Πέμπτη 12 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΟΥΛΗ - ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ
Στο απυρόβλητο οι καπιταλιστές

Κίνηση εντυπωσιασμού και χοντροκομμένο εμπαιγμό απέναντι στους εργαζόμενους αποτελεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Αναβάθμιση και βελτίωση των μηχανισμών είσπραξης των ασφαλιστικών φορέων, πρόστιμα για την ανασφάλιστη και αδήλωτη εργασία και λοιπές διατάξεις», το οποίο χτες επικυρώθηκε επί της αρχής από την Ολομέλεια της Βουλής και με τις ψήφους των κομμάτων της συγκυβέρνησης, ενώ σήμερα η συζήτηση θα συνεχιστεί κατ' άρθρο.

Ενδεικτικά, το νομοσχέδιο προβλέπει:

«Την υποχρέωση από την 1/12/2013 των εργοδοτών να καταθέτουν δήλωση των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, ΕΤΕΑ, ΤΑΠΙΤ και ΤΑΥΤΕΚΩ, μέσω της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ». Το εξωφρενικό είναι ότι αν δεν καταθέσουν οι εργοδότες ΑΠΔ, τότε τη νύφη πληρώνει ο εργαζόμενος γιατί δεν θεωρείται ασφαλισμένος!

Την επιβολή προστίμων για τους «αδήλωτους εργαζόμενους», που ανέρχονται στο 18πλάσιο του κατώτατου μισθού και πιο συγκεκριμένα σε 10.549,44 ευρώ για τους «αδήλωτους» εργαζόμενους άνω των 25 ετών και 9.197 ευρώ κάτω των 25. Τα πρόστιμα αφορούν και τον εργοδότη που αν και δήλωσε τον εργαζόμενο στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», δεν τον συμπεριέλαβε στην ΑΠΔ, που σημαίνει ότι ο εργαζόμενος παραμένει ανασφάλιστος.

Οπως αποκαλύφθηκε χτες από τον εισηγητή του ΚΚΕ, Χρ. Κατσώτη, πρόκειται για μέτρα χωρίς κανένα αντίκρισμα. Πρώτα και κύρια δεν μπορεί να γίνεται λόγος για έσοδα στα ασφαλιστικά ταμεία όταν η ανεργία έχει πάρει τέτοιες εκρηκτικές διαστάσεις και, δεύτερον, όταν ενώ αυξάνονται τα πρόστιμα μειώνονται οι έλεγχοι και αποψιλώνονται οι υπηρεσίες του ΙΚΑ. «Οι βεβαιωμένες οφειλές - ανέφερε ο Χρ. Κατσώτης - που δεν έχουν εισπραχθεί από το ΙΚΑ φτάνουν τα 6,7 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια ώρα οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΙΚΑ μειώνουν τους ελέγχους γιατί δεν έχουν προσωπικό».

Ενδεικτικά, στην Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου και Ασφάλισης του ΙΚΑ (ΕΥΠΕΑ), σήμερα υπάρχουν μόλις 25 ελεγκτές, χωρίς νομική κάλυψη, έξοδα κίνησης, αυτοκίνητα κ.ά. Στις υπηρεσίες του ΙΚΑ πριν το 2010 ήταν 9.700 εργαζόμενοι και σήμερα είναι 5.800. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, εκτός όλων των άλλων, αυτή τη στιγμή να είναι σε εκκρεμότητα 160.000 υποθέσεις συνταξιοδότησης! Ο βουλευτής του ΚΚΕ εξέφρασε την ανησυχία του ΚΚΕ για τη διασφάλιση των συντάξεων.

Ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, ισχυρίστηκε ότι «οι συντάξεις δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο και το 2014 θα συνεχίσουν να καταβάλλονται κανονικά».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος βρήκε την ευκαιρία να αθωώσει την ΕΕ και την πολιτική των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, αποδίδοντας τη δραματική κατάσταση της Κοινωνικής Ασφάλισης αποκλειστικά και μόνο στο μνημόνιο.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης αναφέρθηκε στην άγρια λεηλασία που έχουν υποστεί τα ασφαλιστικά ταμεία, δηλαδή ο ιδρώτας και το αίμα των εργαζομένων, επί δεκαετίες, από τις δυνάμεις του κεφαλαίου και τους πολιτικούς του εκπροσώπους, με θαλασσοδάνεια, στη συνέχεια με το «ρίξιμο» των αποθεματικών στον τζόγο, πρόσφατα με το «κούρεμα» και πάει λέγοντας. «Τι στόχο έχει όλη αυτή η πορεία; Να μειώσει ουσιαστικά το μισθολογικό κόστος, να δημιουργήσει, δηλαδή, πεδίο κερδοφορίας των επιχειρήσεων». Τόνισε ότι πρόκειται για μέτρα που έχουν συναποφασιστεί στην ΕΕ και είναι δεσμευμένα απέναντι σε αυτά όλα τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου», όπως ο ΣΥΡΙΖΑ. Κάλεσε τους εργαζόμενους να οργανωθούν στα συνδικάτα τους, σε κάθε τόπο δουλειάς για να αποκρούσουν την επίθεση, να οργανώσουν την πάλη τους για την αντεπίθεση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα πρόστιμα και η «μαύρη εργασία» (2013-08-20 00:00:00.0)
Χαράτσια στους εργαζόμενους απαλλαγές στους εργοδότες (2012-04-01 00:00:00.0)
Σκόπιμες ασάφειες επικίνδυνες για την Ασφάλιση (2012-03-30 00:00:00.0)
Τι γίνεται στο ΙΚΑ; (2007-08-18 00:00:00.0)
Αδικαιολόγητα πρόστιμα του ΙΚΑ στους ΕΒΕ (2002-11-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ