Κυριακή 8 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ
Ο λαός μετρά πληγές λόγω ένδειας σε υποδομές

Eurokinissi

Τις πληγές τους μετρούν μια σειρά περιοχές της χώρας που τις προηγούμενες μέρες πνίγηκαν στη βροχόπτωση, από την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων, την ανυπαρξία μέτρων προστασίας του λαού.

Πριν είκοσι μέρες στη Ρόδο χάθηκαν τέσσερις άνθρωποι, πόλεις μετατράπηκαν σε λίμνες, καταστράφηκαν ολοσχερώς δεκάδες σπίτια. Επίσης πλημμύρισαν η Κάλυμνος και η Ψέριμος με εξίσου μεγάλες καταστροφές. Νωρίτερα είχαν πνιγεί ζώνες της Αττικής όπως το Καματερό. Αυτή τη βδομάδα καταγράφηκαν μεγάλες ζημιές από πλημμύρες στην Πελοπόννησο και ειδικά στο Αργος, όπου πνίγηκε κιόλας μια γυναίκα, εγκλωβισμένη από τα ορμητικά νερά στο σπίτι της. Προβλήματα σημειώθηκαν και στην Κρήτη, σε Ηράκλειο και Χανιά.

Ολα αυτά δεν ήταν «κεραυνός εν αιθρία», ούτε οφείλονται αποκλειστικά στα «ακραία» καιρικά φαινόμενα. Στο Αργος υπερχείλισαν για άλλη μια φορά οι δύο ξεροπόταμοι που διέρχονται την πόλη, Ξηριάς και Πάνιτσα. Οπως καταγγέλλεται, οι χείμαρροι δεν είχαν καθαριστεί, αφού δήμος και περιφέρεια δε διαθέτουν το απαραίτητο προσωπικό για τα μηχανήματα. Επιπλέον, σε πολλά σημεία του Ξηριά υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές που μειώνουν σημαντικά την κοίτη του, εντοπίζονται ακόμα και μάντρες που εμποδίζουν τη φυσιολογική ροή του νερού.

Στην Κρήτη, όπως επισήμανε η Επιτροπή Κατασκευών της ΠΑΣΕΒΕ Ηρακλείου: «Ολα αφήνονται στην τύχη τους. Ούτε σχεδιασμός, ούτε υποδομές, ούτε πρόβλεψη. Τα διάφορα έργα (κυρίως δρόμοι και πεζοδρόμια) που γίνονται στο Ηράκλειο τις τελευταίες δεκαετίες, δεν αποτελούν εργαλεία αντιμετώπισης έκτακτων καιρικών φαινόμενων. Ο Δήμος Ηρακλείου, πιστός ως τοπική διοίκηση στη λογική της διαχείρισης της κατάστασης ως υφίσταται, δεν έχει κάνει τίποτα ουσιαστικό για να φτιαχτούν αντιπλημμυρικά έργα, κατασκευές που θα θωρακίζουν την πόλη και θα εξασφαλίζουν την προστασία των κατοίκων από κινδύνους λόγω έντονων και επικίνδυνων έκτακτων φυσικών φαινομένων».

Ο πραγματικός χαρακτήρας της καπιταλιστικής ανάπτυξης αναδείχτηκε και στη Ρόδο, πολυδιαφημισμένο «πρότυπο» τουριστικής επιτυχίας, όπου σημειώνονται τεράστιες ελλείψεις σε έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής προστασίας και άλλων υποδομών που συνδέονται με τη ζωή και ασφάλεια του λαού, μεγάλες ελλείψεις στην Πυροσβεστική Υπηρεσία (σε νησί με 125.000 κατοίκους), ενώ προηγούμενα διαλύθηκε η εταιρεία προστασίας φυσικών καταστροφών, την οποία απάρτιζαν 65 εργαζόμενοι (ανήκε στην πρώην ΤΕΔΚ). Οπως καταγγέλλουν κάτοικοι, δεν είχαν καθαριστεί τα ρέματα, στο νησί δεν υπάρχουν ούτε καν στοιχειώδη αντιπλημμυρικά έργα, και όσα «πασαλείμματα» έγιναν δε λειτούργησαν. Μ' αυτά και μ' άλλα, οι πληγείσες περιοχές δεν ήταν πρώτη φορά που πλημμύριζαν.

Σημειωτέον ότι όποτε έρχεται μια τέτοια καταστροφή, κυβερνήσεις και «παπαγαλάκια» τους αναμασούν τα περί «θεομηνίας», όσα λένε σε κάθε τέτοια περίσταση για να κρύψουν διαχρονικά τις ευθύνες κεντρικής και τοπικής διοίκησης, στην ένδεια έργων για προστασία του πληθυσμού.

Για θεομηνία μιλούσαν: Νοέμβρη 1996 όταν πλημμύρες έπληξαν την Ξάνθη αφήνοντας πίσω τρεις νεκρούς και τρομερές καταστροφές. Γενάρη 1997 στη μεγάλη πλημμύρα της Κορίνθου με τεράστιες ζημιές στις υποδομές. Φλεβάρη 1997 μπρος στους πλημμυροπαθείς αγρότες Φθιώτιδας, Φωκίδας, Ευρυτανίας και Βοιωτίας. Για θεομηνία μιλούσαν Φλεβάρη 1998 στη Μυτιλήνη όταν παρασύρθηκαν στο θάνατο τρεις άνθρωποι και προκλήθηκαν τεράστιες καταστροφές. Τα ίδια έλεγαν Νοέμβρη 2000 όταν βροχές και καταιγίδες έπληξαν τη Δυτική Αττική, με θλιβερό απολογισμό μια νεκρή γυναίκα που καταπλακώθηκε από βράχο στην Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου και 150 πλημμυρισμένα σπίτια. Τα ίδια, Οκτώβρη 2003 στις πλημμύρες της Αρτας, με έναν νεκρό και επίσης ανυπολόγιστες καταστροφές. Οκτώβρη 2010 στην Ικαρία, με έναν νεκρό και μεγάλες ζημιές. Φλεβάρη 2012 στην Ηλεία, με μια νεκρή κ.ο.κ.

Κι αν όντως εκδηλώνονται ακραία καιρικά φαινόμενα, οι ίδιοι ακριβώς είναι που π.χ. κάθε χρόνο, αγκαζέ με ΜΚΟ, στην περιλάλητη «παγκόσμια μέρα του περιβάλλοντος» χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για την καταστροφή του, τις διαβόητες κλιματικές αλλαγές, αλλά δεν πράττουν τα αναγκαία για το λαό και το βιος του.

Εχουν άλλες προτεραιότητες. Εγνοια τους να εξασφαλιστούν τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου. Εκεί κατευθύνουν χρηματοδοτήσεις υποδομών και έργων. Διόλου τυχαία, στο πλαίσιο του «success story» της Ρόδου, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο Peter Long, διευθύνων σύμβουλος του γερμανικού τουριστικού κολοσσού TUI, (λίγες βδομάδες πριν, μέσα Οκτώβρη) σε συνάντησή τους συνεννοούνταν για άνοιγμα νέων ξενοδοχείων και επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Η πολυεθνική με ανακοίνωσή της όριζε και τι υποδομές χρειάζονται για να θησαυρίζουν παραπέρα τα μονοπώλια: «(...) βελτίωση των υποδομών, όπως είναι τα αεροδρόμια, τα λιμάνια καθώς και το οδικό δίκτυο (...)».

Ενώ και το νέο εργοστάσιο της ΔΕΗ στη νότια Ρόδο που έταξε η κυβέρνηση στους κατοίκους, περισσότερο απαντά στην αγωνία μεγαλοξενοδόχων να μη συμβεί στη Ρόδο το μπλακ-άουτ που έγινε στη Σαντορίνη κατακαλόκαιρο, εν μέσω τουριστικής σεζόν. Οχι να έχει ο λαός της Ρόδου ακατάπαυστα φτηνό ρεύμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ