Πέμπτη 12 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΧΩΡΩΝ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ
Οι πετρελαιο-μοναρχίες ανησυχούν

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΪΤ.--

Ολοκληρώθηκε χτες στην πρωτεύουσα του Κουβέιτ η ετήσια σύνοδος των χωρών - μελών του Οργανισμού Συνεργασίας του Κόλπου (Μπαχρέιν, Σ. Αραβία, Κουβέιτ, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ομάν). Αν και κεντρικό θέμα των διήμερων συζητήσεων ήταν η σαουδαραβική πρόταση για έναρξη διαδικασιών ενοποίησης μεταξύ των χωρών, κάτι που προς το παρόν δεν φαίνεται να προχωρά, το ζήτημα της συμφωνίας της «ομάδας των 6» (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία με τη συμμετοχή και της ΕΕ) με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα ήταν αυτό που κυριάρχησε στη σύνοδο.

Οι πετρελαιομοναρχίες του Περσικού Κόλπου στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε σημειώνουν: «Το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (CCG) χαιρετίζει το νέο προσανατολισμό της ιρανικής ηγεσίας απέναντι στις χώρες - μέλη του και ελπίζει ότι θα τον ακολουθήσουν συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία θα έχουν ένα θετικό αντίκτυπο στην περιοχή». Τονίζουν ότι είδαν θετικά τη συμφωνία για το ζήτημα της πυρηνικής ενέργειας, λέγοντας ότι «είναι ένα πρώτο βήμα προς μια συνολική και διαρκή συμφωνία». Την ίδια στιγμή καταδίκασαν την «κατοχή» από το Ιράν τριών νησιών του Κόλπου, που διεκδικούν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ενώ επικρίνουν την πρόθεση της ιρανικής ηγεσίας να κατασκευάσει και νέους πυρηνικούς σταθμούς.

Οι μοναρχίες επίσης ζήτησαν υποκριτικά την αποχώρηση «όλων των ξένων δυνάμεων» από τη Συρία, φωτογραφίζοντας τους μαχητές της λιβανικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ» και τους συμβούλους του Ιράν, οι οποίοι υποστηρίζουν το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Ασαντ, αλλά κρύβοντας ότι οι ίδιες στηρίζουν τους αντικαθεστωτικούς. Ταυτόχρονα, τάσσονται υπέρ της συμμετοχής της συριακής αντιπολίτευσης στη διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη για τη Συρία, «Γενεύη 2», η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 22 Γενάρη 2014.

Στην Τεχεράνη ο Ρώσος ΥΠΕΞ

Χτες, στην Τεχεράνη βρέθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, που είχε συνάντηση με τον ομόλογό του Μοχαμάντ Ζαρίφ. Οπως ανακοινώθηκε, υπήρξε συμφωνία να συνεχιστεί η συνεργασία ενώ η Ρωσία θεωρεί ότι η πρόθεση του Ιράν να διευρύνει τις ειρηνικές πυρηνικές της εγκαταστάσεις, όπως αυτή στο Μπουσέρ, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε χαμηλού ύδατος αντιδραστήρα, δεν εμπίπτει στους ελέγχους του ΟΗΕ. Η Ρωσία, δηλαδή οι μονοπωλιακοί της όμιλοι, έχει σημαντικές συμφωνίες στη χώρα, και γι' αυτό πρωτοστάτησε στον πρόσφατο συμβιβασμό με τις άλλες μεγάλες δυνάμεις. Στη Βιέννη επίσης πραγματοποιήθηκε χτες συνάντηση του επιθεωρητή της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας Τέρο Βαριοράντα με τον Ιρανό απεσταλμένο Ρεζά Νατζάφι η οποία χαρακτηρίστηκε «παραγωγική». Οι δυο πλευρές εξέτασαν τη διαδικασία εφαρμογής της συμφωνίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ