Παρασκευή 15 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παραδίδει τις παράκτιες ζώνες στο κεφάλαιο

«Συναφείς δραστηριότητες και χρήσεις» των παράκτιων ζωνών προς όφελος των μονοπωλίων προωθεί η κυβέρνηση
«Συναφείς δραστηριότητες και χρήσεις» των παράκτιων ζωνών προς όφελος των μονοπωλίων προωθεί η κυβέρνηση
Η παράδοση των παράκτιων ζωνών στο μεγάλο κεφάλαιο και συνολικότερα η εμπορευματοποίηση του περιβάλλοντος περιγράφεται από τους κυβερνώντες ανάμεσα στους στόχους της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ που ξεκινά το Γενάρη του 2014.

Μιλώντας στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, σε μία συνεδρίαση στην οποία παραβρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι του Κύκλου Βουλευτών Της Μεσογείου για την Αειφόρο Ανάπτυξη (COMPSUD, μετέχουν εκπρόσωποι μεσογειακών κρατών, εντός και εκτός ΕΕ), ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Μανιάτης, παρουσίασε τους «άξονες θεματολογίας της επικείμενης Ελληνικής Προεδρίας».

Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» των ευρωενωσιακών επιχειρήσεων, στη θεσμοθέτηση κοινής ευρωενωσιακής πολιτικής στα θέματα Ενέργειας με έμφαση στην ενεργειακή επάρκεια, στην ανάδειξη της ΕΕ ως σημαντικού τουριστικού προορισμού και στα «θέματα ανθρώπινης κινητικότητας».

Εξειδικεύοντας τις προτεραιότητες σημείωσε ότι «την Ελληνική Προεδρία στον τομέα του Περιβάλλοντος θα απασχολήσει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως η θαλάσσια χωροταξία και η ολοκληρωμένη διαχείριση του παράκτιου χώρου». Εστίασε στην «Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Παράκτιων Ζωνών (ΟΔΠΖ), που νοείται ως μια δυναμική διαδικασία με σκοπό την αειφόρο διαχείριση και χρήση των παράκτιων ζωνών».

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην «οικονομική διάσταση» του ζητήματος και να παραθέσει ως «πιθανές συναφείς δραστηριότητες, χρήσεις και συμφέροντα» που θα αναπτυχθούν εντός παρακτίων ζωνών, «εγκαταστάσεις και υποδομές για την έρευνα, εκμετάλλευση και εξόρυξη φυσικού αερίου, πετρελαίου, μεταλλευμάτων και πρώτων υλών και άλλων ενεργειακών πόρων και την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας, τις θαλάσσιες μεταφορικές διαδρομές και τις ροές κίνησης, τα υποθαλάσσια καλώδια και τις οδεύσεις αγωγών, τις περιοχές αλιείας, τις περιοχές υδατοκαλλιέργειας, την υποθαλάσσια πολιτισμική κληρονομιά, τις περιοχές εξόρυξης πρώτων υλών, τις στρατιωτικές χρήσεις, την επιστημονική έρευνα, τους οικοτόπους, τις περιοχές προστασίας και τις ευαίσθητες ζώνες και τον τουρισμό».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζει την παράδοση του περιβάλλοντος στεριάς και θάλασσας στους επιχειρηματικούς ομίλους (2018-06-06 00:00:00.0)
Πράσινο φως από ΣτΕ στην «Ελληνικός Χρυσός» (2015-02-19 00:00:00.0)
Τα δασικά οικοσυστήματα θυσία στο κέρδος (2014-07-20 00:00:00.0)
Το νέο δασικό νομοσχέδιο, υπέρ των μονοπωλιακών ομίλων (2014-07-06 00:00:00.0)
Σχετίζει τα ενεργειακά αποθέματα με το χρέος (2012-12-05 00:00:00.0)
Ocean (2010-04-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ