Τετάρτη 8 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Ολλανδικό «ενδιαφέρον»

ΑΒΑΝΑ.--

Επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί από τη Δευτέρα στην Κούβα ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, Φρανς Τίμερμανς που συνοδεύεται από Ολλανδούς επιχειρηματίες που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για επενδύσεις στο νησί και τη λεγόμενη Ειδική Ζώνη Ανάπτυξης στο λιμάνι του Μαριέλ.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, σε δηλώσεις μετά την συνάντηση με τον αντιπρόεδρο του Συμβουλίου των Υπουργών της Κούβας, Ρικάρντο Καπρίσας, σημείωσε ότι «έχει έρθει η ώρα να επανεξεταστούν οι σχέσεις της ΕΕ με την Κούβα», επικρίνοντας έμμεσα τη λεγόμενη κοινή θέση της ΕΕ, που βάζει εμπόδια στις διμερείς εμπορικές σχέσεις. Σε δηλώσεις του σε δυτικά ΜΜΕ, σημείωσε με έμφαση «ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να υποβοηθηθούν αλλαγές στο πολιτικοκοινωνικό σύστημα και όχι η απομόνωση». Πιο ειδικά, το ενδιαφέρον της ολλανδικής κυβέρνησης και των επιχειρηματιών για την Κούβα είχε αναθερμανθεί με τη διμερή συμφωνία συνεργασίας που υπογράφτηκε το Μάη του 2013 και αφορά στους τομείς του εμπορίου, της αγροτικής οικονομίας, της βιοτεχνολογίας, του πολιτισμού και του αθλητισμού. Οι εμπορικές ανταλλαγές των χωρών ξεπέρασαν το 2012 τα 790 εκατομμύρια δολάρια.

Στην Κούβα, επίσης, βρίσκονται τεχνικοί και πρώην παίκτες της ολλανδικής ποδοσφαιρικής ομάδας Φέγενορντ για επιδείξεις του αθλήματος σε νέους και την προαγωγή του, όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών σε μια χώρα που έχει αναπτύξει πολύ, πολλά άλλα αθλήματα και λιγότερο το ποδόσφαιρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ