοπωλίων στο επίκεντρο

Διαδοχικές συναντήσεις για την προώθηση επενδύσεων σε χρυσοφόρους τομείς για τα ντόπια και ευρωπαϊκά μονοπώλια

Eurokinissi

Διαδοχικές συναντήσεις για την προώθηση επενδύσεων σε χρυσοφόρους τομείς για τα ντόπια και ευρωπαϊκά μονοπώλια
Διαδοχικές συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν χτες μεταξύ στελεχών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλο, τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη και τον υπουργό ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτη, με κοινό στοιχείο τη μεγαλύτερη εμπλοκή της ΕΤΕπ στη χρηματοδότηση συγκεκριμένων τομέων ενδιαφέροντος των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Ενα στοιχείο που προέκυψε από τη συνάντηση με τον Ευ. Βενιζέλο, ήταν η συμμετοχή της ΕΤΕπ στην επέκταση της διείσδυσης ευρωπαϊκών και ντόπιων επιχειρηματικών κεφαλαίων στις χώρες της Μεσογείου και της Αφρικής, ενόψει και της επερχόμενης ελληνικής προεδρίας της ΕΕ.

Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΕΤΕπ W. Hoyer η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τις «πολιτικές πρωτοβουλίες της ελληνικής προεδρίας το εξάμηνο που έρχεται. Εχουμε πολλά να κάνουμε μαζί, κυρίως στη Μεσόγειο, για τις χώρες της Αφρικής αλλά, βεβαίως, κυρίως για τις χώρες που μας ενδιαφέρουν στη νότια γειτονιά μας. Χώρες που είναι σε κρίση αλλά ταυτόχρονα προσφέρουν μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες στις εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις».

Στην αντίστοιχη συνάντηση με τον Κ. Χατζηδάκη συζητήθηκε ενδεχόμενη συμμετοχή της ΕΤΕπ στο λεγόμενο «Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο» για τη δημιουργία του οποίου η κυβέρνηση έχει συνάψει μία κατ' αρχήν συμφωνία με τη γερμανική επενδυτική τράπεζα «KfW». Ο υπουργός εξέφρασε την «αισιοδοξία» του για μία μελλοντική συμμετοχή κεφαλαίων της ΕΤΕπ στο ταμείο και συνεχίζοντας το επικοινωνιακό παιχνίδι των τελευταίων ημερών, περί «ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», σημείωσε ότι κάτι τέτοιο αποτελεί «θετική είδηση για την πραγματική οικονομία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Ο W. Hoyer ανέφερε ότι τα κονδύλια που παρέχει η ΕΤΕπ σε επιχειρήσεις «μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης» την τελευταία διετία θα αγγίξουν το 1,5 δισ. ευρώ, ενώ σε σχέση με το «Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο» είπε πως πρόκειται για μια «θετική πρωτοβουλία», για την οποία έχουν ήδη ξεκινήσει διαπραγματεύσεις συμμετοχής, ενώ εκτός από την προαναφερθείσα γερμανική επενδυτική τράπεζα, αποκάλυψε ότι έχουν δείξει ενδιαφέρον συμμετοχής και επενδυτικά κεφάλαια από τη Γαλλία και αλλού.

Χτες, εξάλλου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας της ΕΤΕπ με τον υπουργό ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτη, κατά τη διάρκεια της οποίας οι εκπρόσωποι της τράπεζας εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για σειρά έργων σε χρυσοφόρους τομείς για τους μονοπωλιακούς ομίλους, στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, των Δικτύων Μεταφοράς Ενέργειας και της Διαχείρισης Απορριμμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ