Σάββατο 30 Νοέμβρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ανησυχίες» για τις αναδυόμενες οικονομίες

Εκθεση του οίκου «Standard & Poor's»

Κινδύνους γύρω από την επιβράδυνση του ΑΕΠ στις «αναδυόμενες οικονομίες» διαβλέπει ο «οίκος αξιολόγησης» Standard & Poor's, εξέλιξη που με τη σειρά της ενδέχεται να επιφέρει νέο χτύπημα στην Ευρωζώνη, με την επανεμφάνιση ρυθμών υποχώρησης του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τον «οίκο», οι αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπως η Τουρκία και η Βραζιλία, «είναι εκτεθειμένες στις νομισματικές πολιτικές των σημαντικότερων κεντρικών τραπεζών», ενώ κίνδυνοι ελλοχεύουν και στις οικονομίες Ινδίας, Νότιας Αφρικής και Ινδονησίας. Σε αυτό το πλαίσιο, επισημαίνουν ότι επιβράδυνση, σε υψηλότερο από το αναμενόμενο επίπεδο των αναδυόμενων αγορών, θα «μπορούσε να φέρει την Ευρωζώνη στην προηγούμενη οικονομική κατάσταση».

Σύμφωνα με τη Eurostat, το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη εμφανίζει εξαιρετικά αναιμικούς ρυθμούς ανάκαμψης, σε σχέση με τα αμέσως προηγούμενα τρίμηνα (Γ' τρίμηνο 2013 : 0,1%, Β' τρίμηνο 0,3). Αντίθετα, ρυθμοί υποχώρησης καταγράφηκαν στο Α' τρίμηνο του 2013 (-0,2%) και στο Δ' Τρίμηνο του 2012 (-0,5%). Συνολικά για το 12μηνο του 2013 αναμένεται πτώση 0,4%, ενώ, σύμφωνα με τις «φθινοπωρινές προβλέψεις» της Κομισιόν, το 2014 θα υπάρξει αναιμική ανάκαμψη, 1,1% στην Ευρωζώνη και 1,4% συνολικά στην ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ