Παρασκευή 15 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ
Εκλογές την Κυριακή

ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ.--

Προεδρικές, βουλευτικές και τοπικές περιφερειακές εκλογές πραγματοποιούνται την Κυριακή 17 Νοέμβρη στη Χιλή, για την ανάδειξη ουσιαστικά νέας κυβέρνησης διαχείρισης του καπιταλισμού, με το λαό της χώρας να βιώνει στις πλάτες του τις συνέπειες της κρίσης. Το εκλογικό Σώμα υπολογίζεται γύρω τα 13,5 εκατομμύρια ψηφοφόρους, ενώ οι εκλεγόμενοι βουλευτές είναι 140 και οι αντίστοιχοι περιφερειακοί σύμβουλοι 278. Το στίγμα στις εκλογές δίνει πρωτίστως η προεδρική εκλογή, με δύο βασικούς συνασπισμός κομμάτων. Πρόκειται για τη «Νέα Πλειοψηφία», την εκλογική συμμαχία που απαρτίζουν: Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, η Χριστιανική Δημοκρατία, το Κόμμα για τη Δημοκρατία, το Ριζοσπαστικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, το ΚΚ Χιλής, η Αριστερά Πολιτών, το Ευρύ Κοινωνικό Κίνημα και έχουν ως κοινή υποψήφια της Μισέλ Μπατσελέ, που διατέλεσε πρόεδρος της χώρας την περίοδο 2006 - 2010, ασκώντας μια σοσιαλδημοκρατικού μείγματος διαχείριση.

Ο άλλος συνασπισμός, της λεγόμενης κεντροδεξιάς, λέγεται «Συμμαχία» στηρίζεται από τη Δημοκρατική Ανεξάρτητη Ενωση (κόμμα του νυν προέδρου Σεμπάστιαν Πινιέρα) και την Εθνική Ανανέωση και έχει υποψήφια Πρόεδρο την Εβελίν Ματέι, που διατέλεσε και υπουργός Εργασίας στην κυβέρνηση Πινιέρα από το 2011 - 2013).

Επίσης, υπάρχουν και άλλοι εφτά υποψήφιοι. Στις δημοσκοπήσεις που έχουν μεγάλη ποικιλία προβάδισμα έχει η Μπατσελέ με ποσοστά από 32% - 43% και ακολουθεί η Ματέι με 20% - 27%, ενώ τρίτος έρχεται ο Φράνκο Παρισί, που εμφανίζεται ως ανεξάρτητος υποψήφιος έως και 15%.

Αν και υπάρχουν διαφορές στα λεγόμενα προεκλογικά προγράμματα που έχουν σχέση και με θεσμικά ζητήματα, που έχουν παραμείνει από την περίοδο της δικτατορίας του Πινοτσέτ (όπως συνταγματική αναθεώρηση, εκπαιδευτική μεταρρύθμιση κ.λπ.) αυτό που δεν αμφισβητείται είναι ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής, η ίδια η φύση του εκμεταλλευτικού συστήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ