Τετάρτη 4 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κλιμακώνονται οι εποικιστικές προκλήσεις

Στην περιοχή μεταβαίνει σήμερα ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Στην περίπτωση των ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων θα πρέπει να εφαρμοστεί μια τακτική «τύπου Γενεύης», όπως έγινε με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, δηλαδή να ασκηθεί συγκεκριμένη και σαφής πίεση στην ισραηλινή κυβέρνηση, δήλωσε, χτες, ο επικεφαλής της παλαιστινιακής διαπραγματευτικής ομάδας, της οποίας η παραίτηση παραμένει αιωρούμενη. Ο Σάεμπ Ερακάτ σημείωσε ότι η ισραηλινή κατοχή «δεν είναι λιγότερο επικίνδυνη» από όσα η διεθνής κοινότητα εκτίμησε ότι ενυπάρχουν ως απειλή στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και επανέλαβε ότι όσο η ισραηλινή πλευρά επιμένει στους εποικισμούς και στην κατοχή, δεν μπορεί να επιτευχθεί πρόοδος. Από την πλευρά του, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Αμπάς δήλωνε ότι αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις, τότε η παλαιστινιακή πλευρά έχει κάθε δικαίωμα να προσφύγει στους διεθνείς οργανισμούς για να δικαιωθεί, αφού δεν το πέτυχε αυτό διά μέσου του διαλόγου.

Την ίδια στιγμή, ισραηλινές φιλειρηνικές οργανώσεις κατήγγειλαν ότι χτες εκσκαφείς του ισραηλινού στρατού προχώρησαν σε «εκκαθάριση» παλαιστινιακών εδαφών που προσαρτήθηκαν για να γίνουν επεκτάσεις εποικισμών. Χτες, οι εργασίες αφορούσαν τον εποικισμό αλ Μαζράα αλ Καμπαλίγια στη Δ. Οχθη αλλά ανάλογα σχέδια υπάρχουν και για περιοχές γύρω από άλλους εποικισμούς. Πρόκειται για την πρώτη φάση της ανοικοδόμησης για τις περίπου 800 νέες κατοικίες σε εποικισμούς που ανακοίνωσε τον Οκτώβρη η ισραηλινή κυβέρνηση.

Μέσα σε αυτό το κλίμα αναμένεται να μεταβεί στην περιοχή σήμερα βράδυ - για 18η φορά, το τελευταίο διάστημα - ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο οποίος θα έχει ξεχωριστές συναντήσεις με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και τον Παλαιστίνιο πρόεδρο.

  • «Σε φυσικά αίτια» τείνουν ν' αποδώσουν το θάνατο του Γιάσερ Αραφάτ το 2004, μετά από σύντομη ασθένεια, οι Γάλλοι εμπειρογνώμονες στην έκθεση που συνέταξαν και αυτοί με τη σειρά τους στη βάση στοιχείων που συγκέντρωσαν και εξέτασαν από τη σορό του Παλαιστινίου ηγέτη. Η εκτίμηση αυτή έρχεται σε αντίθεση με αυτήν των Ελβετών εμπειρογνωμόνων που δήλωναν ότι «δεν μπορούν να καταλήξουν σε ασφαλές συμπέρασμα, αλλά υπάρχουν «ενδείξεις» που δεν μπορούν ν' αποκλείσουν τη δηλητηρίαση με πολώνιο. Απομένει η τελική εκδοχή και της ρωσικής ομάδας εμπειρογνωμόνων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ