Παρασκευή 4 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Θέλουν να δικάσουν τον Μιλόσεβιτς στο Βελιγράδι...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Την πεποίθηση πως ο πρώην Πρόεδρος της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, θα μπορούσε να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου στο Βελιγράδι και να περάσει το υπόλοιπο του βίου του πίσω από τα κάγκελα της φυλακής, εξέφρασε σε χτεσινή συνέντευξή του στο «Ρόιτερ» ο πρεσβευτής της Γουγκοσλαβίας στην Ουάσιγκτον, Μίλαν Πρότιτς. Το ίδιο 24ωρο, γιουγκοσλαβικό δικαστήριο ανακοίνωσε πως επιδόθηκε στον Μιλόσεβιτς το ένταλμα σύλληψης και το κατηγορητήριο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) της Χάγης για εγκλήματα πολέμου...

«Θα περάσει το υπόλοιπο της ζωής του στη φυλακή. Δεν τίθεται ζήτημα για το αντίθετο. Ομως, μία δίκη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς για εγκλήματα πολέμου στο Βελιγράδι θα ήταν μία ιστορική κομβική στιγμή για τη Γιουγκοσλαβία. Κάτι τέτοιο θα είχε ύψιστη αξία για τη χώρα μας απ' ότι μία δίκη στη Χάγη». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Γιουγκοσλάβος πρέσβης στις ΗΠΑ αρνήθηκε πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αγνοεί... το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, δηλώνοντας πως το Βελιγράδι είναι έτοιμο να «συμβιβαστεί και να διευκολύνει την ενεργό συμμετοχή του Δικαστηρίου για την προετοιμασία της διαδικασίας παραπομπής του πρώην Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας». Σ' αυτό το σημείο, ο Πρότιτς εξέφρασε την πεποίθηση πως το Βελιγράδι «έπραξε αρκετά για να κερδίσει την υποστήριξη των ΗΠΑ για την πραγματοποίηση μίας διεθνούς διάσκεψης δωρητών, την οποία προσδιόρισε χρονικά την 1η Ιούνη.

Την ίδια ώρα, στο Βελιγράδι, γιουγκοσλαβικό δικαστήριο ανακοίνωνε πως επιδόθηκε στον Μιλόσεβιτς το ένταλμα σύλληψης του Δικαστηρίου της Χάγης, ενώ ο εκπρόσωπος του ΔΠΔ, Φρεντ Εκχαρντ, επανέφερε - και χτες... - το θέμα παράδοσης του Μιλόσεβιτς στη Χάγη, λέγοντας πως «ο Μιλόσεβιτς πρέπει να δικαστεί για τα εγκλήματα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και από διεθνές δικαστήριο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ