Σάββατο 30 Νοέμβρη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Επιβάρυνση της υγείας από το βάρος της σχολικής τσάντας

Πρωτοβουλία της ΑΣΓΜΕ για το θέμα

MotionTeam

Το θέμα της επιβάρυνσης της υγείας των μαθητών από το βάρος της σχολικής τσάντας, που απασχολεί πολλούς γονείς ιδιαίτερα μαθητών του Δημοτικού, αποτελεί το αντικείμενο της Ερώτησης των βουλευτών του ΚΚΕ Θ. Παφίλη, Γ. Γκιόκα, Θεοδ. Κωνσταντινίδη και Γ. Λαμπρούλη προς τον υπουργό Παιδείας.

Μεταξύ άλλων οι βουλευτές αναφέρονται σε πορίσματα και τοποθετήσεις επιστημονικών φορέων, σύμφωνα με τα οποία το συνιστώμενο βάρος της σχολικής τσάντας πρέπει να είναι ανάλογο του 10% του σωματικού βάρους ενός μαθητή ή μαθήτριας της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. «Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες τοποθετήσεις, η άρση και μεταφορά μιας σχολικής τσάντας, της οποίας το βάρος υπερβαίνει το μέγιστο συνιστώμενο βάρος, διαταράσσει και επιβαρύνει τη φυσιολογική ανάπτυξη και υγεία των μαθητών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Πιο συγκεκριμένα, το μεγάλο βάρος της σχολικής τσάντας σε συνδυασμό με τη λανθασμένη τοποθέτησή της στον ώμο του μαθητή, επιβαρύνει τη σπονδυλική στήλη και μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο στη μέση και παροδικές παραμορφώσεις, όπως κύφωση και λειτουργική σκολίωση εκ στάσεως».

Μια σειρά μέτρα (εξέταση παιδιών για μυοσκελετικά προβλήματα, αλλαγές σε αναλυτικά προγράμματα, επίλυση λειτουργικών - κτιριακών προβλημάτων στα σχολεία, ανάπτυξη αθλητικών υποδομών και δραστηριοτήτων) που έχουν προταθεί από τους αρμόδιους φορείς πρέπει άμεσα να υλοποιηθούν με κρατική ευθύνη και να μην ανατεθούν στη "διακριτική ευχέρεια" εκπαιδευτικών και γονιών», σημειώνουν μεταξύ άλλων οι βουλευτές του ΚΚΕ.

  • Πρωτοβουλία για το συγκεκριμένο ζήτημα αναλαμβάνει η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ). Η ΑΣΓΜΕ έστειλε προχτές σχετική επιστολή προς την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, την Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ορθοπεδικής και Τραυματολογίας, την Ελληνική Εταιρεία Προληπτικής Ιατρικής και την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, στον Τομέα Υγείας του Παιδιού, και τους καλεί απαντώντας σε συγκεκριμένα ερωτήματα να συμβάλουν προκειμένου να ενημερωθούν τεκμηριωμένα οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί για το θέμα, αλλά και να απαιτηθούν άμεσες λύσεις από το υπουργείο. Το υπουργείο Παιδείας είχε εκδώσει παλιότερα (2010) εγκύκλιο για το θέμα κάτω από την πίεση δημοσιευμάτων και επιστημονικών ερευνών, με την οποία, όπως σημειώνει η ΑΣΓΜΕ, προσπαθεί να μεταφέρει την ευθύνη για το ζήτημα στους εκπαιδευτικούς και στους γονείς.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ