Σάββατο 23 Νοέμβρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Εμφάνιση νέων ενόπλων «συμμαχιών»

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Σκληρές μάχες μαίνονται σε περιοχές γύρω από τη συριακή πρωτεύουσα και το Χαλέπι, ενώ τα κυβερνητικά στρατεύματα φέρονται να έχουν πετύχει σημαντικά βήματα στην ανάκτηση εδαφών στις ορεινές περιοχές της επαρχίας Καλαμούν, κυρίως στα βορειοανατολικά κοντά στα σύνορα με το Λίβανο. Επίσης, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στους αντικαθεστωτικούς, τα κυβερνητικά στρατεύματα απώθησαν επίθεση αντικαθεστωτικών σε στρατιωτική βάση κοντά στην πόλη Ράκα, που ελέγχεται από την ακραία οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε», και έχασαν τη ζωή τους περίπου 24 ένοπλοι.

Ο Σύρος Πρόεδρος Ασαντ, σε συνέντευξη στην «αλ Τζουμχουρίγια», δήλωνε ότι έχει πληροφορίες ότι «περίπου 20.000 αντικαθεστωτικοί ένοπλοι» προετοιμάζονται υπό «διεθνή προστασία» (χωρίς να προσδιορίζει) να εισέλθουν στη Συρία από το ιορδανικό έδαφος για να προκαλέσουν αντιπερισπασμό στο νότο στην Ντεράα και να ανακόψουν την κυβερνητική προέλαση σε άλλα σημεία. Οσο προχωρά η κυβερνητική αντεπίθεση και ενισχύεται η ισχύς των ακραίων ισλαμιστικών οργανώσεων, τόσο επιταχύνονται και οι ανακατατάξεις στους κόλπους των αντικαθεστωτικών.

Χτες, έγινε γνωστό ότι το «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε» κατέλαβε την πόλη Ατμα, κοντά στα τουρκικά σύνορα, από όπου εισέρχονται και όπλα στη Συρία, μετά από σύντομη μάχη με τη «μετριοπαθή» αντικαθεστωτική οργάνωση «Σουκούρ αλ Ισλάμ», της οποίας τον επικεφαλής συνέλαβε. Η τελευταία φέρεται να ήταν, τις τελευταίες μέρες, σε συγκρούσεις με ενόπλους ταξιαρχιών που πρόσκεινται στον «Ελεύθερο Συριακό Στρατό» που δεν έχει θρησκευτικό πρόσημο.

Ταυτόχρονα, έξι ισλαμιστικές οργανώσεις ανήγγειλαν την ένωσή τους υπό ένα «Ισλαμικό Μέτωπο» θέτοντας ξεκάθαρα ως στόχο «την ανατροπή Ασαντ και τη δημιουργία ισλαμικού κράτους», κάτι που δε βρίσκει σύμφωνες άλλες αντικαθεστωτικές οργανώσεις. Το «Μέτωπο» αποτελείται από τις «Ανσάρ αλ Σαμ», «Λίουα αλ Ταουχίντ» (ο επικεφαλής της σκοτώθηκε στις αρχές της βδομάδας), «Λίουα αλ Χακ», «Αχράρ αλ Σαμ», «Σουκούρ αλ Σαμ», «Στρατός του Ισλάμ». Προβάλλουν ένα «ηπιότερο» πρόσωπο σε σχέση με τις ακραίες ισλαμιστικές οργανώσεις που πρόσκεινται στην «αλ Κάιντα».

Ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν, από την άλλη, επανέλαβε την αναγκαιότητα να πραγματοποιηθεί το γρηγορότερο η σύνοδος «Γενεύη ΙΙ» και κάλεσε τους «συνομιλητές της Ρωσίας σε αυτήν την προσπάθεια να πείσουν τους αντικαθεστωτικούς, καθώς η Ρωσία έπεισε τη συριακή ηγεσία, όπως είχε αναλάβει να κάνει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ