Παρασκευή 3 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Βάρος στις συνομιλίες της Γενεύης δίνει η Δαμασκός

Από τις μάχες στο Χαλέπι παραμονή Πρωτοχρονιάς
Από τις μάχες στο Χαλέπι παραμονή Πρωτοχρονιάς
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Η επιτυχία των επικείμενων διαπραγματεύσεων που έχουν προγραμματιστεί για τις 22 του μήνα στην Ελβετία (Γενεύη 2) εξαρτάται από την εκπλήρωση ορισμένων βασικών προϋποθέσεων όπως «η ανάσχεση της εξαγωγής διεθνούς τρομοκρατίας στη Συρία, το σταμάτημα της υλικής και επιμελητειακής υποστήριξης και της αποτροπής περαιτέρω διείσδυσης ξένων τρομοκρατών στη Συρία» σημείωσε μιλώντας χτες τηλεφωνικά στο λιβανέζικο τηλεοπτικό δίκτυο «Αλ Μανάρ», ο Σύρος πρέσβης στο Λίβανο Αλί Αμπντούλ Καρίμ.

Ο Καρίμ πρόσθεσε πως οι συνομιλίες της Γενεύης θα γίνουν «σύμφωνα με το πρόγραμμα» εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση πως πλέον «οι ΗΠΑ και πολλές ευρωπαϊκές χώρες αρχίζουν να διαισθάνονται τον κίνδυνο από την επιδείνωση της τρομοκρατίας στη Συρία καθώς συνειδητοποιούν πως οι τρομοκράτες θα κινηθούν στη συνέχεια και σε άλλες χώρες».

Ο Σύρος διπλωμάτης δεν παρέλειψε να κατηγορήσει ανοιχτά τη Σαουδική Αραβία για την απροκάλυπτη υποστήριξη που δίνει στις συριακές και στις ξένες μισθοφορικές δυνάμεις ισλαμιστών που μάχονται την κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Ασαντ, κάνοντας λόγο για «κινητή τρομοκρατία που διασχίζει τα σύνορα της Συρίας με Τουρκία, Λίβανο και Ιορδανία». Ο πρέσβης ζήτησε την εφαρμογή των διμερών συμφωνιών που έχει συνάψει η Δαμασκός με χώρες της περιοχής για την καταπολέμηση πυρήνων τρομοκρατίας που τις απειλούν.

Νωρίτερα, σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων «ΣΑΝΑ», ο Λιβανέζος υπουργός Εξωτερικών Αντνάν Μανσούρ είχε παραδεχθεί «εξαγωγή της τρομοκρατίας» στην ευρύτερη περιοχή με τη χρηματοδότηση, υποστήριξη και οργάνωσή της από «ξένες πλευρές και χώρες».

Επιπλέον το πρωί της Τετάρτης (ένα 48ωρο από τη ρίψη πυρών του λιβανέζικου στρατού κατά συριακών αεροπλάνων) συριακά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν μεθοριακή λοφώδη περιοχή του Λιβάνου Αρσάλ, κοντά στη συριακή περιοχή Καλαμούν, που χρησιμοποιείται από αντικαθεστωτικές δυνάμεις και Σύρους πρόσφυγες με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τουλάχιστον 10 Σύρων.

Το αντιπολιτευόμενο «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» που εδρεύει στη Βρετανία εκτίμησε ότι ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν σκοτωθεί στη Συρία την τελευταία τριετία ξεπερνά πλέον τις 130.000 κατηγορώντας «τη διεθνή κοινότητα ότι είναι συνεργός στο λουτρό αίματος στη Συρία» λόγω της «έλλειψης της ανάληψης σοβαρής δράσης». Αυτό που κρύβουν είναι ότι εδώ και τρία χρόνια στη χώρα πραγματοποιείται ιμπεριαλιστική επέμβαση και δρουν μισθοφόροι από δεκάδες χώρες, που σκοτώνουν όποιον, είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί με την κυβέρνηση Ασαντ, υπερασπίζεται την πατρίδα του.

Χθες επίσης αναφέρθηκαν πολύωρα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση της βόρειας πόλης Χαλέπι, μετά από σαμποτάζ αντικυβερνητικών δυνάμεων σε γραμμές βασικής παροχής ρεύματος.

Τέλος, το αραβόφωνο δίκτυο «Αλ Αραμπίγια» μετέδωσε χτες από την πρωτεύουσα του Μαρόκο, Ραμπάτ, πως οι μαροκινές Αρχές «διέλυσαν πυρήνα τρομοκρατών» στις 25/12 αφήνοντας στη συνέχεια τους 18 συλληφθέντες να διαφύγουν προς τη Συρία μέσω Τούρκων λαθρεμπόρων. Ορισμένοι από τους 18 είχαν ομολογήσει στις μαροκινές Αρχές ότι είχαν φτιάξει εκρηκτικό μηχανισμό που ενεργοποιείται με τηλεχειρισμό προκειμένου να το χρησιμοποιήσουν σε τρομοκρατική επίθεση στο Μαρόκο και ότι είχαν εκπαιδευτεί στη χρήση πιστολιών και εκρηκτικών. Σε εφόδους της μαροκινής αστυνομίας στα σπίτια υπόπτων είχαν βρεθεί στρατιωτικές στολές, όπλα, μαχαίρια, επιστολές και κασέτες της «Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ», η οποία το Σεπτέμβρη είχε απευθύνει έκκληση για «ιερό πόλεμο» (τζιχάντ), κατηγορώντας τη μαροκινή μοναρχία για «διαφθορά και δεσποτισμό».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Οδικός χάρτης» για εξαγωγή αιγυπτιακού φυσικού αερίου για τον Λίβανο (2021-09-09 00:00:00.0)
Συγκρούσεις «Χεζμπολάχ» - «Μετώπου Νούσρα» (2014-10-07 00:00:00.0)
Προσωρινή απόσυρση ισλαμιστών και επιστροφή Σ. Χαρίρι (2014-08-09 00:00:00.0)
Ικανοποίηση Ασαντ για την υποστήριξη της Μόσχας (2014-04-03 00:00:00.0)
Κύμα φυγής προς Λίβανο (2011-05-17 00:00:00.0)
Καταγγέλλει τις παρεμβάσεις των ΗΠΑ (2006-01-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ