Παρασκευή 15 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Κινήσεις για κοινή καμπάνια στις ευρωεκλογές

ΧΑΓΗ - ΒΙΕΝΝΗ.--

Συνάντηση είχαν χτες στη Βιέννη στελέχη των ακροδεξιών εθνικιστικών και λεγόμενων ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων από το «Κόμμα για την Αυστριακή Ελευθερία» (FPO) της Αυστρίας, «Βλάαμς Μπελάνγκ» του Βελγίου, του γαλλικού «Εθνικού Μετώπου» (FN), του ολλανδικού «Κόμματος για την Ελευθερία» (PVV) και των Σουηδών «Δημοκρατών», προκειμένου να εξετάσουν το πλαίσιο ενδεχόμενης κοινής τους καμπάνιας ενόψει των ευρωεκλογών. Ο στόχος για το σχηματισμό μιας «ισχυρής πατριωτικής ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας» μετά τις ευρωεκλογές του 2014 τέθηκε ήδη μια μέρα νωρίτερα από την επικεφαλής του γαλλικού «Εθνικού Μετώπου» Μαρίν Λεπέν κατά τη συνάντησή της με τον επικεφαλής του ολλανδικού «Κόμματος για την Ελευθερία» (PVV) Γκέερτ Βίντερς στη Χάγη. Φυσικά, οι κινήσεις αυτές είναι έκφραση μερίδων του κεφαλαίου με άλλες προτεραιότητες στις συμμαχίες, που προβάλλοντας π.χ. λύσεις εθνικού νομίσματος, δεν αμφισβητούν τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και είναι εχθρικές για τα λαϊκά συμφέροντα.

Μετά τη συνάντησή τους, μίλησαν και οι δύο για «ιστορική μέρα» κατά την οποία, όπως είπε η Λεπέν, «αποφάσισαν μαζί με άλλα πατριωτικά κινήματα να ενώσουν τις δυνάμεις τους ενάντια στις Βρυξέλλες. Εμείς, οι παλαιότερες χώρες της Ευρώπης, είμαστε υποχρεωμένες να ζητάμε την άδεια των Βρυξελλών για τα πάντα. Πρέπει να ξαναβρούμε την εδαφική, τη νομισματική και την οικονομική μας ακεραιότητα». Ο Βίλντερς συμπλήρωσε ότι από τη συνάντηση της Χάγης «άρχισε η απελευθέρωση από το τέρας που λέγεται Βρυξέλλες» και χαρακτήρισε την ΕΕ «ναζιστικό κράτος».

Οι Λεπέν και Βίντερς παραδέχτηκαν ότι παραμένουν σημαντικές διαφορές στις θέσεις των κομμάτων τους, όπως π.χ. το ζήτημα της αντιμετώπισης της «ισλαμικής απειλής» για την οποία η Λεπέν υποστήριξε ότι ο Βίντερς είναι «σκληρότερος» ή ο αντισημιτισμός για τον οποίο ήταν γνωστός ο πατέρας της νυν προέδρου του «Εθνικού Μετώπου» και ιδρυτής του, Ζαν Μαρί Λεπέν, ενώ την ίδια στιγμή ο Βίντερς θεωρείται ιδιαίτερα «θετικά προσκείμενος προς το Ισραήλ». Παραδέχτηκαν επίσης ότι υπάρχουν διαφωνίες και με τα άλλα «πατριωτικά κινήματα» με τα οποία μιλούν αλλά ότι γίνεται προσπάθεια αυτές να αμβλυνθούν.

Σύμφωνα με το γαλλικό Τύπο, την «πρόσκληση» για σχηματισμό «μετώπου» δε δέχτηκαν, μέχρι στιγμής, το γερμανικό «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) και οι Βρετανοί ευρωσκεπτικιστές «Ανεξάρτητοι», ενώ δεν είναι ξεκάθαρο τι θα πράξει η ιταλική «Λέγκα του Βορρά». Παράλληλα, όπως σημειώνεται πάντα στο γαλλικό Τύπο, σε μια προσπάθεια τουλάχιστον σε επίπεδο εντυπώσεων να φανεί ότι πρόκειται για ένα «εθνικιστικό» και όχι «ρατσιστικό ή ναζιστικό μέτωπο», δεν έχει απευθυνθεί πρόσκληση συμμετοχής σε αυτό σε οργανώσεις όπως η Jobbik στην Ουγγαρία, η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα και άλλες παρόμοιες σε Ρουμανία, Βουλγαρία και Σλοβενία.

Ας σημειωθεί ότι για να σχηματιστεί ευρωκοινοβουλευτική ομάδα θα πρέπει να απαρτίζεται τουλάχιστον από 25 βουλευτές προερχόμενους από τουλάχιστον επτά χώρες. Μέχρι στιγμής, η πρωτοβουλία αυτή συγκεντρώνει κόμματα από πέντε χώρες - μέλη της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ