Τετάρτη 25 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ραγδαίες εξελίξεις και ανακατατάξεις

Ενταση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή και ανακατατάξεις στις συμμαχίες της τουρκικής πλουτοκρατίας καταγράφουν όσα κρύβονται πίσω από τις έρευνες στην υπόθεση διαφθοράς στην Τουρκία. Οι επιλογές της κυβέρνησης Ρ. Τ. Ερντογάν σε ζητήματα όπως οι σχέσεις Τουρκίας - Ιράν φαίνεται να έχουν προκαλέσει αντιδράσεις σε ιμπεριαλιστικά κράτη που έχουν διαφορετικά σχέδια (βλ. ΗΠΑ) και ίσως αναζητούν πλέον νέους υποστηρικτές, για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους.

Μια σειρά από στοιχεία επιβεβαιώνουν τα «σύννεφα» στις σχέσεις Ρ. Τ. Ερντογάν - ΗΠΑ: Δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου ανέφεραν ότι ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αγκυρα οργάνωνε συναντήσεις με Ευρωπαίους πρέσβεις για να τους πει «θέλαμε να διακόψουν τις συναλλαγές με το Ιράν. Δε μας άκουσαν και τώρα βλέπετε την πτώση μιας αυτοκρατορίας». Ο ισλαμιστής ιμάμης και επιχειρηματίας Φ. Γκιουλέν και το λεγόμενο κίνημα του «Χιζμέτ» έμμεσα κατηγόρησε τον Τούρκο πρωθυπουργό ότι καλύπτει «κλέφτες». Η καλά διαρθρωμένη οργάνωση έχει διασυνδέσεις όχι μόνο με τη μυστική αστυνομία και τις δικαστικές αρχές αλλά και με την Ενωση Τούρκων επιχειρηματιών και βιομηχάνων TUKSON, ενώ ελέγχει τη μεγάλης κυκλοφορίας «Ζαμάν». Ο Γκιουλέν ζει εδώ και χρόνια στις ΗΠΑ και κατά πολλούς θεωρείται ότι υποκίνησε τις έρευνες. Οπως ανακοινώθηκε χτες ως απάντηση, η κυβέρνηση αποφάσισε από τη Δευτέρα, οι τουρκικές αερογραμμές να μη διαθέτουν στους επιβάτες τους τη «Ζαμάν».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, προχτές, η τράπεζα Halkbank ανακοίνωσε ότι όλες οι συναλλαγές με το Ιράν ήταν νόμιμες (ο επικεφαλής της τράπεζας είναι ανάμεσα σε όσους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες). Οπως προκύπτει από τα ρεπορτάζ, η Τουρκία είχε αγοράσει φυσικό αέριο και πετρέλαιο από το Ιράν, μέσω ενός συστήματος, με βάση το οποίο οι Ιρανοί εξαγωγείς πληρώνονταν σε λογαριασμούς που διατηρούσαν στη Halkbank σε τουρκικές λίρες και χρησιμοποιούσαν αυτά τα χρήματα, για να αγοράσουν χρυσό που το Ιράν μπορούσε εύκολα να εισαγάγει ή να πουλήσει για ξένο συνάλλαγμα. Η Halkbank διαχειριζόταν επίσης ένα τμήμα των συναλλαγών της Ινδίας που επίσης προμηθευόταν πετρέλαιο από το Ιράν.

Ενα άλλο στοιχείο είναι ότι η τουρκική κυβέρνηση ετοιμάζεται να αγοράσει σύστημα αεράμυνας όχι από τις ΗΠΑ, όπως έκανε εδώ και χρόνια, αλλά από την κινεζική China Presicion Machinery Export - Import που οι ΗΠΑ κατηγορούν για δοσοληψίες με Ιράν - Συρία - Β. Κορέα.

Από τη μεριά του, ο Ρ. Τ. Ερντογάν συνεχίζει να υψώνει τους τόνους, εμμένοντας στην «εκκαθάριση» δικαστικών και αστυνομικών αξιωματούχων που βρίσκονται πίσω από τις έρευνες, τις οποίες ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει «βρώμικο παιχνίδι» σε βάρος της κυβέρνησής του.

Εκανε λόγο για «προβοκάτσιες από πρεσβευτές», συμπληρώνοντας ότι «δεν είναι απαραίτητο να σας κρατήσουμε». Ενώ οι προσαγωγές υποστηρικτών και ανθρώπων της κυβέρνησής του είχαν φτάσει τις 80 και οι προφυλακίσεις τις 24, ο Ερντογάν φέρεται να έχει μεσολαβήσει για την αποπομπή ή δυσμενή μετάθεση 100 αξιωματούχων με βασική κατηγορία την κατάχρηση εξουσίας, εννοώντας ότι δεν είχε ενημερωθεί για την πορεία των ερευνών. Προωθήθηκαν αλλαγές στη δικαστική αστυνομία, ώστε οι αστυνομικοί, που συμμετέχουν σε μυστική εισαγγελική έρευνα, να ενημερώνουν τους προϊσταμένους τους στην Ασφάλεια, ενώ πριν τελούσαν υπό τις εντολές αποκλειστικά του εισαγγελέα που έκανε την έρευνα. Απαγορεύτηκε η είσοδος των δημοσιογράφων στα αστυνομικά τμήματα. Χρησιμοποιήθηκαν δακρυγόνα και αντλίες νερού, για να απωθηθούν διαδηλωτές που ζητούσαν την παραίτηση της κυβέρνησής του. Τα σενάρια δεν αποκλείουν από μέρα σε μέρα να γίνει ανασχηματισμός.

Η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα της Τουρκίας όχι μόνο δεν πρέπει να δεχτούν να διαλέξουν πλευρά σε αυτήν την ενδοαστική αντιπαράθεση, αλλά πρέπει να οργανώσουν την ταξική πάλη ενάντια στους εκμεταλλευτές τους για τη δική τους εξουσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ