Τετάρτη 27 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει τις καταργήσεις - συγχωνεύσεις σχολείων

Τη συγχώνευση και κατάργηση σχολικών μονάδων, προτείνει η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, με δύο έγγραφά της στις 20 και 22 Νοέμβρη αντίστοιχα, υλοποιώντας την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που στόχο έχει τη «μείωση του κόστους» με τη διαμόρφωση τεχνητού πλεονάσματος εκπαιδευτικών, με τη δημιουργία μεγάλων τμημάτων, με την κατάργηση οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών, με τη δημιουργία μεγαλύτερων σχολικών μονάδων.

Συγκεκριμένα, προτείνει:

  • Συγχώνευση του 1ου ΕΠΑΛ με το 9ο ΕΠΑΛ, ως προς τον κύκλο υπηρεσιών (Τομέας Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών και Τομέας Πληροφορικής) από την οποία θα προκύψει το 1ο ΕΠΑΛ που θα στεγαστεί στο σχολικό συγκρότημα της Μοναστηρίου 167.
  • Μεταφορά και συγχώνευση του τεχνολογικού κύκλου (Τομέα ηλεκτρονικής) του 9ου ΕΠΑΛ με το 12ο ΕΠΑΛ, ο οποίος πλέον θα λειτουργεί στο 12ο ΕΠΑΛ.
  • Συγχώνευση του 2ου ΣΕΚ με το 9οΣΕΚ, από την οποία θα προκύψει το 2ο ΣΕΚ που θα λειτουργεί σε πρωινό κύκλο.
  • Συγχώνευση του 8ου ΕΠΑΛ με το 10ο ΕΠΑΛ. Το νέο 8ο ΕΠΑΛ θα στεγαστεί στο σχολικό συγκρότημα του «Ευκλείδη».
  • Συγχώνευση του 1ου Εσπερινού ΓΕΛ με το 2ο Εσπερινό ΓΕΛ από την οποία θα προκύψει το 1ο Εσπερινό ΓΕΛ.
  • Συγχώνευση του 3ου ΓΕΛ με το 7ο ΓΕΛ από την οποία θα προκύψει το 3ο ΓΕΛ, το οποίο θα στεγαστεί στις εγκαταστάσεις του νυν 7ου ΓΕΛ.
  • Συγχώνευση του 13ου Γυμνασίου με το 17ο Γυμνάσιο από την οποία θα προκύψει το 13ο Γυμνάσιο.

Με ανακοίνωσή της, η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ σημειώνει: «Η απόφαση αυτή κινείται στα πλαίσια της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής για την Παιδεία και αποτελεί ισχυρό πλήγμα στο δικαίωμα των παιδιών του λαού να μορφώνονται και αποφασιστικό βήμα στη διαμόρφωση του σχολείου της αγοράς. Στόχος της είναι η "μείωση του κόστους" με τη διαμόρφωση τεχνητού πλεονάσματος εκπαιδευτικών, με τη δημιουργία μεγάλων τμημάτων, με την κατάργηση οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών, με τη δημιουργία μεγαλύτερων σχολικών μονάδων. Ειδικά στην τεχνική εκπαίδευση, αφού προηγήθηκαν καταργήσεις ειδικοτήτων, τώρα ακολουθούν οι συγχωνεύσεις - καταργήσεις σχολείων.

Η εξέλιξη αυτή δεν αφορά όμως μόνο οικονομικούς λόγους. Εντάσσεται στη νέα διοικητική δομή της εκπαίδευσης, την ανακήρυξη της αυτονομίας της σχολικής μονάδας, που υλοποιεί την αποφασιστική διάσπαση του όποιου ενιαίου χαρακτήρα της εκπαίδευσης, τη διαφοροποίηση του προγράμματος σπουδών, το τσάκισμα των εργασιακών σχέσεων και των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών, την ακόμα παραπέρα μείωση των προσλήψεων. Αυτό είναι το "νέο σχολείο της αγοράς", όπου χορηγοί θα μπαινοβγαίνουν στα σχολεία, ανταλλάσσοντας τα ψίχουλα που θα πετούνε με το δικαίωμά τους να καθορίζουν οι ίδιοι το αναλυτικό πρόγραμμα.

Πρέπει να σημάνει ξεσηκωμός. Από κοινού εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές, συνδικάτα, να κάνουν δική τους υπόθεση τη μάχη ενάντια στις καταργήσεις σχολείων, για:

Να μην κλείσει κανένα σχολείο! Σύγχρονα δημόσια σχολεία με μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών. Καμία τάξη πάνω από 20 μαθητές. Σήμερα, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να παρέχεται αποκλειστικά δημόσια δωρεάν ενιαία Παιδεία για όλα τα παιδιά με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην εκπαίδευση. Απαιτείται πάλη για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα βάζει στο επίκεντρό του την ικανοποίηση των διευρυμένων λαϊκών μορφωτικών αναγκών».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεν θα επιτρέψουμε να αντιμετωπίζονται οι μαθητές σαν κόστος (2021-10-26 00:00:00.0)
Οχι στις μεταστεγάσεις - συγχωνεύσεις (2017-04-27 00:00:00.0)
Μπροστά σε νέες συγχωνεύσεις σχολείων (2014-06-28 00:00:00.0)
Αποχή μαθητών εσπερινών σχολείων (2014-04-12 00:00:00.0)
Συγκέντρωση μαθητών ΕΠΑΛ την Πέμπτη στο υπουργείο Παιδείας (2013-12-17 00:00:00.0)
Οχι στη συγχώνευση - κατάργηση σχολείων (2010-06-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ