Πέμπτη 3 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΤΑΝ ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ
Στα ύψη το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στην ΕΕ

Σημαντική αύξηση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τις τρίτες χώρες, σημειώθηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2000. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ, το έλλειμμα έφθασε στα 15 δισεκατομμύρια ευρώ. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος, σημειώνεται ότι το τρίτο τρίμηνο του 1999 το ισοζύγιο ήταν θετικό (1,6 δισ. ευρώ). Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του πίνακα που δημοσιεύουμε, η δυσμενής πορεία για το ισοζύγιο άρχισε από το τέταρτο τρίμηνο του 1999 όταν σημειώθηκε έλλειμμα (-1,9) και κορυφώθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2000 όταν το έλλειμμα εκτοξεύτηκε στα 17,7 δισ. ευρώ. Στα δύο επόμενα τρίμηνα του 2000, το έλλειμμα συνεχίστηκε σε μικρότερο επίπεδο. Και ενώ το τρίτο τρίμηνο του 2000 το έλλειμμα ήταν 8,6 δισ. ευρώ το τέταρτο τρίμηνο αυξήθηκε στα 15 δισ. ευρώ.

Ασφαλώς η πορεία του ισοζυγίου αντανακλά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικονομία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το έλλειμμα που αντικατοπτρίζει τη δυσπραγία της οικονομίας βρίσκει το ισοδύναμό του στη μείωση της παραγωγής και στην προσπάθεια του κεφαλαίου να αντισταθμίσει τις «ζημιές» με τις χιλιάδες απολύσεις και την προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων τόσο στο εργασιακό καθεστώς και στα συστήματα της κοινωνικής ασφάλισης.

Χτες, οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία) ανακοίνωσαν συρρίκνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας τον Απρίλη για πρώτη φορά από το 1999 παρέχοντας ένδειξη ότι η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας αρχίζει να επιδρά αρνητικά στην ανάπτυξη της οικονομίας της ζώνης του ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, ο δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας BME στη Γερμανία υποχώρησε τον Απρίλη στο 49,3 από 51,1 το Μάρτη. Ο δείκτης CDAF στη Γαλλία υποχώρησε στο 49,3 από 52,5 ένα μήνα νωρίτερα. Τέλος, ο δείκτης ADACI στην Ιταλία υποχώρησε στο 49,18 από 50,77 το Μάρτη. Ενδειξη πάνω από 50 σημαίνει ανάπτυξη ενώ κάτω από 50 συρρίκνωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ