Παρασκευή 3 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΟ ΣΟΥΔΑΝ
Διαπραγματεύσεις και μάχες

Απελπιστική είναι η κατάσταση για το λαό του Ν. Σουδάν με τη διεύρυνση των μαχών
Απελπιστική είναι η κατάσταση για το λαό του Ν. Σουδάν με τη διεύρυνση των μαχών
ΤΖΟΥΜΠΑ.--

Η συνέχιση των συγκρούσεων κυρίως σε πετρελαιοφόρες περιοχές των νοτιοσουδανικών πολιτειών Γιούνιτι και Τζόνγκλεϊ ρίχνει βαριά τη σκιά της στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων που στήνεται στην Αιθιοπία, με στόχο την εξεύρεση ειρηνευτικής λύσης για την αποτροπή εμφυλίου πολέμου στη νέα χώρα από τις αντιπροσωπείες διαπραγματευτών του Νοτιοσουδανού προέδρου Σάλβα Κιίρ και του επικεφαλής των στασιαστών (πρώην αντιπροέδρου) Ρίεκ Ματσάρ που βρίσκονται ήδη από χτες στο ξενοδοχείο «Σέρατον» της Αντίς Αμπέμπα.

Οι δύο πλευρές δεν φαίνονται διατεθειμένες να προχωρήσουν, τουλάχιστον επί του παρόντος, σε αμοιβαίες υποχωρήσεις, καθώς οι ένοπλοι του πρώην αντιπροέδρου αρνούνται να αφήσουν κάτω τα όπλα και να σταματήσουν τις μάχες, με στόχο την εδραίωση της ισχύος τους στα πεδία των συγκρούσεων, ο δε πρόεδρος Σάλβα Κιίρ προχώρησε την Πρωτοχρονιά στην κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στις πολιτείες Γιούνιτι και Τζόνγκλεϊ, συγκροτώντας παράλληλα επιτροπή διαχείρισης της κρίσης με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο Τζέιμς Ουάνι Ιγκα.

Εκπρόσωπος του νοτιοσουδανικού στρατού, ο συνταγματάρχης Φίλιπ Αγκερ, παραδέχθηκε χτες ότι η πρωτεύουσα της πολιτείας Τζόνγκλεϊ, Μπορ, ξανάπεσε για τρίτη φορά τις τελευταίες δύο βδομάδες στα χέρια των στασιαστών του Ματσάρ, λέγοντας πως ο στρατός επέλεξε να προβεί σε τακτική υποχώρηση ώστε να προετοιμάσει νέα επιχείρηση ανακατάληψης. Ο ίδιος επιβεβαίωσε την ανακατάληψη της πόλης Μπεντίου από το στρατό την Πρωτοχρονιά και την έως χτες συνέχιση των συγκρούσεων στη δυτική περιοχή Μάγιομ της πολιτείας Γιούνιτι.

Διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία εκτιμούσαν, από την άλλη, πως οι συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις των Κιίρ και Ματσάρ έχουν πλέον εξαπλωθεί στις πέντε από τις δέκα πολιτείες της χώρας.

Οσον αφορά στο Μπορ, ο επίσκοπος της πόλης, Ρούμπεν Ακουρντίτ Ενγκονι, που κατάφερε προ ημερών να φθάσει στην πρωτεύουσα του Νοτίου Σουδάν, Τζούμπα, περιέγραψε μία κατάσταση εφιαλτική, λέγοντας πως οι περισσότεροι δρόμοι της πόλης θυμίζουν πεδία συγκρούσεων και είναι γεμάτοι από πτώματα σε κατάσταση προχωρημένης αποσύνθεσης. Εφιαλτική κατάσταση περιγράφουν και οι εκπρόσωποι οργανισμών αρωγής του ΟΗΕ αφού όπως επισημαίνουν ο κίνδυνος χολέρας παραμονεύει σε περιοχή που βρίσκεται κοντά στην πόλη Αβέριαλ (κοντά στον ποταμό Νείλο) όπου έχουν καταφύγει πάνω από 75.000 πρόσφυγες δίχως πρόσβαση σε καθαρό, πόσιμο νερό, επαρκή τρόφιμα, εγκαταστάσεις υγιεινής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ