Σάββατο 14 Δεκέμβρη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ - ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΑ
Στη Μαδρίτη για το χρίσμα

Στη Μαδρίτη βρίσκεται αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Αλ. Τσίπρα για να πάρει μέρος στο 4ο Συνέδριο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), το οποίο θα κληθεί να επικυρώσει την υποψηφιότητα του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ για την προεδρία της Κομισιόν.

Την ώρα που το ίδιο το ΚΕΑ οφείλει την ύπαρξή του στη δήλωση νομιμοφροσύνης που έκανε στην ΕΕ και πίστης στις συνθήκες που αποτυπώνουν τη βαρβαρότητα που ζουν σήμερα οι λαοί των κρατών-μελών της ΕΕ -δήλωση που απαιτεί η ΕΕ για να επιτρέψει την ίδρυση καταρχήν και να χρηματοδοτεί στη συνέχεια τα ευρωκόμματα- ο ΣΥΡΙΖΑ κομπάζει ότι το συνέδριο του κόμματος-απολογητή και θιασώτη της λυκοσυμμαχίας «καταδεικνύει ότι σήμερα συγκρούονται δύο σχέδια για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης»!

Οτι δήθεν απ' τη μία μεριά «υπάρχει το σχέδιο της ευρωπαϊκής αριστεράς για τη δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική επαναθεμελίωση της Ευρώπης στον αντίποδα του οικονομικού νεοφιλελευθερισμού» και απ' την από την άλλη «υπάρχει το σχέδιο της ευρωπαϊκής δεξιάς που από κοινού με τη μεταλλαγμένη σοσιαλδημοκρατία επιβάλλει την καταστροφική λιτότητα». Φλυαρίες για να συσκοτίζεται ότι και οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν και υποκλίνονται στην εξουσία των μονοπωλίων, των συμφερόντων των οποίων θεματοφύλακας είναι η ΕΕ.

Σε έναν μπούσουλα προς τους δημοσιογράφους, που δόθηκε με τη μορφή του «non paper», ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι κεντρικός στόχος του συνεδρίου του ΚΕΑ είναι «η δημιουργία ενός συνασπισμού δυνάμεων που αντιτίθενται στη λιτότητα και επιδιώκουν την έξοδο από την κρίση με προοδευτικό τρόπο, με βάση την ανάπτυξη και τις κοινωνικές ανάγκες». Ισχυρίζεται, δηλαδή, ότι η έξοδος απ' την κρίση είναι δυνατόν να γίνει προς όφελος και των καπιταλιστών -αφού η ανάπτυξη είναι συνδεδεμένη με τα κέρδη και την ανταγωνιστικότητά τους- και των λαών που χτυπιούνται αλύπητα ακριβώς για να ανακάμψει η καπιταλιστική οικονομία.

Για το ηλεκτρικό ρεύμα

Με μικρές διαφοροποιήσεις από την κυβερνητική θέση επιχείρησε χτες η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίσει μια πρόταση για τα νοικοκυριά χωρίς ρεύμα και θέρμανση. Ενώ ο τίτλος της πρότασης είναι «Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα - κανένα νοικοκυριό χωρίς θέρμανση», η πρόταση περιέχει και σπίτια χωρίς ρεύμα και σπίτια χωρίς θέρμανση. Κι αυτό γιατί, παραλλάσσοντας τις κυβερνητικές θέσεις, και ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται σε κοστολογημένες προτάσεις μέσα από τις οποίες το ρεύμα υπολογίζεται με όρους κόστους - οφέλους και όχι ως κοινωνικό αγαθό που πρέπει να παρέχεται χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Η πρόταση τελικά αφορά μόνο όσους ήδη βρίσκονται σε συνθήκες απόλυτης εξαθλίωσης. Από την πρόταση απουσιάζουν οι αναφορές στην πανάκριβη κοστολόγηση του οικιακού ρεύματος όπως και αυτές για το πλήθος των έμμεσων φόρων στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Η πρόταση προβλέπει για όσους δεν έχουν να πληρώσουν «δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα 300 KWH το μήνα ή 3.600 KWH το χρόνο». Προτείνει «άμεση κατάργηση των χαριστικών ρυθμίσεων που ισχύουν σήμερα υπέρ των ιδιωτών μεγαλοπαραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο» και «ειδική φορολόγηση των κερδών των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας».

Στην τροπολογία αναπαράγεται ο εμπαιγμός περί «ευρωπαϊκού κεκτημένου», με τον ισχυρισμό ότι «η προστασία των ευάλωτων συνανθρώπων μας και η εξασφάλιση πρόσβασης στα είδη πρώτης ανάγκης αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας σύμφωνα και με το Ευρωπαϊκό θεσμικό Πλαίσιο. Κακώς μέχρι σήμερα δεν έχουν ληφθεί κατάλληλα μέτρα που λαμβάνονται σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου μάλιστα δεν σοβεί τέτοιας έκτασης ανθρωπιστική κρίση»!

Πρόκειται για διαστρέβλωση της πραγματικότητας καθώς η «απελευθερωμένη αγορά» ηλεκτρικής ενέργειας που ισχύει για όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχει συμβάλει τα μέγιστα σε φαινόμενα όπως αυτά που αντιμετωπίζει η χώρα μας.

Σε ό,τι αφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης προτείνει τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο επίπεδο του Μάρτη του 2011, δηλαδή στα 60 ευρώ τα 1.000 λίτρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ