Παρασκευή 29 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΚΕ - ΚΝΕ
Τιμούν τα 95χρονα του Κόμματος με πολύμορφες εκδηλώσεις

Από την εκδήλωση στο Βόλο
Από την εκδήλωση στο Βόλο
Πυκνώνουν οι εκδηλώσεις τιμής για τα 95 χρόνια του ΚΚΕ, που διοργανώνουν οι Κομματικές και ΚΝίτικες Οργανώσεις σε όλη τη χώρα, με περιεχόμενο που δένει την πλούσια Ιστορία του Κόμματος και τα διδάγματά της με τα σύγχρονα προτάγματά του.

Στο Βόλο

Μνήμες από το ταξικό κίνημα του Βόλου, με μπροστάρη το ΚΚΕ, ξύπνησαν στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησαν οι συγκεντρωμένοι την αναδρομή στην Ιστορία του Κόμματος: Πέρασαν μπροστά από τα μάτια τους η περίοδος των διώξεων με το Ιδιώνυμο του Βενιζέλου, της πάλης κατά τη δικτατορία του Μεταξά, η Εθνική Αντίσταση, η περίοδος της δικτατορίας και, τέλος, της αντεπανάστασης. Παράλληλα, ζωντάνεψαν γεγονότα από την ταξική πάλη του εργατικού κινήματος του Βόλου την περίοδο του μεσοπολέμου, μέσα από απόσπασμα του βιβλίου του Θαν. Βογιατζή «1936».

Μέλη της ΚΝΕ παρουσίασαν πλούσιο μουσικοθεατρικό πρόγραμμα, με τραγούδια που σημάδεψαν την πορεία του εργατικού κινήματος ανά τις δεκαετίες. Θετική εντύπωση δημιούργησε η διακίνηση στους παριστάμενους του πρωτοσέλιδου του «Ριζοσπάστη» μετά την υποστολή της σημαίας στο Κρεμλίνο, ενώ συγκίνηση προκάλεσε η συμβολική κίνηση της παράδοσης μιας σημαίας του ΚΚΕ από αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, σε μέλος της ΚΝΕ.

Από την εκδήλωση στη Λάρισα
Από την εκδήλωση στη Λάρισα
Στην ομιλία του ο Β. Μεταξάς, Γραμματέας της ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ, αφού σημείωσε την ανάγκη να μελετηθεί και να μάθουν ιδίως οι πιο νέοι τη μεγαλειώδη πορεία του Κόμματος από το 1918, στάθηκε ιδιαίτερα στη συστηματική και συλλογική προσπάθεια του ΚΚΕ να βγάλει συμπεράσματα από την Ιστορία του.

Στη Λάρισα

Εκδήλωση αφιερωμένη στην προσφορά του ΚΚΕ στη λογοτεχνία, πεζή και έμμετρη, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, στην κατάμεστη αίθουσα του Χατζηγιάννειου Πνευματικού Κέντρου. Ομιλητής ήταν ο Π. Σπήλιος, Γραμματέας της ΤΕ Πόλης Λάρισας. Επιχειρήθηκε μια «πρώτη συλλογική συνάντηση» με στρατευμένους λογοτέχνες, που κερδήθηκαν με την πιο ριζοσπαστική ιδέα της ανθρωπότητας, αυτή της κατάργησης της ανθρώπινης εκμετάλλευσης. Πολλοί από αυτούς έγιναν μέλη του ΚΚΕ, άλλοι έδρασαν στο πλάι του, μαχητές με το όπλο και την πένα.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν να καταδείξει ότι η προοδευτική δημιουργία ανήκει στην εργατική τάξη και στους εκμεταλλευόμενους και όχι στα σαλόνια των αστών. Μεταξύ άλλων ακούστηκαν αντάρτικα, ενώ η θεατρική ομάδα της ΚΝΕ απήγγειλε αποσπάσματα από έργα των πρώτων σοσιαλιστικών συγγραφέων (Κ. Θεοτόκη, Κ. Παρορίτη, Ρήγα Γκόλφη), ποιήματα των Ρίτσου, Βάρναλη, Αγγουλέ, Βρεττάκου, Λειβαδίτη κ.ά. Επίσης, διαβάστηκαν αποσπάσματα από «γράμματα εξόριστων και μελλοθάνατων», όπως τα γράμματα τεσσάρων από τους 200 εκτελεσμένους της Καισαριανής.

Στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

Εκθεση με θέμα «Αλήθειες και ψέμματα για το Σοσιαλισμό» φιλοξενήθηκε χτες στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης με πρωτοβουλία της Οργάνωσης Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, στο πλαίσιο των δράσεων για την κεντρική εκδήλωση του Κόμματος, την Κυριακή 1 Δεκέμβρη στη Θεσσαλονίκη.

Τα μέλη της ΚΝΕ είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τους σπουδαστές του ΤΕΙ για την αναγκαιότητα και επικαιρότητα του σοσιαλισμού - κομμουνισμού, να απαντήσουν στον αντικομμουνισμό που προωθείται και μέσα στο ΤΕΙ. Διακινήθηκε πλατιά το νέο Πρόγραμμα του ΚΚΕ, ενώ στο χώρο λειτούργησε και βιβλιοπωλείο. Το ενδιαφέρον των σπουδαστών επικεντρώθηκε στις μπροσούρες του ΚΣ της ΚΝΕ για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ