Σάββατο 23 Νοέμβρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Επικρίσεις κατά της «Χεζμπολάχ»

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Υπό κλίμα πολιτικής αστάθειας και έντασης γιόρτασε, χτες, ο Λίβανος την 70ή επέτειο ανεξαρτησίας του από τη γαλλική αποικιοκρατία. Στο επίκεντρο των πολιτικών παρεμβάσεων, με αφορμή και την πρόσφατη πολύνεκρη διπλή βομβιστική επίθεση, με στόχο την ιρανική πρεσβεία στα νότια προάστια της Βηρυτού, που ελέγχονται από τη σιιτική «Χεζμπολάχ», η ολοένα μεγαλύτερη αίσθηση ότι οι συγκρούσεις στη γειτονική Συρία επεκτείνονται αργά αλλά σταθερά και στο Λίβανο.

Στο στόχαστρο των επικρίσεων βρέθηκε η «Χεζμπολάχ», της οποίας μαχητές πολεμούν στο πλευρό του συριακού στρατού κατά των αντικαθεστωτικών. Χωρίς να την αναφέρει ονομαστικά, ο Λιβανέζος Πρόεδρος Μισέλ Σουλεϊμάν, στο διάγγελμά του λόγω της ημέρας, υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να εγκαθιδρυθεί «ανεξάρτητο κράτος, όταν κόμματα ή οργανώσεις αποφασίζουν να βγουν από τα σύνορα και να εμπλακούν σε μάχες στο έδαφος μιας αδελφής χώρας». Ο Σουλεϊμάν υποστήριξε ότι ο Λίβανος «απειλείται από ενέργειες οργανώσεων ή κομμάτων που επιμένουν να παρακάμπτουν το κράτος και τους θεσμούς του» και επανέλαβε ότι μόνο ο λιβανικός στρατός θα πρέπει να έχει τον έλεγχο των όπλων και να είναι υπεύθυνος για την αντιμετώπιση κάθε απειλής, είτε προέρχεται από ξένη δύναμη είτε από «τακφίρι» (ακραίους σουνίτες) είτε από τρομοκράτες.

Η παρέμβαση του Σουλεϊμάν έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τον επικεφαλής του σουνιτικού κόμματος «Μέλλον», που συνδέεται με τα σαουδαραβικά συμφέροντα στη χώρα. Ο Σάαντ Χαρίρι υποστήριξε ότι ο Λίβανος «υποφέρει από την ανάμιξη στη Συρία και αυτό πρέπει να σταματήσει άμεσα», αποφεύγοντας φυσικά να σχολιάσει τη στήριξη ακραίων ισλαμιστών από το Λίβανο στους Σύρους αντικαθεστωτικούς με ένοπλους και κάθε άλλο δυνατό τρόπο. Η «Χεζμπολάχ», που ανοιχτά συνδέεται με το Ιράν, από την άλλη, απέφυγε χτες τις δηλώσεις. Την προηγούμενη, ο επικεφαλής της Σεΐκ Χασάν Νασράλαχ ζητούσε αυτοσυγκράτηση, εθνική ενότητα και πολιτική σταθερότητα, και διαβεβαίωνε ότι η οργάνωσή του δεν θα υποπέσει στο λάθος του σεχταριστικού μίσους και της εκδίκησης στο λιβανικό έδαφος. Προηγούμενες ημέρες είχε τονίσει ότι οι μαχητές της «Χεζμπολάχ» θα μείνουν στη Συρία «όσο είναι απαραίτητο».

Χτες, ο λιβανικός στρατός εντόπισε και εξουδετέρωσε ένα ακόμη παγιδευμένο με 400 κιλά εκρηκτικά αυτοκίνητο, αυτή τη φορά στα χωριά Μάκνεχ και Γιουνίν, στην ανατολική κοιλάδα Μπεκάα, που ελέγχεται από τη «Χεζμπολάχ». Επίσης, οι αρχές, σύμφωνα με το λιβανικό Τύπο, βρίσκονται πολύ κοντά στις ταυτότητες των βομβιστών κατά της ιρανικής πρεσβείας, που φαίνεται ότι εισήλθαν στη χώρα από την Ιορδανία αλλά δεν είναι πιθανότατα Ιορδανοί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ