Τετάρτη 18 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Παζάρι Γιανουκόβιτς στη Μόσχα

Υπογράφτηκε συμφωνία για αγορά χρέους και φτηνότερο ρωσικό φυσικό αέριο

Από τη χτεσινή συνάντηση Γιανουκόβιτς - Πούτιν στη Μόσχα
Από τη χτεσινή συνάντηση Γιανουκόβιτς - Πούτιν στη Μόσχα
ΜΟΣΧΑ.--

Στη ρωσική πρωτεύουσα βρέθηκε χτες ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, σε μια προσπάθεια να παζαρέψει για λογαριασμό μερίδας της αστικής τάξης με τη ρωσική κυβέρνηση. Το αποτέλεσμα της συνάντησης με το Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, ήταν να υπογραφεί συμφωνία για εξαγορά χρέους από τη Ρωσία 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων («επενδύοντας» σε ουκρανικά ομόλογα). Ταυτόχρονα, έκλεισε συμφωνία για μείωση της τιμής πώλησης ρωσικού φυσικού αερίου κατά ένα τρίτο, από 400 δολάρια τον κυβικό τόνο σε 268,5 δολάρια.

«Λαμβάνοντας υπόψη τα προβλήματα της ουκρανικής οικονομίας (...) η ρωσική κυβέρνηση αποφάσισε να τοποθετήσει ένα μέρος των αποθεματικών της (...) σε τίτλους του ουκρανικού δημοσίου, μέχρι του ποσού των 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων», είπε ο Πούτιν.

Ο Ρώσος Πρόεδρος διευκρίνισε ότι η αγορά των ομολόγων «δε συνδέεται με καμία προϋπόθεση, ούτε με την αύξηση, ούτε με τη μείωση, ούτε με το πάγωμα των κοινωνικών δικαιωμάτων, των συντάξεων ή των δαπανών», υπαινισσόμενος τους όρους που θέτει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για να χορηγήσει δάνειο στο Κίεβο.

Στη συνάντηση των δύο ηγετών δεν τέθηκε το θέμα της ένταξης της Ουκρανίας στη λεγόμενη «Τελωνειακή Ενωση», τη διακρατική καπιταλιστική ένωση που αναπτύσσει η Ρωσία με το Καζαχστάν και τη Λευκορωσία και θέλει να επεκτείνει και με άλλες πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες. Η Ρωσία, που θέλει την Ουκρανία, για τη σημαντική γεωστρατηγική της θέση, στη δική της ζώνη επιρροής, ανταγωνίζεται την ΕΕ. Η Ουκρανία επιχείρησε συμφωνία σύνδεσης και ελεύθερου εμπορίου, που την τελευταία στιγμή, στα τέλη Νοέμβρη, δεν προχώρησε, προκαλώντας την αντίδραση της άλλης μερίδας του κεφαλαίου που βλέπει τα συμφέροντά της πιο κοντά στο ευρωενωσιακό κεφάλαιο.

Πάντως χτες η ουκρανική αντιπολίτευση κατηγόρησε τον Γιανουκόβιτς ότι θέλει να «πουλήσει τη χώρα στη Ρωσία».

Μέλη του κόμματος Ουντάρ («Γροθιά»), του πρώην πυγμάχου Βιτάλι Κλίτσκο, κατέλαβαν το ουκρανικό Κοινοβούλιο, με αποτέλεσμα η συνεδρίασή του - η πρώτη μετά από αρκετές βδομάδες - να διακοπεί μέσα σε λίγα λεπτά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντείνεται η αντιπαράθεση (2013-12-07 00:00:00.0)
Προώθηση αμερικανικών ιμπεριαλιστικών συμφερόντων (2010-07-03 00:00:00.0)
Περίοδος δοκιμασίας των σχέσεών τους (2009-09-06 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η κόντρα (2008-02-13 00:00:00.0)
Γιορτασμοί πριν τις εκλογές (2004-10-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ