Σάββατο 7 Δεκέμβρη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΠΑΪΝΤΕΝ ΣΤΗ Ν. ΚΟΡΕΑ
Αντίθετες οι ΗΠΑ στη σινική αεράμυνα

ΣΕΟΥΛ.--

Ξεκάθαρη στάση απέναντι στην πρόσφατη θέσπιση σινικής ζώνης αεράμυνας στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας πήρε, χτες, τα ξημερώματα ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, που συνεχίζει τριήμερη επίσημη επίσκεψη στη Νότια Κορέα έπειτα από την περιοδεία του σε Ιαπωνία και Κίνα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Σεούλ ο Μπάιντεν σημείωσε πως η χώρα του «δεν αναγνωρίζει τη ζώνη εναερίου ελέγχου» που επέβαλε η Κίνα στην περιοχή πάνω από το σύμπλεγμα των βραχονησίδων Σενκάκου (στα ιαπωνικά) / Ντιαόγου (στα κινεζικά), τα οποία ανήκουν διοικητικά στη σφαίρα της ιαπωνικής κυριαρχίας, αλλά διεκδικεί το Πεκίνο.

Ο Μπάιντεν είπε πως αυτό το μήνυμα κατέστησε σαφές και στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Κινέζο Πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, καταλήγοντας ότι η νέα ζώνη σινικής αεράμυνας στην επίμαχη περιοχή «δεν θα έχει απολύτως καμία συνέπεια στις αμερικανικές επιχειρήσεις».

Αναφερόμενος, τέλος, στην περίπτωση της γειτονικής ΛΔ Κορέας ο Μπάιντεν ισχυρίστηκε ότι η Πιονγιάνγκ «δεν θα επιτύχει ποτέ ευημερία όσο επιδιώκει τον πυρηνικό της εξοπλισμό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ