Σάββατο 23 Νοέμβρη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ - ΛΩΡΙΔΑ ΓΑΖΑΣ
Χειροτερεύει ο απάνθρωπος αποκλεισμός

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Τη διαρκή χειροτέρευση της κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας επισήμανε ο συντονιστής των ανθρωπιστικών υπηρεσιών του ΟΗΕ στα παλαιστινιακά εδάφη κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την τελευταία ισραηλινή στρατιωτική επίθεση (14-21 Νοέμβρη 2012). Ο Τζέιμς Ρόλεϊ υπογράμμισε ότι μία από τις βασικές αιτίες είναι οι τεράστιες ελλείψεις σε καύσιμα που οδηγούν και σε ελλείψεις ενέργειας. Ηδη, εδώ και εβδομάδες δε λειτουργεί η μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Λωρίδας, που καλύπτει το 1/3 των τοπικών αναγκών, ακριβώς λόγω έλλειψης καυσίμων και λόγω της ισραηλινής άρνησης να αρθεί ο σχετικός αποκλεισμός.

Την τραγική κατάσταση περιέγραψε και ο υπεύθυνος της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστινίους Πρόσφυγες, Ρόμπερτ Τέρνερ, ο οποίος τόνισε ότι οι συνέπειες στην καθημερινότητα των 1,7 εκατομμυρίων Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας από την καταστροφή των σηράγγων που λειτουργούσαν στην περιοχή της Ράφα και συνέδεαν το παλαιστινιακό έδαφος με την Αίγυπτο είναι εμφανέστατες παντού. Ο Τέρνερ, αν και παραδέχτηκε ότι οι σήραγγες ήταν παράνομες, είπε ότι η εισαγωγή προϊόντων που γινόταν διά μέσου αυτών ήταν βασικός πυλώνας στήριξης της τοπικής ιδιωτικής οικονομίας, και κυρίως του κατασκευαστικού τομέα ακόμη και στο ζήτημα των βασικών υποδομών. Ολα αυτά, όπως σημείωσε, έχουν τώρα καταρρεύσει πλήρως.

Και οι δύο αξιωματούχοι του ΟΗΕ κατήγγειλαν τις ισραηλινές κυβερνήσεις ως υπεύθυνες για την άθλια κατάσταση που βιώνουν οι Παλαιστίνιοι της Λωρίδας της Γάζας υποστηρίζοντας ότι βασική αιτία των δεινών είναι ο στυγνός αποκλεισμός που έχει επιβληθεί από το 2007 και μετά (με τη συνένοχη σιωπή των ΗΠΑ και της ΕΕ, αλλά και άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων), ο οποίος απαγορεύει ακόμη και σε ανθρωπιστικές οργανώσεις να εισάγουν στη Λωρίδα συγκεκριμένα προϊόντα (πχ κατασκευαστικά υλικά) με αποτέλεσμα να μην μπορεί τίποτε να φτιαχτεί ή να επιδιορθωθεί. Συμπλήρωσαν επίσης ότι στο όνομα του ίδιου αποκλεισμού οι αγρότες έχουν πρόβλημα να προσεγγίσουν τις καλλιέργειές τους γιατί μπορεί να γίνουν θύματα ισραηλινών πυρών, ενώ οι ψαράδες εμποδίζονται ν' απομακρυνθούν λίγο περισσότερο από τα παράλια της Γάζας με αποτέλεσμα ούτε αυτοί να μπορούν να συνεισφέρουν στοιχειωδώς στη διατροφή του πληθυσμού.

Σε όλα αυτά, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες ο αναπληρωτής ΓΓ του ΟΗΕ Τζέφρι Φέλτμαν ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι από το τέλος του επόμενου μήνα η Υπηρεσία για τους Παλαιστινίους πρόσφυγες (που ιδρύθηκε το 1950) δεν θα μπορεί να καταβάλει μισθούς στους εργαζόμενους που απασχολεί για να φέρει σε πέρας το έργο της εντός και εκτός παλαιστινιακών εδαφών. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να πληρώσει τουλάχιστον 30.000 δασκάλους, γιατρούς και προσωπικό παροχής στοιχειώδους βοήθειας προς τα περίπου πέντε εκατομμύρια Παλαιστινίους πρόσφυγες (αρκετοί από τους οποίους ζουν εντός των παλαιστινιακών εδαφών) και εξαρτούν, στην πλειοψηφία τους, την επιβίωσή τους από την υπηρεσία. Ο Φέλτμαν απηύθυνε επείγουσα έκκληση στους δωρητές να καλυφθεί το έλλειμμα 36 εκατομμυρίων δολαρίων της Υπηρεσίας και να στηριχθεί ο προϋπολογισμός της, που είναι 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια τη διετία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενταση των ισραηλινών δολοφονικών επιθέσεων στη Γάζα, ετοιμάζεται το νέο μακελειό στη Ράφα (2024-03-30 00:00:00.0)
Αγώνας απέναντι σε δεκαετίες κατοχής, ξεριζωμού, καταπίεσης και δολοφονικών επεμβάσεων (2021-05-22 00:00:00.0)
Αναστολή των συμφωνιών του Οσλο ανακοίνωσε ο Αμπάς (2015-10-02 00:00:00.0)
Αιματηρή και επικίνδυνη αναζωπύρωση στην ισραηλινή μεθόριο (2011-05-17 00:00:00.0)
Σαρόν ως «ειρηνοποιός» στον ΟΗΕ (2005-09-17 00:00:00.0)
Μαζική συμμετοχή στις τοπικές εκλογές (2004-12-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ