Πέμπτη 14 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Αναδιαρθρώσεις εντός και εκτός Ελλάδας

Για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών έκανε λόγο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Προβόπουλος, από το βήμα του «Ελληνοαλβανικού Επιχειρηματικού Φόρουμ» στα Τίρανα. Στην πραγματικότητα, στόχος του εγχειρήματος είναι η απελευθέρωση κεφαλαίων για τη «χρηματοδότηση των παραγωγικών επενδύσεων». Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη, η «παρουσία των ελληνικών τραπεζών στη ΝΑ Ευρώπη συνιστά στρατηγική επιλογή που συνδέεται με τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της ευρύτερης περιοχής», τονίζοντας ότι «κάποιες συγχωνεύσεις μπορεί να είναι απαραίτητες ώστε οι ελληνικές τράπεζες να αποκτήσουν μερίδια αγοράς που να υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα και την κερδοφορία τους».

Ταυτόχρονα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες και τα παζάρια γύρω από τους τρόπους αποτελεσματικής διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων που οι ντόπιοι τραπεζικοί όμιλοι κατέχουν τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρύτερη ζωτική περιοχή. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, συζητήσεις γίνονται για το ενδεχόμενο πώλησης ή συγχωνεύσεων θυγατρικών τραπεζών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ενας ακόμη τρόπος για την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας και της ρευστότητας είναι η πώληση τμήματος των δανειακών χαρτοφυλακίων σε ενδιαφερόμενους επενδυτές. Κομβικό στοιχείο θεωρούνται τα «κόκκινα» επιχειρηματικά και ομολογιακά δάνεια που έχουν δοθεί κατά το παρελθόν, τα οποία αποτελούν σήμερα «βαρίδια» για τους ισολογισμούς και την κερδοφορία των τραπεζών. Βασικό κίνητρο για τους επενδυτές είναι και η προωθούμενη κατάργηση της παρεχόμενης προστασίας και η «σταδιακή» έναρξη των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία των νοικοκυριών.

Επίσης, οι ντόπιες τράπεζες μετά και το σχετικά πρόσφατο κύκλο συγχωνεύσεων έχουν δρομολογήσει την «απομάκρυνση» χιλιάδων εργαζομένων, κυρίως μέσα από τα προγράμματα «εθελουσίας εξόδου». Οι αναδιαρθρώσεις είχαν συνέχεια χτες στον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας. Ο μεγαλομέτοχός της, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενέκρινε την πώληση του 49% της θυγατρικής εταιρείας «Πανγαία ΑΕ», που δραστηριοποιείται στην ακίνητη περιουσία (real estate), στην εταιρεία «Private Equity Invel».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ