Παρασκευή 15 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΡΩΣΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΑΜΥΝΑΣ ΣΤΟ ΚΑΪΡΟ
Επί τάπητος ποικιλία θεμάτων

ΚAΪΡΟ.--

Σειρά επαφών είχαν στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, χτες, οι Ρώσοι υπουργοί Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, και Αμυνας, Σεργκέι Σοϊγκούν, που συναντήθηκαν με τους ομολόγους τους, Ναμπίλ Φάχμι και τον αρχηγό ΓΕΣ και ουσιαστικά νυν ισχυρό άνδρα της χώρας, στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, αντίστοιχα. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε «ιστορική» την επίσκεψη και δήλωσε ότι η Μόσχα θέλει να δει την Αίγυπτο με «ισχυρή οικονομία και αποτελεσματικό πολιτικό σύστημα», αποφεύγοντας επισταμένα να αναφερθεί στην ανατροπή Μούρσι, με το αιτιολογικό ότι η ρωσική διπλωματία «δεν αρέσκεται ν' αναμειγνύεται στα εσωτερικά άλλων χωρών».

Η επίσκεψη των Λαβρόφ και Σοϊγκούν στο Κάιρο, που άρχισε την Τετάρτη, έχει τροφοδοτήσει σειρά συζητήσεων για το αν συνεπάγεται κάποιου είδους «στροφή» της αιγυπτιακής ηγεσίας προς ανατολάς λόγω της ψύχρανσης των αμερικανο-αιγυπτιακών σχέσεων μετά και το «πάγωμα» της αποστολής μέρους της ετήσιας στρατιωτικής βοήθειας της Ουάσιγκτον ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων προς τον αιγυπτιακό στρατό μετά την ανατροπή Μούρσι. Ρώσοι και Αιγύπτιοι αναλυτές εκτιμούσαν ότι δεν επίκειται απαραίτητα υπογραφή μεγάλων εξοπλιστικών συμφωνιών αλλά δεν αποκλείεται η προετοιμασία τους.

Μιλώντας στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για σημαντική βελτίωση και διεύρυνση των διμερών σχέσεων, χωρίς αυτό να σημαίνει, όπως σημείωνε, ότι η Αίγυπτος αναζητά «υποκατάστατα άλλων γιατί έτσι κι αλλιώς η Ρωσία είναι πολύ σημαντική για να παίξει το ρόλο αυτό». Παρ' όλα αυτά, τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία φιλοξενούσαν ρεπορτάζ που αναφέρονταν σε συζητήσεις για πώληση στρατιωτικού υλικού ύψους 2 - 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ρωσικές πηγές έκαναν λόγο για αντιαεροπορικά συστήματα, ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη. Αυτά ενισχύθηκαν και από τη συμμετοχή στη ρωσική αποστολή υψηλόβαθμων στελεχών της ρωσικής κρατικής εταιρείας εξοπλισμού «Rosoboronexport» και του α' αναπληρωτή διευθυντή της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής και Τεχνολογικής Συνεργασίας, Αντρέι Μπόιτσοφ. Επίσης, σημειώνεται ως «σημαίνουσα» εξέλιξη ότι για πρώτη φορά μετά το 1992, «έδεσε» στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας ρωσικό στρατιωτικό πλοίο, και συγκεκριμένα η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου του Ειρηνικού «Varyag», που έγινε δεκτή με τιμές και θα παραμείνει στο λιμάνι για έξι μέρες.

Πηγές προσκείμενες σε ισραηλινές υπηρεσίες ισχυρίζονταν ότι η εξοπλιστική συμφωνία έχει, ήδη, κλειστεί και αφορά σε αντιαεροπορικό σύστημα που προστατεύει από βομβαρδιστικά τύπου stealth, από μη επανδρωμένα αεροσκάφη και από πυραύλους «Κρουζ», το οποίο θα εγκατασταθεί στην ανατολική Αίγυπτο, θα καλύπτει τη διώρυγα του Σουέζ, τα παράλια της Ερυθράς Θάλασσας αλλά και αρκετές σαουδαραβικές πόλεις. Επίσης, οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι η αγορά αφορά και σε πυραύλους εδάφους - εδάφους εμβέλειας που καλύπτει όλη τη Μέση Ανατολή, και ότι στην Αίγυπτο άμεσα θα αναπτυχθούν περισσότεροι από 1.500 Ρώσοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες προκειμένου να «στήσουν» το σύστημα και να εκπαιδεύσουν το αιγυπτιακό προσωπικό. Η αγορά θα γίνει «με διευκόλυνση» από τη Σ. Αραβία, η οποία φέρεται να προσφέρθηκε «να διευκολύνει» χρηματικά την Αίγυπτο.

Η επίσκεψη της ρωσικής αντιπροσωπείας στο Κάιρο έρχεται δέκα μέρες μετά από την ολιγόωρη επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ο οποίος φέρεται να επέστησε την προσοχή στην αιγυπτιακή ηγεσία να μην προχωρήσει σε αγορές από τη Ρωσία και να έκανε σχετική νύξη και στη σαουδαραβική ηγεσία με την οποία συναντήθηκε στις αρχές της περασμένης βδομάδας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ