Τετάρτη 4 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Διαβουλεύσεις και σκληρές μάχες

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΓΕΝΕΥΗ.--

Οι εξελίξεις στη Συρία αλλά και ο ρόλος της Σ. Αραβίας (που απροκάλυπτα στηρίζει τους αντικαθεστωτικούς και κυρίως ισλαμιστικές ακραίες οργανώσεις) καθώς και το ενδεχόμενο συμμετοχής της στη «Γενεύη ΙΙ» αναμενόταν να είναι το κεντρικό θέμα των συζητήσεων που θα είχαν αργά το βράδυ χτες στη Μόσχα ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, με τον επικεφαλής των σαουδαραβικών μυστικών υπηρεσιών, Σουλτάν μπιν Αμπντουλαζίζ αλ Σαούντ. Μια πρώτη συζήτηση οι δύο άνδρες είχαν και τον Ιούλη.

Στο μεταξύ, εντός Συρίας συνεχίζονται οι σκληρότατες μάχες γύρω από τη χριστιανική πόλη της Μααλούλα, όπου τουλάχιστον 12 ορθόδοξες καλόγριες από το μοναστήρι της Αγίας Θέκλας φέρεται να έχουν υποχρεωθεί να ακολουθήσουν ένοπλους ισλαμιστές, χωρίς να είναι σαφές αν έχουν απαχθεί ή ποια είναι η τύχη τους. Επίσης, σύμφωνα με συριακά ΜΜΕ, τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 17 τραυματίστηκαν από επίθεση καμικάζι στην εμπορική συνοικία της Δαμασκού, Τζισρ αλ Αμπιάντ.

Το λεγόμενο «Διεθνές Κέντρο Μελέτης Ριζοσπαστικότητας» δημοσιοποίησε, χτες, έκθεση όπου αναφέρει ότι σε σύγκριση με την άνοιξη φαίνεται να έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των Ευρωπαίων που μάχονται στο πλευρό ακραίων ισλαμιστικών οργανώσεων στη Συρία. Πλέον, υπολογίζονται σε 1.200 - 1.700 και προέρχονται κυρίως από Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο και Σουηδία.

  • Νέες συγκρούσεις ανάμεσα σε ένοπλους σουνίτες που υποστηρίζουν τους Σύρους αντικαθεστωτικούς και ένοπλους αλαουίτες που στηρίζουν το συριακό καθεστώς ξέσπασαν χτες στην Τρίπολη του Λιβάνου, όπου ουσιαστικά κηρύχθηκε, από τη Δευτέρα, στρατιωτικός νόμος. Ο λιβανικός στρατός προχώρησε σε 21 συλλήψεις και έχει ορίσει έξι μήνες για «πλήρη αποκατάσταση της τάξης» ενώ πολιτικές δυνάμεις της χώρας συζητούν την «πλήρη αποστρατιωτικοποίηση» της πόλης.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ