Σάββατο 7 Δεκέμβρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΕΝΤΡΟΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Η γαλλική επέμβαση σε εξέλιξη

ΜΠΑΝΓΚΙ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η πρώτη φάση της γαλλικής ιμπεριαλιστικής επέμβασης «Sangaris» στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, με πρόσχημα την επιβολή έννομης τάξης και απώτερο στόχο τον έλεγχο του τεράστιου αλλά ανεκμετάλλευτου ορυκτού πλούτου της χώρας.

Εκατοντάδες Γάλλοι στρατιώτες πραγματοποιούν από χτες περιπολίες στους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας Μπανγκί, ενώ η γαλλική στρατιωτική επιχείρηση που φέρει ως κωδική ονομασία το όνομα μιας πορφυρής πεταλούδας, που συναντάται κυρίως στην κεντρική Αφρική, εξαπολύεται μετά το «πράσινο φως» που έδωσε την Πέμπτη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Γάλλος υπουργός Αμυνας, Ζαν Ιβ Λεντριάν, ανακοινώνοντας και επίσημα την έναρξη της ιμπεριαλιστικής επιχείρησης του γαλλικού στρατού, ισχυρίστηκε ότι η χρονική διάρκεια της παραμονής των γαλλικών στρατευμάτων στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία θα περιοριστεί στους έξι μήνες. Παρόμοιες ανακοινώσεις είχε κάνει και τον περασμένο Γενάρη, όταν το Παρίσι εξαπέλυσε ιμπεριαλιστική στρατιωτική επέμβαση και στο δυτικοαφρικανικό Μάλι, με πρόσχημα τη δράση ισλαμιστών εξτρεμιστών και τα γαλλικά στρατεύματα παραμένουν ως σήμερα στη συγκεκριμένη χώρα.

Aς σημειωθεί, τέλος, ότι την Πέμπτη, μερικές ώρες πριν την επίσημη έναρξη της επέμβασης σε αυτήν την πρώην γαλλική αποικία, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί σε συνδιάσκεψη Αφρικανών ηγετών στο Παρίσι, με θέμα ένα νέο μοντέλο γαλλο-αφρικανικής οικονομικής συνεργασίας, είχε αναγγείλει ως βασικό στόχο το διπλασιασμό των εμπορικών συναλλαγών της χώρας του με χώρες της υποσαχάρειας Αφρικής.

Επίσης χτες βράδυ ο Γάλλος υπουργός Αμυνας αποκάλυψε τα σχέδια για τη δημιουργία μιας «αφρικανικής δύναμης ταχείας επέμβασης» που η Γαλλία μπορεί να παράσχει εξοπλισμό, επιμελητειακή βοήθεια και την εκπαίδευση 20.000 Αφρικανών στρατιωτών ώστε ένα πρώτο τμήμα να είναι επιχειρησιακά έτοιμο το 2015.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ