Παρασκευή 13 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Διαδοχικά μέτρα στην υπηρεσία του κεφαλαίου

Την επόμενη βδομάδα αναμένεται, σύμφωνα με υψηλόβαθμους κυβερνητικούς παράγοντες, το «κλείδωμα» της συμφωνίας με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (Ευρωπαϊκή Ενωση - ΕΚΤ - ΔΝΤ), σε ό,τι αφορά στα προαπαιτούμενα αντιλαϊκά μέτρα και συγκεκριμένα την αναδιάρθρωση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) και τη σταδιακή έναρξη των πλειστηριασμών για τα «κόκκινα» δάνεια λαϊκών νοικοκυριών στις τράπεζες.

Στη χτεσινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Γ. Στουρνάρα και Γ. Βρούτση, αντίστοιχα, με τα κλιμάκια της τρόικας κυριάρχησαν το θέμα των ομαδικών απολύσεων εργαζομένων, καθώς και η περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών. Πρόκειται για ζητήματα που αφορούν στην επόμενη «αξιολόγηση» και αποτελούν «προαπαιτούμενα» μέτρα για την επόμενη εκταμίευση από τα δάνεια της τρόικας, ύψους 4,8 δισ. ευρώ. Σε αυτά τα πλαίσια προγραμματίζεται και η επόμενη δόση των αντιλαϊκών μέτρων.

Οι κυβερνητικοί παράγοντες θεωρούν πιθανή την έγκριση της τρέχουσας δόσης από την Ομάδα Εργασίας του Γιούρογκρουπ (EuroWorking Group) που συνεδριάζει στις 17 Δεκέμβρη. Πιθανολογείται επίσης η πραγματοποίηση συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ ταυτόχρονα με τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 19 και 20 Δεκέμβρη.

Σε αυτά τα πλαίσια η κυβέρνηση επιταχύνει τις διαδικασίες για νέες απολύσεις εργαζομένων στο Δημόσιο. Χτες πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, υπό τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, στην οποία, πέρα από το ζήτημα του ΕΟΠΥΥ, συζητήθηκε και το θέμα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ).

Οι αντιλαϊκές εκκρεμότητες περιλαμβάνουν και τα παρακάτω:

  • ΕΑΣ: Η συγκυβέρνηση προτείνει «αναδιάρθρωση εν λειτουργία» με διάσπαση της εταιρείας σε αμυντικό και πολιτικό σκέλος, με το δεύτερο να αναλαμβάνει το βάρος των κρατικών επιχορηγήσεων και στη συνέχεια να βάζει λουκέτο. Το σχέδιο περιλαμβάνει, επίσης, «εθελουσία έξοδο» εκατοντάδων εργαζομένων.
  • Δημοσιονομικό κενό 2014: Η κυβέρνηση το εντοπίζει περί τα 1,3 δισ. ευρώ, με την τρόικα να το προσδιορίζει στα 2 δισ. ευρώ. Ηδη καταρτίζεται και η λίστα με τα πρόσθετα «διαρθρωτικά» μέτρα.
  • Ομαδικές απολύσεις: Το υπουργείο Εργασίας αναμένει μελέτη του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, η οποία θα παρουσιάζει την κατάσταση στην ΕΕ σε σχέση με την Ελλάδα.
  • Μείωση εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών: Για την παραπέρα ελάφρυνση των επιχειρηματιών η συγκυβέρνηση σχεδιάζει τη σταδιακή εφαρμογή του μέτρου μέχρι το 2016.
  • Διαθεσιμότητα - απολύσεις: Η τρόικα αναζητά τα στοιχεία για το δεύτερο κύμα με τις χιλιάδες διαθεσιμότητες και απολύσεις εντός του 2014. Παράλληλα, μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο αποτίμησης της πορείας του προγράμματος «κινητικότητας», στη βάση των συμφωνιών της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους της τρόικας. Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προχώρησε στη σύσταση δεκαμελούς «Ομάδας Εργασίας» με σκοπό το συντονισμό του έργου αξιολόγησης των εποπτευόμενων φορέων των καθ' ύλη αρμόδιων υπουργείων και της εκπόνησης προτάσεων - σχεδίων στελέχωσής τους, με ό,τι αυτό σημαίνει για τους εργαζόμενους, δεδομένων και των δεσμεύσεων της κυβέρνησης για χιλιάδες απολύσεις το 2014.
  • Φόροι υπέρ τρίτων: Μέχρι το τέλος του 2013 αναμένεται η κατάρτιση και η δημοσιοποίηση της λίστας με τους υπό κατάργηση φόρους, που να σημειωθεί ότι αποτελούν πηγή εσόδων για ασφαλιστικά ταμεία και ΟΤΑ.
  • ΦΠΑ εστίασης: Η τρόικα επιμένει ότι η «πιλοτική εφαρμογή» (λήγει στο τέλος του 2013) του μέτρου απέτυχε καθώς δεν αυξήθηκαν τα έσοδα. Το υπουργείο Οικονομικών ισχυρίζεται ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αντίθετο.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ