Παρασκευή 15 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Προς νέα ημερομηνία για τη «Γενεύη ΙΙ»

«Θα μείνουμε όσο χρειάζεται στη Συρία» διαμηνύει για τους μαχητές του ο ηγέτης της λιβανικής «Χεζμπολάχ»

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Την «ελπίδα» ότι οι κύριες αντικαθεστωτικές οργανώσεις θα «συμμετάσχουν στη σύνοδο της Γενεύης ΙΙ», που κατά ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες προγραμματίζεται για τις 12 Δεκέμβρη, εξέφρασαν, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Κρεμλίνου, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνομιλίας ο Ρώσος Πρόεδρος και ο Σύρος ομόλογός του. Κατά την επικοινωνία, που φαίνεται ότι έγινε με πρωτοβουλία της Μόσχας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του και για την πορεία του «συριακού χημικού αφοπλισμού» αλλά και την ανησυχία του για τις πληροφορίες περί διώξεων χριστιανών από εξτρεμιστές στο συριακό έδαφος. Οπως έγινε γνωστό, τη Δευτέρα συριακή αντιπροσωπεία θα βρίσκεται στη Μόσχα για «προετοιμασία» της «Γενεύης ΙΙ».

Στο ότι η πολιτική λύση είναι «μονόδρομος» στο ζήτημα της Συρίας συμφώνησαν κατά τη λακωνική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν και οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και Αιγύπτου, Σεργκέι Λαβρόφ και Ναμπίλ Φάχμι, αντίστοιχα, μετά από μεταξύ τους συνάντηση στο Κάιρο. Από την άλλη, ο Σύρος υπουργός Πληροφοριών, Ομράν αλ Ζόχμπι, σε ξεχωριστές δηλώσεις του λίγο αργότερα, ξεκαθάρισε ότι το συριακό καθεστώς δεν πρόκειται να συμμετάσχει στη σύνοδο για «να παραδώσει τα κλειδιά της εξουσίας».

Αναταράξεις στο Λίβανο

«Οι μαχητές της "Χεζμπολάχ" θα μείνουν όσο χρειαστεί στη Συρία και θα συνεχίσουν να πολεμούν στο πλευρό του Ασαντ όσο ισχύουν οι λόγοι για τους οποίους ενεπλάκησαν εξαρχής», διεμήνυσε, χτες, κατά τη διάρκεια ομιλίας του για την επέτειο της θρησκευτικής σιιτικής γιορτής της Ασούρα, ο ηγέτης της «Χεζμπολάχ», Σεΐκ Χασάν Νασράλλαχ. Οπως υπογράμμισε, «η περιοχή δέχεται διεθνή και περιφερειακή επίθεση αλλά και επίθεση από τακφίρι (ακραίους σουνίτες)» και επανέλαβε ότι η παρουσία των μαχητών του στη Συρία «προστατεύει πάνω από όλα το Λίβανο».

Επίσης, όπως και την προηγούμενη μέρα έτσι και χτες, κατηγόρησε ορισμένες «αραβικές χώρες ότι στέκονται στο πλευρό του Ισραήλ» στο ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος και προσπαθούν «να μην επιτευχθεί συμφωνία με τη Δύση». Ο Νασράλλαχ προειδοποίησε ότι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία θα ξεσπάσει πόλεμος στην περιοχή «και θα πρέπει να φοβούνται περισσότερο οι άλλοι» ενώ αν επιτευχθεί συμφωνία «τότε η δική μας πλευρά θα είναι ισχυρότερη τοπικά, περιφερειακά και διεθνώς», μη δίνοντας περαιτέρω διευκρινίσεις.

Γκρίνια και με τους Κούρδους

«Προσωρινή» χαρακτηρίζει ο επικεφαλής της Δημοκρατικής Ενωσης Κουρδιστάν, Σαλίχ Μουσλίμ, την ανακήρυξη «αυτόνομης μεταβατικής κυβέρνησης» στις κουρδικές περιοχές της βορειοδυτικής Συρίας, παραπέμποντας σε μόνιμες λύσεις μετά τη σταθεροποίηση της κατάστασης στη χώρα, χωρίς να διευκρινίζει ποιες θα ήταν αυτές. Ο Μουσλίμ, μιλώντας στο «Ρόιτερς», υποστήριξε ότι μετά από μήνες μαχών με ακραίους ισλαμιστές μισθοφόρους οι κουρδικές δυνάμεις κατάφεραν να τους αποδυναμώσουν σοβαρά και να σκοτώσουν περίπου 3.000. Διευκρίνισε επίσης ότι βασικοί υποστηρικτές των κουρδικών πολιτοφυλακών είναι η Πατριωτική Ενωση και το Δημοκρατικό Κόμμα του ιρακινού Κουρδιστάν και το ΡΚΚ, ενώ υπενθύμισε ότι στις κουρδικές περιοχές της Συρίας βρίσκεται το 30% των συριακών πετρελαιοπηγών που είναι ανενεργές.

Την ίδια ώρα, πάντως, μια άλλη μεγάλη κουρδική οργάνωση - ομπρέλα, το Εθνικό Κουρδικό Συμβούλιο, επέκρινε ως «βιαστική» την κίνηση της ανακήρυξης αυτόνομης κυβέρνησης εκτιμώντας ότι μπορεί να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει. Εντονα αντέδρασε και η Αγκυρα, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών να χαρακτηρίζει «απλώς αδύνατη» την ανακήρυξη. Ο Μουσλίμ ανταπάντησε κατηγορώντας την Τουρκία πως προσπάθησε επισταμένα να διχάσει τους Κούρδους της Συρίας, αξιοποιώντας ορισμένες προσωπικότητες στο «Εθνικό Συριακό Συμβούλιο».

  • Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και χτες στα Τίρανα και άλλες μεγάλες αλβανικές πόλεις (Δυρράχιο, Ελμπασάν, Σκόδρα, Κορυτσά, Φίερι) εναντίον της παραλαβής και καταστροφής χημικών όπλων από τη Συρία.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ