Σάββατο 4 Γενάρη 2014 - Κυριακή 5 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
Στρώνει «κόκκινο χαλί» στα μονοπώλια

Συνέντευξη, με τίτλο «Κόκκινο χαλί στους επενδυτές» («Roter Teppich fur Investoren»), παραχώρησε ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς στην αυστριακή εφημερίδα «Kurier», τίτλος που αποδίδει λεγόμενα του ίδιου, δείχνοντας και με αυτόν τον τρόπο ότι όλες οι πολυδιαφημισμένες «μεταρρυθμίσεις» και αναδιαρθρώσεις» γίνονται προς όφελος των μονοπωλίων, με το λαό τσακισμένο.

Αναφερόμενος στις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ το α' εξάμηνο του 2014, υποστήριξε πως πρέπει να προωθηθεί η ατζέντα της ΕΕ, όπως, για παράδειγμα, η υλοποίηση της τραπεζικής ένωσης. «Το σημαντικότερο μέλημά μας είναι να φροντίσουμε να υπάρξει ανάπτυξη, οικονομική ανάκαμψη και νέες θέσεις εργασίας και αυτό αποτελεί επίσης προτεραιότητα ολόκληρης της ΕΕ», συμπλήρωσε, αποσιωπώντας βέβαια ότι η ανάπτυξη που τάζει τόσο ο ίδιος, όσο και άλλες δυνάμεις και προπαγανδιστές του ευρωμονόδρομου, είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη, πάνω στα συντρίμμια μισθών, εργασιακών, ασφαλιστικών, συνταξιοδοτικών και άλλων δικαιωμάτων. Αλλωστε, οδηγός στην αντεργατική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης και της Προεδρίας της ΕΕ αποτελεί το «Σύμφωνο για το ευρώ +», σύμφωνα με το οποίο το «μισθολογικό κόστος» για τα μονοπώλια πρέπει να συγκρίνεται με αυτό των εμπορικών ανταγωνιστών της ΕΕ, όπως Κίνας και Ινδίας, φέρνοντας παραπέρα δραματικές περικοπές στους μισθούς, σαρωτικές αλλαγές στα δημόσια ασφαλιστικά συστήματα.

Εξάλλου, οι προτεραιότητες της ΕΕ που προπαγανδίζει και η ελληνική κυβέρνηση - Προεδρία, π.χ. για τραπεζική ενοποίηση και μηχανισμούς εποπτείας των τραπεζών, ελεγχόμενη χρεοκοπία τραπεζών, εξαγορές και συγχωνεύσεις, λεηλασία των λαϊκών αποταμιεύσεων (ζητήματα όπου εκδηλώνονται και σφοδρές ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις εντός ΕΕ), για συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του χρηματιστικού κεφαλαίου, αποφασιστικότερη και ταχύτερη προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, θα συμβάλουν ώστε να μεγαλώσει η επιθετικότητα του κεφαλαίου και της ΕΕ ενάντια στους λαούς.

Στη συνέντευξή του, ο πρωθυπουργός στάθηκε στην ογκούμενη ανεργία των νέων, ισχυριζόμενος ότι για την αντιμετώπισή της επιδοτούνται «Start-ups» (εκκινήσεις επιχειρήσεων) για νέους στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, για τις εφευρέσεις των οποίων διεθνείς επιχειρήσεις δείχνουν ενδιαφέρον (ο ορισμός της υπαγωγής της επιστημονικής έρευνας στις ανάγκες των μονοπωλίων), τονίζοντας, παράλληλα, πως ο νέος επενδυτικός νόμος «στρώνει κόκκινο χαλί στους επενδυτές».

Οι εξαγγελίες ΕΕ και κυβέρνησης για αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, εκτός από το στόχο της χειραγώγησης νεανικών συνειδήσεων έχουν κι ένα βαθύτερο στόχο. Να συνηθίσουν τους νέους και τις νέες της εργατικής τάξης ότι θα αποτελέσουν μια γενιά σύγχρονων σκλάβων, χωρίς δικαιώματα, έρμαια των ορέξεων των καπιταλιστών. Τα διάφορα ευρωενωσιακά και εθνικά - κυβερνητικά προγράμματα αποτελούν μέτρα ανακύκλωσης της ανεργίας και ταυτόχρονα ενισχύουν τα μονοπώλια με: Ψευτοκατάρτιση και σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά για τις ανάγκες του κεφαλαίου. Ζεστό χρήμα - παχυλές επιδοτήσεις στις επιχειρήσεις για προσλήψεις νέων εργαζομένων. Προμήθεια των μονοπωλίων με πάμφθηνο εργατικό δυναμικό, με προγράμματα «μαθητείας», «άσκησης», «εθελοντισμού». Περιπλάνηση των νέων σε όλα τα μήκη και πλάτη της ΕΕ, σαν φτηνοί και ευέλικτοι απασχολήσιμοι. Χώρια το γεγονός ότι λειτουργούν σαν πολιορκητικός κριός για απαλλαγή των μονοπωλίων από εργάτες με συγκροτημένα δικαιώματα, προκειμένου να φτηνύνουν κι άλλο την εργατική δύναμη.

Επίσης, ο Αντ. Σαμαράς δεν έχασε ευκαιρία να αναφερθεί πάλι στο περιλάλητο πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο ήρθε με δραματικές περικοπές σε Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, μαχαίρι σε μισθούς και συντάξεις, άγρια φορομπηξία, θλιβερή καθίζηση του βιοτικού επιπέδου του λαού, λαϊκές οικογένειες να υποσιτίζονται και να ξεπαγιάζουν. Συμπλήρωσε ότι ο ίδιος εκπλήρωσε αυτά που έπρεπε να κάνει (όσα ορίζονται από τις ανάγκες των μονοπωλίων για παραπέρα διεύρυνση της κερδοφορίας τους) και εφάρμοσε «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», όπως ζητά το μεγάλο κεφάλαιο, αναζητώντας νέα χρυσοφόρα πεδία επένδυσης σωρευμένων κεφαλαίων του, με εργαζόμενους είλωτες.

Τέλος, αναφερόμενος στη Χρυσή Αυγή, καμώθηκε ότι τάχα αποτελεί για τον ίδιο «ντροπή» αυτή και μόνον η ύπαρξη ενός νεοναζιστικού κόμματος. Ωστόσο, δε δίστασε στο να στοχοποιήσει τους μετανάστες για την ανεργία, σημειώνοντας ότι ο αριθμός των ανέργων στην Ελλάδα είναι τόσο μεγάλος όσο και εκείνος των παράνομων μεταναστών και πως και τα δύο μαζί μπορούν να σχηματίσουν ένα εκρηκτικό μείγμα που θα μπορούσε να απειλήσει την «κοινωνική συνοχή». Κάνοντας γαργάρα ότι ανεργία και μετανάστευση φύονται και αυξομειώνονται ως μεγέθη στον καπιταλισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ