Παρασκευή 15 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ»
Ενα ακόμα «εργαλείο» στη διάθεση των μονοπωλίων

Ως συμμέτοχοι φέρονται η ΕΤΕπ, γερμανικά και γαλλικά κεφάλαια και το ίδρυμα Ωνάση

Το νομοσχέδιο για την ίδρυση του λεγόμενου «Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου» έδωσε χτες στη δημοσιότητα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, συνοδεύοντάς το με τις συνήθεις δηλώσεις περί μέτρου «ενίσχυσης» των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της «ρευστότητας» της ελληνικής οικονομίας. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα ακόμη «εργαλείο» στη διάθεση μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων και επενδυτών που δραστηριοποιούνται στις αγορές χρήματος, για την ενίσχυση της διείσδυσής τους στην εγχώρια οικονομία και φυσικά την αποκόμιση κερδών μέσω της πίστωσης που θα χορηγούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Καταρχήν τα κεφάλαια του «Επενδυτικού Ταμείου» θα συγκεντρωθούν από το ελληνικό Δημόσιο, που θα «επενδύσει» - όπως είναι η χαρακτηριστική έκφραση - το ποσό των 350 εκατ. ευρώ, ενώ εξετάζεται η συμμετοχή της γερμανικής επενδυτικής τράπεζας «KfW» με 100 εκατ. ευρώ αρχικά, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και του Ιδρύματος Ωνάση, ενώ υπό διαπραγμάτευση είναι η συμμετοχή του γαλλικού Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Θα έχει ως έδρα το Λουξεμβούργο και θα διέπεται από τους νόμους του, ενώ ως στόχος του περιγράφεται η «εξασφάλιση κέρδους για τους επενδυτές του υποστηρίζοντας συγχρόνως την αναπτυξιακή πολιτική της χώρας».

Τα κονδύλια που θα παρέχει θα χορηγούνται με τη μορφή επιχειρηματικών δανείων - υποτίθεται με επιτόκια χαμηλότερα από τα τρέχοντα - μέσω των εγχώριων εμπορικών τραπεζών. Μέτοχοί του μπορούν να είναι εκτός από το ελληνικό Δημόσιο, ξένοι χρηματοδοτικοί οργανισμοί και ιδιώτες επενδυτές.

Το σχέδιο νόμου αναφέρει ρητά ότι το όποιο ρίσκο θα αναλαμβάνεται από το ελληνικό Δημόσιο, η συμμετοχή του οποίου δεν θα μπορεί να ξεπερνά το 50% του συνολικού καταβεβλημένου κεφαλαίου, ενώ το σύνολο των 350 εκατ. από ελληνικής πλευράς θα διατεθεί σε βάθος τριετίας και θα προέλθει από τα κονδύλια του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων ή και το ΕΣΠΑ. Επίσης, επιτρέπεται η μεταβίβαση μετοχών του Δημοσίου σε οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, καθώς και η άρνηση συμμετοχής του σε ενδεχόμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, ενώ θα διοικείται από «επαγγελματικό managment διεθνούς εμβέλειας».

Εξάλλου χτες το υπουργείο Ανάπτυξης υπενθύμισε το πόρισμα μελέτης διεθνούς εταιρείας σχετικά με την έλλειψη ρευστότητας στην εγχώρια αγορά, η οποία προσδιορίζεται στα 15 - 18 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ότι σκοπός ίδρυσης του ταμείου είναι και η κάλυψη αυτού του «κενού».

Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί το αμέσως επόμενο διάστημα στη Βουλή και να ψηφισθεί πριν την ολοκλήρωση του έτους, ώστε να αρχίσει η λειτουργία του εντός του 2014.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κόντρες και παζάρια ενόψει ανακεφαλαιοποίησης (2015-10-02 00:00:00.0)
«Εργαλείο» στα χέρια του κεφαλαίου (2014-04-24 00:00:00.0)
Δημοσιεύματα για «αραβικά επενδυτικά κεφάλαια» (2014-01-16 00:00:00.0)
Ικανοποιούν τις νόρμες των ρεντιέρηδων (2005-07-27 00:00:00.0)
Σε ιδιώτες επιπλέον 19% των μετοχών του ΟΠΑΠ (2002-07-16 00:00:00.0)
Σε ιδιώτες μία στις πέντε μετοχές (1997-06-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ