Παρασκευή 13 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Απεργία των έκτακτων αρχαιολόγων

Με νέα απεργία, σήμερα Παρασκευή, οι έκτακτοι αρχαιολόγοι στο Μετρό της Θεσσαλονίκης συνεχίζουν τον αγώνα τους για την ανάκληση των 6 απολύσεων που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη βδομάδα. Την ίδια ώρα, παρανόμως, συνεχίζονται οι εκσκαφές στο Μετρό, χωρίς αρχαιολογική επίβλεψη.

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (ΣΕΚΑ) απαιτεί την ανάκληση των απολύσεων. Επίσης, απαιτεί από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, την ηγεσία του υπουργείου, τις τοπικές εφορείες και τον ΣΕΑ να πάρουν θέση, να σταματήσουν άμεσα τις προεκσκαφές χωρίς αρχαιολογική επίβλεψη και να αποδοθούν νομικές ευθύνες.

Μεταξύ άλλων, αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Αυτή τη στιγμή, στο έργο διενεργούνται εκσκαφές σε περιοχές με αρχαιολογικό ενδιαφέρον που απαιτούν βάσει νόμου την επίβλεψη αρχαιολόγου. Κατά συνέπεια, από τη στιγμή που οι αρχαιολόγοι απεργούν, οποιαδήποτε εργασία προεκσκαφής ήταν και είναι παράνομη. Στην Ελλάδα των μνημονίων, όμως, οι νόμοι καταργούνται ο ένας μετά τον άλλο στην πράξη μαζί με τα δικαιώματα των εργαζομένων. Τα επενδυτικά έργα πρέπει να προχωρήσουν με κάθε τίμημα ακόμη και ενάντια στο νόμο, αδιαφορώντας για την προστασία των αρχαιοτήτων».

Ο ΣΕΚΑ μιλά για κατ' εξακολούθηση παραβίαση του αρχαιολογικού νόμου που συνεχίζεται με ευθύνη του υπουργείου Πολιτισμού, αλλά και των αρμόδιων Εφορειών Αρχαιοτήτων «που δεν σταμάτησαν ως όφειλαν ακόμη και με αστυνομική παρέμβαση τις εκσκαφές», όπως σημειώνει. Εξάλλου, αναφέρει ότι το υπουργείο «αρνείται να ζητήσει επιπλέον χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση των αρχαιολογικών έργων, αλλά αντιθέτως προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα με μείωση του κόστους μέσω απολύσεων και περικοπής μισθών.

Θυμίζουμε ότι πριν από τρεις μέρες το ΚΚΕ κατέθεσε στη Βουλή σχετική Αναφορά του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων. Με αυτήν ζητά, ανάμεσα σε άλλα: Την άμεση ανάκληση των απολύσεων, απαιτεί την παράδοση των αδιερεύνητων περιοχών του έργου προς αρχαιολογική έρευνα και την πρόσληψη νέου προσωπικού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ