Σάββατο 16 Νοέμβρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δε θέλουν και δεν μπορούν να εξαλείψουν την ανεργία

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της Οργάνωσης, με αφορμή τη Σύνοδο της ΕΕ για την ανεργία των νέων

Σε ανακοίνωσή του, με αφορμή τη Σύνοδο της ΕΕ για την ανεργία των νέων, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ σημειώνει τα εξής:

«Από το 2008 μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες συνεδριάσεις των οργάνων της ΕΕ για τη δήθεν αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων. Θυμίζουμε:

  • Το Μάρτη του 2008, συνεδρίασε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με το αντίστοιχο θέμα. Το ποσοστό ανεργίας των νέων 15-24 ετών και 24-34 ετών στην Ελλάδα ήταν 24,1% και 11,3%, αντίστοιχα. Το αντίστοιχο ποσοστό της ανεργίας των νέων στην ΕΕ ήταν 14,7%.
  • Τον Ιανουάριο του 2012 συνεδριάζει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα των νέων ηλικίας 15-24 ετών ήταν 51% και των νέων ηλικίας 25-34 ετών ήταν 29% τον αντίστοιχο μήνα. Στην ΕΕ το ποσοστό ανεργίας των νέων φτάνει το 22,1%.
  • Το Μάη του 2012 συνεδριάζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τον ίδιο μήνα το ποσοστό ανεργίας των νέων στην Ελλάδα ηλικίας 15-24 ετών αγγίζει το 55,1% και των νέων ηλικίας 25-34 ετών το 32,7%.
  • Μόνο μέσα στο 2013 έχουν γίνει 5 συνεδριάσεις οργάνων της ΕΕ. Τα ποσοστά ανεργίας των νέων στην Ελλάδα στις αρχές του 2013 έφτασαν το 64,2% στις ηλικίες 15-24 ετών και 36,2% στις ηλικίες 25-34 ετών. Το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ είναι 24,1%.

Η ανεργία των νέων όχι μόνο δε μειώθηκε αλλά γιγαντώνεται. Η πλειοψηφία των νέων ανέργων δε δικαιούνται ούτε καν επίδομα ανεργίας και όσοι το παίρνουν είναι επίδομα φτώχειας.

  • Ενώ, με τα προγράμματα για την ανεργία των νέων, οι επιχειρηματικοί όμιλοι εξασφαλίζουν παχυλές επιδοτήσεις (μόνο στην Ελλάδα 517 εκατ. ευρώ) και τσάμπα μισοεργαζόμενους για να ενισχύσουν την κερδοφορία τους.
  • Ενώ οι νέοι άνεργοι περιπλανιούνται από την ανεργία στη δουλειά για λίγους μήνες, με μισθούς πείνας χωρίς πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα και μετά ξανά στις ουρές του ΟΑΕΔ.

Κυβέρνηση - ΕΕ - κεφάλαιο αξιοποιούν τα υψηλά ποσοστά ανεργίας των νέων για να αποδεχθεί η νέα γενιά τις συνθήκες εργασιακής ζούγκλας.

Δε θέλουν και δεν μπορούν να εξαλείψουν την ανεργία, η οποία είναι μόνιμο χαρακτηριστικό του εκμεταλλευτικού συστήματος και θα παραμείνει διογκωμένη.

Οι νέοι άνεργοι, οι κακοπληρωμένοι, οι μισοεργαζόμενοι - μισοάνεργοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τα σούρτα - φέρτα της κυβέρνησης, τις συνόδους και το ζεστό χρήμα στα αφεντικά.

Εδώ και τώρα να διεκδικήσουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους. Να τα επιβάλουν με τη δύναμη του δίκιου, της οργάνωσης και του ανυποχώρητου αγώνα.

Μόνο με την ανατροπή του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος μπορεί να υπάρξει μόνιμη και οριστική λύση στην ανεργία, με τον πλούτο στα χέρια των εργατών μπορεί να εξασφαλιστεί μόνιμη και σταθερή δουλειά σε όλους.

Με αυτήν την προοπτική, μπορούν να δικαιωθούν τα όνειρα των νέων ανθρώπων.

Ολοι στον αγώνα»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ