Τετάρτη 25 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΕΝΤΡΟΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Μάστιγα για το λαό η διπλή επέμβαση Γάλλων και Αφρικανών

Από τις διαδηλώσεις κατά των Γάλλων κατοχικών στρατιωτών
Από τις διαδηλώσεις κατά των Γάλλων κατοχικών στρατιωτών
ΜΠΑΝΓΚΙ - ΠΑΡΙΣΙ.--

«Η γαλλική απάντηση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία επέτρεψε να αποφευχθεί η καταστροφή ενός εμφυλίου πολέμου, ή ακόμη ίσως και μιας γενοκτονίας. Είναι η δεύτερη φορά σε διάστημα ενός χρόνου που η Γαλλία με θάρρος έλαβε μια πρωτοβουλία μπροστά σε μια σοβαρή κρίση», δήλωνε προ ημερών ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι, υποστηρίζοντας απροκάλυπτα τη γαλλική ιμπεριαλιστική επέμβαση σε μία χώρα με σημαντικό αλλά ανεκμετάλλευτο ορυκτό πλούτο που ορέγονται τα γαλλικά μονοπώλια Ενέργειας με πρώτο τον ενεργειακό κολοσσό «Areva», τα πυρηνικά εργοστάσια του οποίου έχουν ανάγκη από ολοένα περισσότερες ποσότητες ουρανίου.

Ωστόσο, με τα εύσημα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δε φαίνεται να συμφωνεί καθόλου ένα σημαντικό μέρος του λαού των περίπου 5.500.000 κατοίκων στις πλάτες του οποίου παίζεται η γαλλική ιμπεριαλιστική επέμβαση και τα παιχνίδια αναμέτρησης περιφερειακής ισχύος από γειτονικές χώρες με πρώτη το Τσαντ που έχει ενεργό και ιδιαίτερα δραστήριο ρόλο στην αποστολή των 4.000 της Αφρικανικής Ενωσης.

Είναι μάλλον χαρακτηριστικές (αν όχι πρόδρομος μεσοπρόθεσμων εξελίξεων), οι διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή (κατά των Γάλλων) και τη Δευτέρα (κατά των στρατιωτών του Τσαντ που συμμετέχουν σε αποστολή της Αφρικανικής Ενωσης) σε κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας Μπανγκί με αποτέλεσμα συνολικά το θάνατο τεσσάρων ατόμων και τον τραυματισμό αρκετών άλλων από τα πυρά των ξένων δυνάμεων.

Και ενώ εξελίσσεται η επέμβαση, η κατάσταση για το λαό επιδεινώνεται δραματικά. Ο Τάρικ Γιασάρεβιτς, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στο Μπανγκί δήλωνε προ ημερών ότι «τα Κέντρα Υγείας, τα νοσοκομεία εξακολουθούν να είναι στόχοι επιθέσεων από τις πολιτοφυλακές». Ο ίδιος σημείωσε πως η κατάσταση «εξακολουθεί να είναι δύσκολη», καθώς οι συνεχιζόμενες ένοπλες συγκρούσεις «προκαλούν πρόβλημα στις μετακινήσεις του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που επισκέπτονται τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας».

Η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων του ΟΗΕ Ελίζαμπεθ Μπιρς διαπιστώνει ότι πάνω από το 1/4 του πληθυσμού της χώρας έχει άμεση ανάγκη σε τρόφιμα και βασικά είδη διαβίωσης.

Η Unicef εκφράζει φόβους για επιδείνωση της επισιτιστικής κρίσης στη χώρα σε βάρος των παιδιών, σημειώνοντας ότι η τελευταία περίοδος λιμού ξεκίνησε πριν περίπου ένα χρόνο και παραμένει ως σήμερα σε εξέλιξη.

Στις δραματικές συνθήκες ζωής των πολλών χιλιάδων εκτοπισμένων αμάχων στο Μπανγκί αναφέρθηκε πρόσφατα και η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ), επισημαίνοντας ότι από τις 5 Δεκέμβρη (οπότε ξεκίνησε και επίσημα η γαλλική επέμβαση) πάνω από 1.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις μεταξύ Χριστιανών και Μουοσουλμάνων αλλά και από τα πυρά των ξένων δυνάμεων επέμβασης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πιέσεις για «ισχυρή» αποστολή κυανοκράνων (2014-03-14 00:00:00.0)
«Πράσινο φως» για την ιμπεριαλιστική επέμβαση της ΕΕ (2014-01-29 00:00:00.0)
Εκρυθμη κατάσταση από πείνα, πρόσφυγες και ξένα στρατεύματα (2014-01-22 00:00:00.0)
Διαδηλώσεις κατά της ξένης επέμβασης (2013-12-24 00:00:00.0)
Ο Ολάντ στο πεδίο της επέμβασης (2013-12-12 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική επέμβαση (2013-12-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ